Skocz do zawartości
dem

Ati Radeon R580

Rekomendowane odpowiedzi

Mimo ze mam karte dopiero 2 dni, rowniez zauwazylem to "piszczenie". Ale z tego co zostalo tu powiedziane widze ze nie ma sie o co martwic.

Mam pytanie czy ktos z uzytkownikow tej karty, ma moze blok innovateka na niej ? Chodzi mi o porownanie temperatur.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@05_03_1992

To nie lepiej było dopłacić kilka dolców i kupić nówkę BOXa? Zamiast teraz grzebać się ze sztukowanymi częściami? Osobiście dałem z wysyłką $218, właśnie nowy BOX, fabrycznie zafoliowane pudełko, ze wszystkimi bajerami i mam pewność, że to faktycznie nówka i nikt tego nie przebierał wcześniej.

Jestem ciekaw, jak z rejestracją na stronie ATI i ewentualną gwarancją będzie, no ale to wyjdzie w praniu. Sprowadzam dwie sztuki, będą w PL za jakieś 3 dni. Pierwsza wrzucona do kompa u znajomego pewnie od razu, moja sztuka dopiero jak się nowy sprzęt skompletuje (przełom września/października).

Oczywiście później testy itd., nie omieszkam umieścić wyników gdzieś tutaj...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość 05_03_1992

wiesz.... klikalem z bazio ktory memki ze stanow sprowadza i mowil mi szczerze ze nie wie za bardzo o co z tymi openboxami chodzi..... On kupi dfi lanparty nf4 ultra d w lipcu za 200zl openbox i wymiata, niektore pamieci rownierz oopenboxy bierze i sie kreca tak samo albo nawet lepiej.... ale jakbym wiedzial ze za 220 mozna nowke dostac to bym wzial bo nas newegg byly za 250+10 przesylka

mam nadzieje ze padaki nie bedzie

moze porywalizujemy :D

pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mogę powiedzieć, że na moim GT chłodzenie jest zajedwabiste. Wentyl jeszcze nigdy nie przyśpieszył (tylko przy starcie kompa) - cały czas 27% max. obrotów. Przyspieszać ma wg biosu przy 70st. A mi rzadko kiedy 53 przekracza.

Najwięcej miałem 60st jak wentyle w budzie skręciłem na ok 900rpm.

Dołączona grafika

Dla porównania: miałem przez kilka dni szafirka GT i miał 57st w 2D,a w 3D łapał 80st.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

czy ktoś z Was ma karte HIS Radeon X1900 XT IceQ3 ???

chciałbym się dowiedzieć, jak sprawuje się chłodzenie, jaką temperature ma karta i ile udąło się Wam wycisnąć z niej :wink:

w Polsce strasznie ciężko dostępna, szukam takiej od miesiąca (oczywiście po rozsądnej cenie) ale wszędzie ma status "niedostępny".

Wogóle ciężko jest teraz z dostępnąścią X1900XT...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dla mnie Accelero to pomyłka technologiczna, zależy mi na obniżeniu temperatury wszystkich urządzeń wewnątrz i system HIS-a, jaki zaczerpnięty został od AC jest moim zdaniem jedynym słusznym rozwiązaniem, dlatego na niego się zdecydowałem i jestem w trakcie załatwiania, oczywiście przez znajomych, bo w sklepach jej nie ma ... Edytowane przez .PaVLo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zamiast x2, czy ice-q/arcitca bral bym zalmana - wice na cale pcb, chlodzi uklad zasilajacy itd

Ale Zalman jest słabszy od Accelero. Raczej proponowałbym Thermalrighta V1 Ultra. Wydajność najlepsza z wszystkich AC. Sam zamierzam takiego zamontować. Chociaż chętnie bym przetestował X2.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Accelero X2 tragicznie chłodzi sekcje zasilające, powiedziłąbym wcale nie chłodzi. Zrobili jakąś małą szparkę ,przez którą cos tam wieje i to wszystko. Lipa straszna. Dlatego stosuję dodatkowy nawiew 80mm z boku karty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakbyś dobrze doczytał, to byś znalazł wpis, że ICE-Q ma specjelne wycięcia od spodu, aby dodatkowo chlodzić pretworniki i radiatorek pamięci, więc mamy na wszystko nawiew :wink:

No włąsnie jakbyś doczytał dokładnie to być wiedział że te dziurki to zrobili po to zeby wiatrak miał łatwiejsze zasysanie powietrza a w efekcie pracował ciszej. A ze zasysa powietrze przez sekcje zasilania to raczej przypadek niż celowe działanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko niby zainstalowane sterowniki i CCC :) wcześniej system wyczyszczony driver cleaner i mam problem nie mogę dostać się do Control Center. Zainsalowałem do sytemu .NET Framework 2.0 i zakichane CCC nie włącza się a bez ustawień nie mam co grzebać dalej no i nie mogę wyłączyć "ci" bo do ustawień nie idzie dojść!!

----

Stery 6.8

Edytowane przez misiek175

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gry działają miodzie :) HL2 i BF2 i FEAR Combat :) po prostu miód a 3Dmark 03 wywala się przed testem z naturą wersja DEMO. No i do opcji dalej się nie mogę dopchać.

Edit:

W CS:S test wychodzi 126FPS trochę to mało AA 4x FSAA 16x no i rozdziałaka 1152 x 864

Spróbuje powalczyć z 3Dmarkami :) B-)

Edit2:

3Dmark 03 walił się teraz dopiero przy teście dźwięku

Zauważyłem że temp karty SpeedFan pokazuje mi jako 0C

No i dalej się nie mogę dostać do ustawień

Edit3:

3Dmark 03 przeszedł i....... 15700pkt :huh: co jest grane :blink: tak samo z tym CS:S tylko 126FPS

:unsure: Ma ktoś jakiś pomysł na moje problemy :rolleyes: poza formatem.

Edytowane przez misiek175

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość 05_03_1992

hmmmm i juz problemy.... sprawa wygląda tak:

karta smiga super stabilna testowana atitoolem i smarkami

ale po wylaczeniu kompa i wlaczeniu po chwilce juz od poczatkku wala arty...... jezeli kompa wylacze i poczekam ~5min to jest spoko jak juz go wlacze, jak zrestartuje tez jest spoko

zauwazylem ze taki zonk ma mijesce tylko po wczesniejszym rozgrzaniu karty, ale jezeli zrestartuje albo poczekam po wylaczeniu ~5min to i tak dziala

co to moze byc?? zasilacz? mobo? karta ;( ?? a jak tak to czy powazna sprawa

zaraz ide do szkoly potem beede kombinowal

pozdr

sorki starczy ze zostawi sie kompa na 1-5min (w zaleznosci jak jej sie podoba ;)) wylaczonego a potem smiga bez smiecia... ale po co jej 1 min?? a moze mobo? co sie moze przegrzeqwac??

pozdrawiam

aha w smarku 05 na nie kreconym kompie mam 8,7k ale syf na systemie tak wiec jestem spokojny jutro zmiana windy

Edytowane przez 05_03_1992

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość 05_03_1992

hmmm naprawde prosze o wypowiedzi, co jest nie tak?? moj zasilacz?? plyta?? karta?? to przeciez jakies duperele musi byc skoro jak poczekam te 1-2 minuty po wylaczeniu wlacze i chodzi a jak karte wylaczylem bez stresu (zimna) to odrazu chodzi.... moga sie przegrzewac jakies mosfety karty??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O cholera, to ciekawe. Rozbierałeś chłodzenie i wpakowałes jakąś świeżą (przyzwoitą) pastę pod nie? Bo od tego bym raczej zaczął. Czy zwodowana już jest? Mimo wszystko dziwna sytuacja...

Dam znać, czy u mnie (odpukać) dzieje się to samo, gdy złożę graty (piątek/sobota).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość 05_03_1992

no wiesz.... za granica usa :D

a powiedz mozliwe ze zasila- dzisiaj jade do kumpla on ma asusa na ati chipsecie x2 3800+ oraz yesico 600w

jest juz woda na karcie ias5

ale na standart chlodzeniu tez tak bylo

aaa i tak btw na gpu mam w stresie na wc z siga 45* max a na pamieci (o ile to ten czujnik) radia zalmana i jakies 50* w stresie :D

hmmm tatko sie w serwisie tzn w komisie pytal i koles powiedzial ze jest mozliwosc ze kondensatory trzymaja prad i karta wariuje jak sie nie oproznia..... jest taka moazliosc i ile naprawa kosztuje??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość 05_03_1992

hmmm czyli pozostaje karta.... albo mobo, dzisiaj jade wieczorkiem do tego kumpla to sprawdze jak sie ma karcioszka u niego

a co powiedzie na to ze kondensatory nie oprozniaja sie z pradu i karta szaleje az sie nie oproznia?? duzo kosztuje naprawa/ czy da sie zapobiegnac??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi