Skocz do zawartości
dem

Ati Radeon R580

Rekomendowane odpowiedzi

Mam x1800xt 512 po "lekkim" o/c ;), a producent to szafirek.

Także sugeruję Ci, byś po zmianie mobo i vga zrobił profilaktycznie formata, ewentualnie DriveCleaner'a użył.

Sterowniki- niezłe są cat 6.5, na 6.6 spadło mi o/c (piszę o wartościach z ati toola, nie o zaniżaniu przez CCC).

Co do dźwięków- pewnie cewki na karcie sobie trochę hałasują, to nic wielkiego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam x1800xt 512 po "lekkim" o/c ;), a producent to szafirek.

Także sugeruję Ci, byś po zmianie mobo i vga zrobił profilaktycznie formata, ewentualnie DriveCleaner'a użył.

Sterowniki- niezłe są cat 6.5, na 6.6 spadło mi o/c (piszę o wartościach z ati toola, nie o zaniżaniu przez CCC).

Co do dźwięków- pewnie cewki na karcie sobie trochę hałasują, to nic wielkiego.

CEWKI NA KARCIE ???!!! Pierwszy raz mam taką sytuacje ze cos po za coolerkiem hałasuje :( czy moze warto wymienic na inny egzemplarz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W moim wypadku po zapodaniu sterow 6.6 ( niestety zarloczna wersja CCC )

nic z OC nei spadlo dalej mam 695/828 ,zero problemow

Widac po zmianie sterow niedostatecznie czyscicie system z wpisow do rejetrow

DriverCleaner to podstawa

aczkolwiek czasami pozostaja smieci w registrach ktore recznei wyrzucam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w ccc jest max 800, po prostu wspomnial ze ma zainstalowane "pamieciozerne ccc", a zegary zapewne skrecil w atitool <_< (innej raczej mozliwosci nie ma :mur: --->imho szkoda, bo fajnie by bylo gdyby ccc mialo mozliwosc wyzszego podkrecania zegarow :cry: )

Edytowane przez quartzXXI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

quartzXXI

Widac potrafisz czytac i zrozumiec

thx

Jak na soft od ATI to i tak niezle ze dali mozliwosc krecenia GPU az do 800 MHz

Oczywiscie prawdziwe OC zaczyna sie z ATITool zmiana napiec itp

kwestia dobrego chlodzenia na WC spoko 70% i wiecej GPU Radkow 1900xt

smiga na 740/750MHz ,

gdzies widzialem juz taki WaterCooling-mod ze gosc chlodzl nawet kostki pamieci

i tym samym osiagnol 915MHz !! na pamieciach z drugiej strony powyzej 850MHz

czesto zdaza sie ze pamiatki lubia wyzionac ducha :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No coz ja co do O/C nie mialem takiego szczescia. Rdzen wiecej niz 700 nie idzie, a pamiatki na 812 juz wysypuja male krzaki, takze tak sobie karta chodzi na 700/800 ; choc jak na te 1300zł ktore dalem za nia i to juz w kwietniu (gdzie normalnie kosztowaly po 1600-1700) wersje 512mb to i tak nadal nie zaluje zakupu

@edit: sorry ze zale sie w temacie o r580, chyba zaloze swoj kacik na oslej łące...:rolleyes:

Edytowane przez quartzXXI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

quartzXXI

A kombinowales OC z ustawieniami ATIToola na max obrotow FAN Control ??

Ja mam cos takiego :

Dołączona grafika

Przy standardowych ustawieniach FAN Control max oc 670MHz

wygrzewane 15 minut w ATIToolu

Do tego podnies jeszcze conieco napiecia i wtedy sprawdz

Edytowane przez Bemx2k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HI,

jak myslicie dlaczego moj rdzen fabrycznie jest ustawiony na 500 skoro poinien byc ustawiny na 625mhz

w AtiTool 0.25 beta 14 przy wykrywaniu max ustawien dochodzi do 600 i zaczyna sypac artami :cry: Why ??? pamieci nie sprawdzałem Dodam ze mam zainstalowane stery z oryginalnej płytki od producenta

Edytowane przez Oli20053

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Srednio co 2 strone ktos zadaje to samo pytanie. A nie jestes na tyle wygodny by zadac sobie troche trudu i poczytac?

czy mówisz o wpływie instalacji odpowiednich sterowników? Przecież ja napisłaem ze nie moge ustawic podstawowej wartoscie dla grafy nie mówiąc juz nic o O/C :unsure:

Dodam ze w najnowszej wersji EVERSEST podaje ze mam 500Mhz dla rdzenie (ORYGINALNIE a chyba powinno byc 625Mhz tak jak w specyfikacji karty

CZy moze kupilem słabszą karte a płacąc jak za normalna XT :mur:

http://sklep.benchmark.pl/pelny_26074.html oto namiary na moja karte

typ złącza PCI-Express x16

producent chipsetu ATI

model chipsetu Radeon X1900 XT

ilość potoków renderujących 16

ilość jednostek PixelShader 48

ilość jednostek VertexShader 8

wielkość pamięci 512 MB

typ zastosowanej pamięci GDDR3 (256bit)

prędkość wypełniania (wydajność układu) 30 000 MegaPixel/s

taktowanie rdzenia 625 MHz

taktowanie pamięci 1 450 MHz

szyna danych pamięci 256 bit

Przepustowość pamięci 45 GB/s

Edytowane przez Oli20053

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w 2D masz 500 a jak zapodasz gre to automatycznie zmienia Ci sie ta wartosc na 625 , w atitoolu na 600 sypie artami bo tam musisz stworzyc sobie profil 3d z napieciem 1,4 i dopiero potem podkrecac... ogladajcie wczesniejsze strony , bylo pisane o tym juz z 10 razy !!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w 2D masz 500 a jak zapodasz gre to automatycznie zmienia Ci sie ta wartosc na 625 , w atitoolu na 600 sypie artami bo tam musisz stworzyc sobie profil 3d z napieciem 1,4 i dopiero potem podkrecac... ogladajcie wczesniejsze strony , bylo pisane o tym juz z 10 razy !!

OK Blue poszukam info o tym prpfilu na 3D, dodam ze wszytskie programy podją własnie info rdzen 500Mhz :( troche mnie to martwi ale zrobie jak mówisz.

a oto moje osiągi 3dmark 2003 ~15500

3dmark 2005 ~7800

JA NIE CHCE PODKRECAC TYLKO USTAWIC TO CO W SPECYFIKACJI 625 core czy do tego tez jest potrzeba stworzenie profilu a Atitool ? :cry:

ZAJEBIŚCIE :cry:

Edytowane przez Oli20053

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK Blue poszukam info o tym prpfilu na 3D, dodam ze wszytskie programy podją własnie info rdzen 500Mhz :( troche mnie to martwi ale zrobie jak mówisz.

a oto moje osiągi 3dmark 2003 ~15500

3dmark 2005 ~7800

JA NIE CHCE PODKRECAC TYLKO USTAWIC TO CO W SPECYFIKACJI 625 core czy do tego tez jest potrzeba stworzenie profilu a Atitool ? :cry:

ZAJEBIŚCIE :cry:

w ogole po co instalujesz ati toola jak nie podkrecasz ponad 690 i 800, jest on Ci nie potrzebny.

Wystarczy ze stery zainstalujesz i CCC i juz masz karte automatycznie na 625 i 1450, ale w 3D bo w 2D wszyscy maja rdzen 600.

Spróbuj zostawic na pulpicie program CCC z ati overdrive zeby widziales go zaraz po wyjsciu z gry , to zobaczysz ze zegary automatycznie spadaja z wartosci 625 na 500....

Wyniki masz beznadziejne, zmieniałes system po kupieniu nowej karty, jesli miales NV to powinienes zainstalowac na nowo.

Procesor jest podkrecony czy nie? bo jesli nie to on jest wąskim gardłem i przez to wyniki sa takie a nie inne...

Edytowane przez Blue

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w ogole po co instalujesz ati toola jak nie podkrecasz ponad 690 i 800, jest on Ci nie potrzebny.

Wystarczy ze stery zainstalujesz i CCC i juz masz karte automatycznie na 625 i 1450, ale w 3D bo w 2D wszyscy maja rdzen 600.

Spróbuj zostawic na pulpicie program CCC z ati overdrive zeby widziales go zaraz po wyjsciu z gry , to zobaczysz ze zegary automatycznie spadaja z wartosci 625 na 500....

Wyniki masz beznadziejne, zmieniałes system po kupieniu nowej karty, jesli miales NV to powinienes zainstalowac na nowo.

Procesor jest podkrecony czy nie? bo jesli nie to on jest wąskim gardłem i przez to wyniki sa takie a nie inne...

Winda wczoraj postawiona ale co to jest CCC

proca nie podkręcona - 1800Mhz jeszcze sie nie łapie w nowym biosie DFI. Moze ty powiesz co to jest z tymi 16 16, 16 8, 8 16, 8 8 ??? W moim manualu jest G....O napisane

Edytowane przez Oli20053

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Winda wczoraj postawiona ale co to jest CCC

proca nie podkręcona

CCC = Catalyst Control Center :?

BTW. Składam serdeczne wyrazy współczucia, bo widzę, że kolega jedzie z tematem :wink: pozdro

Edytowane przez chemiczny_ali

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Oli20053 - opanuj trochę ten potok postów i poświęc odrobinę czasu na lekturę.

Jeżeli zabierasz się za OC wypadało by wiedziec chociaż co robisz, a z Twoich wypowiedzi wynika,

że z wiedzą to tutaj raczej słabo. Dotyczy to oczywiście nie tylko Ciebie -

generalnie trzymanie się zasady "najpierw czytaj potem pytaj" jest jak najbardziej wskazane. :idea:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Oli20053 - opanuj trochę ten potok postów i poświęc odrobinę czasu na lekturę.

Jeżeli zabierasz się za OC wypadało by wiedziec chociaż co robisz, a z Twoich wypowiedzi wynika,

że z wiedzą to tutaj raczej słabo. Dotyczy to oczywiście nie tylko Ciebie -

generalnie trzymanie się zasady "najpierw czytaj potem pytaj" jest jak najbardziej wskazane. :idea:

nie chodzi mi o OC a o kiepskie wyniki w 3dmarku2005 (8000pkt ;()

Napisałem kilka postaów ale wszyscy tylko zwaracaja uwagę ze to i tamto ale nikt nie raczy odpowiedziec na banalne dla was pytanie a dla mnie BARDZO ISTOTNE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie chodzi mi o OC a o kiepskie wyniki w 3dmarku2005 (8000pkt ;()

Napisałem kilka postaów ale wszyscy tylko zwaracaja uwagę ze to i tamto ale nikt nie raczy odpowiedziec na banalne dla was pytanie a dla mnie BARDZO ISTOTNE

Mistrzu, odpowiedź dla Ciebie już padła.

Użyłeś chociaż programu DriveCleaner, zrobiłeś formata ???

Poza tym, czy proca masz podkręconego, czy nie (jesli nie, to on ogranicz radzia)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mistrzu, odpowiedź dla Ciebie już padła.

Użyłeś chociaż programu DriveCleaner, zrobiłeś formata ???

Poza tym, czy proca masz podkręconego, czy nie (jesli nie, to on ogranicz radzia)

Mistrzu,

juz dawno po formacie ! proce mam ustaiona na 9*220 - oczywiscie bedzie wyzej tylko coś mi ram wysiada

stery zainstalowłaem Catalisty 6.5 + CCC ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

juz dawno po formacie ! proce mam ustaiona na 9*220 - oczywiscie bedzie wyzej tylko coś mi ram wysiada

Tu masz po części odpowiedź.

Jak będziesz miał ok. 2.8GHz, to wyniki powinny się unormować.

Edytowane przez lukmek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Systool, RivaTuner, CCC dynamicznie zmienia napięcie na karcie, zależnie od obciążenia...

Hm... zaden z tych progsow nie pokazuje wartosci napiec dla karty x1900 (chyba ze poprostu nie wiedzialem gdzie szukac)

Skoro CCC automatycznie dopasowuje napiecia od obciazenia czyli nie zawsze karta chodzi z ustawieniami 3D? nie zawsze z zadanymi w Overdrive bo kazde ustawienie taktowania potrzebuje innego napiecia...zgadza sie? czyli powinno byc jakies napiecie dla ktorego pracuje krata z max taktowaniem i powyzej ktorego jest OC jesli zle rozumuje to nieh ktos mnie poprawi... gdzies czytalem ze to max napiecie to ok 1.4V dla GPU wiec dziwi mnie ze przy pomocy ATi Tool nie moge osiagnac i taktowan max dla karty przy stock cooolerze..

