Skocz do zawartości
dem

Ati Radeon R580

Rekomendowane odpowiedzi

ziomki doradzcie mi cos:

sa sobie 3 karty wszystkie sapphire:

x1900gt ~ 192€

x1900xt 256 ~ 239€

x1900xt 512 ~ 292€

dwa krotkie pytania:

zdecydowalem sie wprawdzie juz na 99% na tego x1900gt -ale czy nie warto bedzie wyrzucic troche wiecej € na tego x1900xt 256

i czy bedzie odczuwalna roznica - zaznaczam ze gram na 17" wiec max 1280x1024

i ostatnie - czy wstrzymac sie z miesiac- i wciagnac tego z 512mb ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Mam pewien problem poniewaz po zainstalowaniu lub nie pełnym zainstalowaniu <brak SP2 i .NET Framework 2.0 przez co nie mogłem zainstalować> sterowników. ładuje sie winda i gdy ma sie pojawic ekran logowania mam czarny ekran. Na monitorze zapala sie pomaranczowa lampka i koniec. Po instalacji SP2 to samo. Na starych sterownikach <z płytki> lub na omegach działa . . . wiecie moze o co kaman ? Chciałbym wgrac Catalysty 6.8 lub 6.9.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od paru dzionkow jest nowy Ati Tray Tools z aktywna nareszcie opcja podkrecania dla kart na rdzeniu r580 no i coscik mi nie chodzi dobrze z tym podkrecaniem... tzn podkreca sie ladnie :-) ale jest male "ale", po wyjsciu z trybu 3D karta poslusznie przywraca zegary wlasciwe dla 2D, natomiast nie obniza napiecia na GPU oraz VRAM... przez co grzeje sie bardziej niz normalnie....? Macie tak samo? A moze wlasnie tak ma byc?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od paru dzionkow jest nowy Ati Tray Tools z aktywna nareszcie opcja podkrecania dla kart na rdzeniu r580 no i coscik mi nie chodzi dobrze z tym podkrecaniem... tzn podkreca sie ladnie :-) ale jest male "ale", po wyjsciu z trybu 3D karta poslusznie przywraca zegary wlasciwe dla 2D, natomiast nie obniza napiecia na GPU oraz VRAM... przez co grzeje sie bardziej niz normalnie....? Macie tak samo? A moze wlasnie tak ma byc?

W AtiTool tak się nie dzieje :) :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość 05_03_1992

ok karte zaraz pakuje i wysylam do naprawy... podobno sznase są w granicach 70%, ale skoro trafiła mi się uszkodzona karta (jakieś 1%) to dlaczego grafy mieliby mi nie naprawic :lol:

pozdr

karte bede mial kolo wtorku przyszlego tygodnia :( oby tylko sprawna była

Edytowane przez 05_03_1992

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś byłem na "Prezentacjach Dzierżoniowskich" (lokalna impreza, gdzie prezentują się lokalne firmy). Na stanowisku firmy icomp miałem okazję zobaczyć, jak działa CF. Komputer to E6600, MSI 975X Platinum PowerUp, MSI x1900XTX&x1900CF@XTX. Możliwości tego tandemu urzekły mnie. Ale rzeczą, którą byłem najbardziej zdziwiony był zasilacz użyty do tego zestawu. Był to Chieftec 450W. Zrobiłem takie oczy :zonk: :zonk: :zonk: . Wszystko działało jak najbardziej stabilnie.

Edytowane przez lukmek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Póki grafa nie podkręcona i komp to miara stabilności jest całkiem inna. Ja jednej 1900gt nie moge utrzymac na tt 550 W (ponad 100% A więc pożera niż w normie a do tego podkręcany na maxa komp potrzebuje stabilniejszego napięcia) no ale bez pzesady x1900XTX i c2d !!! :lol:

Edytowane przez gutman1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie jest tak, że AIW ma niższe taktowanie niż XT?

Te 15 tys. to na jakich ustawieniach proca, pamięci, grafy były robione? Karta była w trybie 2D czy 3D?

To na XT :huh: nie było mnie przez parę dni więc musze pokombinować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupilem z ebaya HIS Radeon X1900XTX IceQ 3 i czekam wlasnie na przesylke [znajduje sie obecnie w Usa]. Przeczytalem wzesniej ten artykul http://pclab.pl/art21760.html , karta w trybie TURBO chodzi na 700/1700mhz , ale tutaj na pudelku jest nalepka TURBO, a na tym gdzie ja kupilem nie ma:

http://img.auctiva.com/imgdata/2/0/5/7/6/4...19188736_tp.jpg

http://img.auctiva.com/imgdata/2/0/5/7/6/4...19188740_tp.jpg

http://img.auctiva.com/imgdata/2/0/5/7/6/4...19188741_tp.jpg

http://img.auctiva.com/imgdata/2/0/5/7/6/4...19188743_tp.jpg

http://img.auctiva.com/imgdata/2/0/5/7/6/4...19188742_tp.jpg

http://img.auctiva.com/imgdata/2/0/5/7/6/4...19188758_tp.jpg

http://img.auctiva.com/imgdata/2/0/5/7/6/4...19188761_tp.jpg

Na stronie HISa wyczytalem ze sa 2 wersje tego iceq 3, z TURBO i bez.

Gdzies czytalem ale nie pamietam gdzie i na ile bylo to wiarygodne, ze 2 wersje te roznia sie tylko tym ze do jednej dodaja plyte z oprogramowaniem do oc iTool [czy jakos tak].

Wiem ze karta jest bardzo ciezko dostepna w Polsce, ale moze ma ktoa ja tutaj lub zna odpowiedz czy moja [bez nalepki TURBO] takze bedzie chodzila na 700/1700 ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wlasnie dzisiaj rano doszla AIW x1900 do mnie....

testy razem z accelero X2 pod koniec tygodnia bo czekam na zasilke i mobo...

kupilem X2 uzywanego(chociaz bardzo krotko-jeden dzien) i moje therm padsy sa lekko rozwalone, czyli bedzie arczej minimalna przestzren meidzy radiatorem a pamieciami wolna (powietzre),

w therma padsach neiktorych po prostu na srodku jest leciutko odklejone (taka dziura minimalnej wielksoci), bym mogl uzyc therm padsow z oryginalengo chlodzenia? czy liczyc na brak pogorszenie transportu ciepla z tymi padami od X2 ?? a jak zdejmowac z oryginalnego chlodzenia to najlepiej przygrzac je mocno i zyletka odciac?

Edytowane przez Lizardus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm... No więc mam bardzo niefajny problem. Mianowicie przesiedziałem sporo czasu na docinaniu radiatorów na pamięci X1900 AIW, wszystko wyszło ładnie pięknie itd. Z tym drobnym szczegółem, że... za cholerę nie mogę ich przykleić :mur:

Moja do tej pory niezawodna taśma termoprzewodząca 3M (wersja b. cienka, model 467MP, jeszcze z pierwszych partii na forum) zupełnie nie klei się do RAMów. Sprawdzałem na innych układach i wszystko OK - tylko ten cholerny RAM ma jakąś inną fakturę czy coś i w ogóle nie łapie... :angry: Kości Samsung VC16

No więc z zapytaniem do posiadaczy kart z takimi/podobnymi pamięciami - czym kleicie radiatory? Do Revolteców pewnie klej fabryczny, ale może ktoś ma radiatory trzymające się na czymś innym? Thx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś mi te nowe catalisty pochrzaniły bo za każdym razem jak uruchamiam system, monitor ładuje się z odświerzaniem 60Hz! Wkurza mnie to srasznie! Za każdym razem przestawiam na 85Hz.

Istnieje też szansa że to wina zawalonego systemu :-|

Edytowane przez rafa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość 05_03_1992

noo karta w naprawie, jutro będę wiedzial co z nia jest, u mnie będzie do poniedziałku/wtorku przyszłego tygodnia

nick ?? :lol: taki jak juz wspomniales "oryginalny".... troszke głupio bo odmienic nie można i jest taki "bez duszy" heheh

tez na mojej byly samsungi vc1,6 (czy to nie te co w x850xt pe?)

pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyniki po formacie:

:arrow: 3Dmark 05 DEMO: 13700 :ph34r:

:arrow: 3Dmark 05 DEMO: 8600 :ph34r:

:arrow: Counter Strike Source: 136FPS wszystko na HIHG AA: 4x FSAA: 8x roz: 1152x864 :ph34r:

Czy to są dobre wyniki czym jeszcze go przetestować :angry: karta ta co w podpisie

:huh: A czy normalne jest że wykrywa dwie karty w menadżerze:

Radeon X1900 Series

Radeon X1900 Series Secondary

I na dodatek everest Home pokazuje jakieś dziwne taktowania :

GPU - 500Mhz i pamięci - 600Mhz ale nie wiem czy to są tylko takty w 2D a w 3D się zmieniają bo jak sprawdzałem zawsze takty GeForce to były takie jak powinny być.

Czy da się gdzieś sprawdzić że karta przechodzi w trym 3D?? czy może dlatego są takie niskie bo cały czas ciągnie w 2D tylko gdzie coś zmienić.

Edytowane przez misiek175

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem mocowania radiatorów rozwiązany - pomógł inny typ taśmy 3M, obyło sie bez klejenia Zalmanem na stałe :)

Ale oczywiście jak mówi staropolskie powiedzenie, biednemu jak nie wiatr w oczy, to ch&% w du.pę i sprzęt ciągle uziemiony - padła pompka w WC :mur:

Przy wstępnych testach "na szybko":

3DM2001SE - ok. 35.000 pkt., 3DM03 - 15.600 pkt., pozostałych wyników nie pamiętam...

(karta @stock, reszta jak w podpisie)

I jeszcze skromny komentarz co do chłodzenia fabrycznego - gó.wno warte, mówiąc wprost. Karta w 2D solidnie ciepła, przy odpalonych markach cieżko utrzymać na niej palce (nawet na PCB).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@misiek175 wyniki takie sobie powinno byc wiele wiecej

Przetestuj na COD2 i aquamarku !!

Dla mnie osobiscie sie nie liczy sie 3dmark(tylko zeby miec jako takie rozeznanie zy grafa dobra) bo na tym nie bede gral wez poprobuj na grach ile wyciagnie klatek (FEAR,COD2,HL2,Oblivion) wlacz hdr i aa.

A wlasnie zainstaluj sobie catalysty z orginalnej plytki zadnych nowych nie ciagniej:) bo to kicz na dzien dzisiejszy:) Pozdrawiam

Edytowane przez MeoPL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@misiek175

Miałem te same wątpliwości. U mnie karta nie przechodzi na taktowanie 3D w trybie okienkowym (tylko full screen).

Sprawdzałem to AtiTool. Siedzi sobie w tray'u i pokazuje temp GPU. Odpalałem gierkę, po chwili ALT+TAB i wskaźnikiem na AT i w dymku widać. To taki sposób. Równie dobrze możesz sobie zostawić na pulpicie Panel Sterowania na zakładce Overdrive i też zobaczyć. Tylko trzeba sprawnie to zrobić, bo po chwili przełącza się na 2D. Poza tym, u mnie przy zmianie taktowania z 3D na 2D "pyka" monitorem (co mnie trochę wk%^@!).

edit

2 Radeony w menedżerze to normalka

Edytowane przez MariuszDW

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na płycie mam 6.4 stare chyba :) nie siedziałem nigdy w sterach od ATI. Np. u nvidia nie usuwałem sterów jak instalowałem starsze mam wykopać te 6.9 :mur: i później dopiero 6.4 B-) ??

Edytowane przez misiek175

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiem ze regulacje napiecia sa w Ati toolsie, ale w bardziej rozbudowanym Ati tray tools (chyba ten sam czlowiek robil) jest tylko regualcja napiecia rdzenia i pameici (tylko te 2) czy ja zle widze? da sie to poprawic bo chialbym korzystac z innych funkcji ati tray tools ale nie ebde chyba podkrecal 2 programami ....

EDIT: jest jakis podobny program do powerstripa wspograjacy rowneirz z seria x1900(chodzi mi glownie o wybranie wlasnej odswierzalnosci ekranu, np 123hz, 76hz, takich dziwnych nie spotykanych), bo mi cos sie gryzie z moim x1900

EDIT2: czemu nie moge zmieniac parametru VDDCI ? (jest niewidoczny) Czyzby nowsze stery catalyst uniemozliwialy to? obecnei jade na 6.9 ale zaraz zmienie na Warcaty 6.8

EDIT3: na warcatach 6.8 tak samo...

Edytowane przez Lizardus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Mam dziwną akcję dotyczącą podkręcania mojego x1900 xtx:)

Wygląda to tak :)

Przy OC za pomocą CCC (overdrive) udaje mi się podkręcić na 688 na rdzeniu i 792 na pamięciach (co dziwne kiedyś mogłem na 798 a potem z którymiś sterami mogę tylko 792;P różnica prawie żadna ale zawsze). Jak zainstaluje ATI tools-a albo ATI tray toolsa to przy jakimkolwiek oc większym karta mi się wiesza. Oczywiście napięcia usatwiałem przeróżnie (od standarodowych po 1.45 na rdzeniu i 2.2 na pamięciach) i nie mogę osiągnąć nawet ustawień z CCC ... Przy całej zabawie mam wiatrak na karcie ustawiony na 100% i temepratura karty nie przekracza 70 stopni. (Wiesza się i przy oc rdzeniu powyżej 680 i przy oc pamięci powyżej 780 - niższego OC nie próbowałem, ale mija się to z celem) Oczywiście na oc za pomocą CCC karta jest w 100% stabilna. A przy OC programikami to wiesza mi się w 1 lub 2 teście 3Dmarka i w ATi Toolsie:) Może ja coś pomijam albo czegoś nie wiem:( Z góry dzięki za pomoc:)

Ps. jeśli ktoś miał już taki problem i został on rozwiązany to sorry za dublowanie, ale nie mogłem znaleść podobnego problemu do mojego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi