rafa Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2006 No wlasnie te pamiatki musze zmienic, i tak sie zastanawiam ktore kupic....2x1gb Geila to bedzie dobry wybor??Zapraszam do wątku o 2x1GB :) tam znajdziesz odpowiedzi na to istotne pytanie :D . Ale sa lepsze wybory od Geil'i. tutaj wątek o kościach 2x1GB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
foroe Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2006 zmiana w ccc na default=10000smarkow lol :o Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cobra Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2006 (edytowane) Mam pytanie : wiecie moze kiedy pojawi sie w sklepach karta Sapphire TOXIC X1900XTX ( wczesniej znana jako X1900XTX BLIZZARD)? Tutaj mala recenzja pozwole sobie przemilczec overclocking w CCC ;). Edytowane 21 Kwietnia 2006 przez Cobra Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2006 (edytowane) Mam pytanie : wiecie moze kiedy pojawi sie w sklepach karta Sapphire TOXIC X1900XTX ( wczesniej znana jako X1900XTX BLIZZARD)? Tutaj mala recenzja pozwole sobie przemilczec overclocking w CCC ;). Brytyjski sklep podaje że będą mieć na stanie pod koniec kwietnia więc chyba niedługo w polsce też stanie na półkach. Z resztą w komputroniku już jest w ofercie i można zamawiać. Edytowane 21 Kwietnia 2006 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cobra Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Dzieki za info. Jesli ta wiadomosc sie potwierdzi bylbym wielce rad ,poniewaz to chlodzenie Thermaltake wychodzi znacznie taniej z karta niz kupowane odzielnie. Ja bede bral u dystrybutora w Polsce czyli AB ,problem (jesli wyjdzie TOXIC to nie nie taki wielki ;) ) polega na tym ,ze Sapphire ma braki magazynowe jesli chodzi o wersje XTX ,a najblizsza wysylka do AB jest planowana w drugim tygodniu maja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomF Opublikowano 22 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2006 Cześć wszystkim. Dopiero co nabyłem X1900XTX i frapują mnie troche temperatury. Włączyłem w Ati Tool aby zapisywał temperatury do pliku. Na oryginalnym chłodzeniu: temperatura rdzenia w 3DMark2005 podczas drugiego i trzeciego testu dochodzi do 90 st. Po założeniu Accellero X2: temperatura rdzenia w 3DMark2005 podczas drugiego i trzeciego testu dochodzi do 84 st. Czy to aby troche nie za wysokie wyniki. Jakie temperatury macie podczas tych testów na którymś z wymienionych chłodzeń. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 22 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2006 (edytowane) ...Dopiero co nabyłem X1900XTX i frapują mnie troche temperatury. Włączyłem w Ati Tool aby zapisywał temperatury do pliku. Na oryginalnym chłodzeniu: temperatura rdzenia w 3DMark2005 podczas drugiego i trzeciego testu dochodzi do 90 st. Po założeniu Accellero X2: temperatura rdzenia w 3DMark2005 podczas drugiego i trzeciego testu dochodzi do 84 st. Czy to aby troche nie za wysokie wyniki. Jakie temperatury macie podczas tych testów na którymś z wymienionych chłodzeń. To są normalne temperatury i tak już jest przy nowych kartach. Chcesz chłodniej - załóż WC. Edytowane 22 Kwietnia 2006 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 22 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2006 Niestety, ale takie tempy to norma. Dlaśiwetgo spokoju - własnego i karty - proponuję da nawiew w postaci jakiejś "osiemdziesiątki". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 24 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2006 Heh, to co będzie gdy przyjdzie upalne lato? :blink: Specyfikacja R600: http://newsroom.chip.pl/news_169234.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 24 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2006 na lato 120 ;-) Rodzina X1900 jest chyba za szybka(lub w sam raz) na dzisiejsze gry,no ale nowe tytuły zapchają kazde obecne GPU. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quinki Opublikowano 24 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2006 Heheh ja mam z nawiewiem po 60-70 stopni... więc ta karta bardzo to lubi;) Nadal czekam na doradzenie mi które chłodzenie AC wybrać... (bo juz zaczynam wątpić i wkońcu na WC się skusze... a kasy nie ma;P ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 24 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2006 no nie przesadzajcie ze ta grafa jest az taka szybka!! karta jest wydajna ale np. tombraider na nextgeneration 1280x1024 wszystko na maxa potrafi umnie zejsc do 15fps! zmiana rozdzialki na nizsza niewiele pomaga, przydalo by sie w tej karcie 24potoki to by karta dostala skrzydel moim zdaniem :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 25 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2006 A wgrywales patcha 1.1? U mnie wzrost okrutny z 16fps w 1024x768 na ok.30fps w 1280x1024 :blink: pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sulaco Opublikowano 25 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2006 A wgrywales patcha 1.1? U mnie wzrost okrutny z 16fps w 1024x768 na ok.30fps w 1280x1024 :blink: pozdroimho w przypadku ati to niewiele da - na nv tylko patch z sterami daje wzrost framerate, bez jednego lub drugiego nic sie nie zmienia, tak wiec w przypadku ati trzeba poczekac na nowe stery i byc moze latke na gre Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 25 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2006 no nie przesadzajcie ze ta grafa jest az taka szybka!! karta jest wydajna ale np. tombraider na nextgeneration 1280x1024 wszystko na maxa potrafi umnie zejsc do 15fps! zmiana rozdzialki na nizsza niewiele pomaga, przydalo by sie w tej karcie 24potoki to by karta dostala skrzydel moim zdaniem :lol:...no a ty zaraz że karta za cienka... :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 25 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2006 ...no a ty zaraz że karta za cienka... :lol: tego nie powiedzialem ale nigdy nie mowcie ze karta jest super hiper mocna i ze wszystko smiga na niej super na maxa 1280x1024 i wyzej a tak nie jest.... oczywiscie jesli chodzi o single gpu to nie ma w tej chwili mocniejszej karty ,x1900xtx/7900gtx sa na rownym poziomie gdy podkrecimy naszego x1900xt troszke...no ale napisalem ze przydaly by sie zamiast 16 ,to 24potoki i wtedy byloby juz elegancko:) napewno nikt by sie nie pogniewał na dodatkowego powera!! kto ma najwiecej 3dmarkow na r580? chodzi mi o wszystki 2k1 , 2k3, 2k5 i 2k6...bo przegladalem temat i nie napotkalem sie na wyniki... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 25 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2006 (edytowane) ale napisalem ze przydaly by sie zamiast 16 ,to 24potoki i wtedy byloby juz elegancko:) przeciez tych najwazniejszych w całej architekturze r580 masz 48 (PS) - w uproszczeniu mówiąc Edytowane 25 Kwietnia 2006 przez bartezjusz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 25 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2006 przeciez tych najwazniejszych w całej architekturze r580 masz 48 (PS) - w uproszczeniu mówiącSkladajac potok do kupy to ma niestety tylko 16 :D Pixel shader'ow jest 48 :wink: A czy PS sa najwazniejsze w erze gier robionych na teksturach gdzie niesmialo stosuje sie shader'y to hmm... :? pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 25 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2006 (edytowane) X1600 pokazuje, że to nie ps są najważniejsze (nie dzisiaj), a TMU tak samo ważne- wystarczy popatrzeć na wydajność X1600 w grach a nie w benchach. X1900XT skoro ma 48ps to przecież powinna być ponad 2 razy wydajniejsza od GF7900, a jednak TMU ma 16 i dlatego jest tylko trochę wydajniejsza. Edytowane 25 Kwietnia 2006 przez WDK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 25 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2006 w przypadku r580 nie ma juz klasycznego pojecia potoku mamy trzy razy więcej PS, przy zachowaniu tej samej ilości TMU jaki był w r520 czyli 16 zapowiadano ze to włsnie shadery bedą podstawa budowy obrazu 3D a jak bedzie w rzeczywistosci -czas pokaże Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 25 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2006 tak czy siak przydaloby sie zamiast 16 tmu ,24 :> napewno by nie zaszkodzilo!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 25 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2006 w przypadku r580 nie ma juz klasycznego pojecia potoku mamy trzy razy więcej PS, przy zachowaniu tej samej ilości TMU jaki był w r520 czyli 16 ... Idac tym tokiem myslenia to x1900 mialby sie tak do x1800 jak x1600 do x1300 ,a jak jest w rzeczywistosci :roll: Nawet w marku 06 nie widac jakiejs dramatycznej przewagi r580 nad r520 ,a podobno tam wykorzystywane sa shader'y :? Nie podlega watpliwosci ,ze r580 nalezy do najwydajniejszych GPU... A zwiekszenie TMU w chipie byloby nie oplacalne ,bo imo wtedy karta zostawila konkurencje daaaleko z tylu :wink: pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 25 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2006 to jakie to macie wyniki w 3dmarkach:> kto ma na tweaku najwiecej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 25 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2006 Na Tweak'u najwiecej ma Sulaco i zadna pojedyncza grafa go nie przebije :mrgreen: A tak btw to bartezjusz ma chyba 6,4k w 06 :wink: pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 25 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2006 no ja mam w 2k6 -> 6.6k , Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bemx2k Opublikowano 25 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2006 (edytowane) Blue Te 6.6k w 3DMarku2006 to jakies kombinowane , chyba ;) Ja mam na podobnym sprzecie 5170pkt , w kilku testach w necie na przyblizonym sprzecie bylo od 4900 do 5400 wiec skad masz 6.6k w 3DMarku2006 ? Co do wydajnosci 1900xt w stosunku do 1800xt to chyba cos nie tak z sterami ATI to niemozliwe zeby roznice byly tak znikome , marku 06 powinno byc chyba wiecej na kozysc 1900xt ? Ogolnie rzecz biorac w testach wykozystujacych duzo obliczen na pixelach , przewaga 1900xt powinna byc co najmniej 30% ,miejmy nadzieje ze spece z ati cos poprawia w kolejnych catalustach Edytowane 25 Kwietnia 2006 przez Bemx2k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quinki Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2006 ja mam 6.3k co za problem?? Po OC na 690/800 ... 2-rdzenie to podstawa w marku 2006:) bez tego NIC super nie osiągniesz:) I powiem ci że bym miał znacznie więcej jak bym się bawił w mocne OC:) Ale czego wy oczekujecie po 48 PS?? Że karta będzie 4xwydajniejsza??? :) Jest wyraźnie wydajniejsza od r520 i nie wiem o co wam chodzi.... na podobnym CFG bez OC x1800 osiąga o 1000 punktów mniej a to znacząca róznica... Ale co ważniejsze w grach już jest bardzo wyrażna róznicy... zobaczcie na FEAR-a, czy Obliviona czy na ferelnego (dla ATI) Age Of Empire 3... tam x1900xtx w wysokich rodziałkach jest nawet 2xszybsze, a to jest bardzo wiele!!! Nikt by nie dał 24 potoków z jednej przyczyny... by wtdy taka karta była za wydajna:) Pamiętajcie że mimo wszytko między ATI a Nvidią jest umowa żeby utrzymać podobny poziom;) i jak nie wejdzie 3 gracz to nadal tak będzie i oni będą stawiać warunki... rynek jest podzielony na ok. 50% i tak jeszcze dłogo będzie;) Ps. nadal proszę o rade w temacie chłodzenia na x1900 xtx !!!:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2006 X1600 pokazuje, że to nie ps są najważniejsze (nie dzisiaj), a TMU tak samo ważne- wystarczy popatrzeć na wydajność X1600 w grach a nie w benchach...To chyba nie miałeś bezpośredniego kontaktu z tą kartą. Ja własnie przesiadłem się z x1600xt i była to niezła karta która zostawiała gf6600gt z tyłu a szczególnie z włączonym AA. Więc uważam że te PS są jednak coś warte, a będą warte jeszcze więcej wraz z nowymi tytułami. Mój wynik w 3D2006 na defaulcie 5977 po OC jeszcze nie mam wyników. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuki1989 Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2006 sa juz testy x1900GT: http://www.hkepc.com/hwdb/x1900gt-1.htm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ramgis Opublikowano 27 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2006 Witam Od wczoraj jestem posiadaczem x1900xt. Po pierwszych testach jestem trochę zawiedzony. 3DMark05 - 8 600 pkt. 3DMark06 - 4 930 pkt. A teraz pytanie do Was :wink: Czy tak niskie wyniki, szczególnie w Marku05 są spowodowane tym iż posiadam Pentiuma 4 630 podkręconego do 3,5 GHz? Sterowniki to Catalysty 6.4 ccc. Ustawienia defaults. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...