Edytowane przez casiopea

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hm... zaden z tych progsow nie pokazuje wartosci napiec dla karty x1900 (chyba ze poprostu nie wiedzialem gdzie szukac)

Skoro CCC automatycznie dopasowuje napiecia od obciazenia czyli nie zawsze karta chodzi z ustawieniami 3D? nie zawsze z zadanymi w Overdrive bo kazde ustawienie taktowania potrzebuje innego napiecia...zgadza sie? czyli powinno byc jakies napiecie dla ktorego pracuje krata z max taktowaniem i powyzej ktorego jest OC jesli zle rozumuje to nieh ktos mnie poprawi... gdzies czytalem ze to max napiecie to ok 1.4V dla GPU wiec dziwi mnie ze przy pomocy ATi Tool nie moge osiagnac i taktowan max dla karty przy stock cooolerze..

jeju ludzie poszukajcie na poprzednich stronach,była o tym mowa dosc obszerna.

Sciagacie ati tools 0,25 beta14 , tworzycie zakładke 3D ,wchodzicie do opcji voltage, tam ustawiacie napiecie rdzenia karty na 1,4 lub wyzej (jesli ktos chce lepiej podkrecic)ale tez musi zapewnic karcie w stresie temperature do max.85C, bo powyzej moj egzemplarz zaczyna sypac artami), zapisujecie napiecie 1,4 i wtedy dopiero podkrecacie majac u góry ustawioną zakładke 3D!!!! Tak trudno to zrozumiec?

Karta chodzi z wyzszym napieciem 1,4 lub wyzej tylko w 3D , w grach itp. zmieniaja sie wtedy wartosci dla rdzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

F..K mam jedynie około 17100 w 3dmarku2003 i obawiam sie ze moja karta to wyjatkowa trefna sztuka :(

proca chodzi na 2430Mhz wiec powinienem z palcem w .... robic 18000 DLACZEGO jest INACZEJ :cry:

Edytowane przez Oli20053

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mamy 2006 rok, daj sobie już siana z tym markiem03- na orbie nie ma nawet wyników z tak powolnym cpu, jak Twój, więc ciężko stwierdzić czy faktycznie _masz mieć_ te 18.000.

Z a64@ ~ 2.4GHz i bez o/c vga w marku05 możesz (wg. wskazań orba, zadaj sobie na przyszłość trochę trudu, rusz mózgownicą i sam poszukaj) liczyć na ok 9000pkt, +/- 200pkt w zależności od wersji cat.

Nie ma czegoś takiego jak felerna sztuka karty, gdy mówimy o wartościach def.- jest albo zasyfiony system, albo... zasyfiony system i namieszane w biosie (nie wiem co, ale już wiele głupot się na oczy widziało). W 1 jak i 2gim przypadku winny jest łącznik między fotelem, a klawiaturą.

Więcej pomyślunku, mniej histerii na forum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

F..K mam jedynie około 17100 w 3dmarku2003 i obawiam sie ze moja karta to wyjatkowa trefna sztuka :(

proca chodzi na 2430Mhz wiec powinienem z palcem w .... robic 18000 DLACZEGO jest INACZEJ :cry:

człowieku, spokojnie , bez paniki, czy ty w ogole grasz w marki czy co ? No dobra rozumiem że lubisz sie bawic w punkty, no ale bez przesady. Pociesze cie, ze ja rowniez (mimo r520) a wykreconej do granic jej mozliwosci rowniez nie osiagam tych 18000 ( 17800-17900) i granicy 18000 nie przekrocze (tzn juz przekroczylem ale o dziwo na presscocie 3.6GHz :blink ---->naprawde LOL) co do 2005. Pobaw sie ustawieniami w CCC, ustaw wszystko na maxymalna wydajnosc (czyt. najnizsza jakosc), AI na advanced (podobno pomaga, ale nie sprawdzalem). I troche wiecej cierpliwosci, bo tak szczerze mowiac,---> rozumiem, masz nowa karte, ale do wyzalania sie i do ponabijania kolejnych postow, zapraszam do oslej laczki lub najlepiej do forum testowego :wisielec: (straszny joke, sorry)

PS (nie musicie mi przypominac ze tez bylem taki sam jak dostalem swojego x1800xt :lol: )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi