Skocz do zawartości
dem

Ati Radeon R580

Rekomendowane odpowiedzi

3D Marki to do porównania można sobie w 4 literki wsadzić..... Odpal no bracie np.Obliviona w wysokiej rozdziałce z AA i AF i wtedy zobaczymy jak 7900 nawet podkręcony cieniutko kwili....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Silan, problemy z analizą danych liczbowych? W marku05 x1900xt ma ok 20% przewagę, w marku06 15%. Wybacz tą uwagę, ale chyba siedzisz w tym biznesie od wczoraj, jeśli taka różnica jest dla ciebie "mała". W światku vga to już prawie przepaść, także dopłata 700pln (w której zawiera się też 256mb vram więcej) jest tego warta (porównaj sobie różnice w wydajności np. 7900gt i gtx oraz ile trzeba dopłacić do szybszego modelu nV).

Edytowane przez draak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wyniki:

34 - 2001

21,7 - 2003

11.1 - 2005

6,6 - 2006

takie wstepne, bo nie znam maximum karty jeszcze. w 2001 procek strasznie ja dusi a niestety jakas felerna sztuka, bo tylko 4g robi na 1,4V

konfig testowy:

Pentium D 930@4GHz

4*512 3-4-4-8 350mhz

X1900XT 700/840 omegi na cat6.3

ogolnie spodziewalem sie lepszych wynikow po karcie za taka kase.

To faktycznie lipton i powód do płaczu ;) ,bez przesady poczekamy aż zapodasz FEAR-a Edytowane przez Racuch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to słabiutko wypada X1900xt 700zł różnicy w cenie a w osiągach taka mała różnica a byłem już zdecydowany na ATI X1900XT :sad:

nie od dziś topowe karty kosztują niewspółmiernie dużo w stosunku do przyrostu wydajności jaki oferują.

porównywanie 1900xt i 7900gt nie ma większego sensu bo są to karty z innej półki cenowej/wydajnościowej (co nie zawsze idzie w parze)

jeżeli mowa o rzeczywistej konkurencji dla 7900gt, to po ostatnich obniżkach cen jest nią niewątpliwie X1800XT 512MB i za kilka tygodni, kiedy będę kupował grafę, prawdopodobnie na nią się zdecyduję...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a znalazlem ;] ustawienia 7900: 518/1568

48/106/282

jakis cienki gigasyf, dlatego tak niskie OC. a XFX Extreme nie meczylem w FEAR'e.

W TRD3 w 1600*1200 AA4 tez framerate utrzymuje sie w granicach 80-120FPS tylko blizej granicy 100FPS niz 90 jak na 7900.

EDIT

x1900 700/840

54/123/312

Edytowane przez Niemiec

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ufff to sukces że pożyczona

tak na powaznie to zapodaj z AA i AF ale nie możesz bo na 7900 GT pewnie nie miałes odwagi i będzie brak danych do porównania ,szkoda

Edytowane przez Racuch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK,pokolei:

-narzekasz na X1900XT,podpierasz się 3Dsmarkami,w aukcji na allegro mowisz ze X1900XT to kozak nad kozaki a poźniej sie dowiadujemy że z 7900GT jak i X1900XT masz tylko kontakt w zasadzie wzrokowy a wpierasz ze 7900GT rozkłada na łopatki radka ?? więc OCB??

Handlujesz tym więc moim skromnym zdaniem NV jak i ATI powinienes wychwalać pod niebiosa a tym bardziej nie puszczać pary z ust na jakimkolwiek forum co do ich rzekomej niewydolności :lol:

pozdro

Edytowane przez Racuch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy ja powiedzialem, ze 7900 rozklada na lopatki x1900?? powiedzialem tylko, ze roznica w wydajnosci miedzy 79 a 19 jest niewarta roznicy w cenie. 7900 mialem w domu 2 dni a ze do domu wracam pozno to nie robilem testow w 100 rozdzialkach z 200 ustawnieniami detali.

X1900 bede mial dluzej, ale to nie ma nic do rzeczy.

takie sa moje odczucia po MOICH testach.

jeszcze raz powtorze, ze X1900XT 512mb jest bardzo wydajna karta, ale MOIM zdaniem niewarta takich pieniedzy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość bachus81

Witam.

Mam pytanko. Co byście wybrali:

Gigabyte 7900GT Box za ok. 1060 zł czy

Sapphire x1800XT 256 DDR3 625/1500 mhz Full Box cena to około 1090 zł

????

Edytowane przez bachus81

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Mam pytanko. Co byście wybrali:

Gigabyte 7900GT Box za ok. 1060 zł czy

Sapphire x1800XT 256 DDR3 625/1500 mhz Full Box cena to około 1090 zł

????

X1800Xt to chyba R520? Nie ten temat? :> Nie ten dział? (->Co kupić) :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość bachus81

X1800Xt to chyba R520? Nie ten temat? :> Nie ten dział? (->Co kupić) :>

fakt :oops:

Ps. poczytałem w necie i wynika z testów , że 7900gt jest lepszym wyborem od x1800xt 256. Bedę go wię polecał klientom. :D

Co do komputronika to jest tam błąd. To nie jest 1800xt tylko 1800XL zobacz na takty B)

http://sklep.benchmark.pl/pelny_28517.html

Pozatym co to oznacza jest? Chyba tylko na "papierze".

Jeszcze raz sorki za mały OT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy testowal juz ktos nowe Catalysty 6.5 na R580 ???

sie zastanawiam czy warto czas tracic na instalke

Catalysty 6.5 są nie mniej wydajne niż 6.4 - a po zainstalowaniu RivaTuner 2.0 RC16 - można bezproblemowo wreszcie kręcić kartę

(czego podobno niemożna robić w połączeniu z 6.4).

Oczywiście nie znalazłem tam możliwości zmiany napięć tak jak w ATITool, ale on i 6.4 (6.5) to całkowita porażka jeśli chodzi o kręcenie.

Ja do 6.5 nie mam na razie żadnych zastrzeżeń.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

RomF

Do krecenia R580 to chyba znacznie lepsze jest ATITool 0,25 B14

mam w nim 2 profile 2D 399/399 i 3D 675/823 do 2 profili oczywiscie rozne napiecia GPU Mem

przez to karta w idle grzeje sie na standardowym coolerze tylko do 52'c obroty wiatraka na 16%

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam taki sam problem jak pare osób przedemną tyle że ich rozwiązania nie działają...

mam X1900XTX Asus'a i działa tylko na 500/600 zmiany sterów nic nie pomagają standardowe z płyty , 6.5 sciągane z netu , omegi no nic to nie daje zarówno w windowsie jaki i w grach zegray stoją na 500/600.

Jakieś dodatkowe badziewie od Asusa też mam zainstalowane , nie sądze że to może blokować , umyślnie by dawali programy do karty które by obniżały jej wydajność ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hanu, właśnie o to chodzi że w trybie 3D sprawdzałem taktowanie, ale problem już rozwiązany....

Dzięki Bemx2k, nie wiem co pomogło bo wszystko wywaliłem i od początku poinstalowałem plus zastowsowałem się do rad ale działa , tylko na Catalyst 6.5 co prawda bo na Omegach już nie ale działa.

Jeszcze jedno pytanie czy jeżeli po kręceniu powyżej 690 rdzenia nie mam artefaktów tylko reset i to ze zwisem w biosie to czy to normalny obiaw zamiennie z attefaktami czy niewydolność mojego PSU ?

Edytowane przez Gucu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi