Skocz do zawartości
dem

Ati Radeon R580

Rekomendowane odpowiedzi

No to kolej na mnie:)

Dzisiaj dotarl do mnie Sapphire X1900XT 256MB. Pierwsze co zrobilem to odkrecilem stockowy cooler zeby zalozyc Accelero X2 i zonk :blink: pamieci 1,2ns, myslalem ze wszystkie X1900XT maja 1,1ns...

Wstepne oc, bez grzebania w napieciach: 670/780 stabilnie we wszystkich markach, na gry na razie nie ma czasu...

Temperatury w idle 46-47 (Accelero puszczony nonstop na 100%), stress ~70.

Teraz pytanie, uzywam ATIToola i w zakladce voltage control sa az 4 napiecia ktore moge zmieniac :huh: , i oczywiscie nie wiem ktore powinienem zmieniac, a ktore nie... tak wiec wszelkie wskazowki mile widziane :D

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj dotarl do mnie Sapphire X1900XT 256MB. Pierwsze co zrobilem to odkrecilem stockowy cooler zeby zalozyc Accelero X2 i zonk :blink: pamieci 1,2ns, myslalem ze wszystkie X1900XT maja 1,1ns...

Wstepne oc, bez grzebania w napieciach: 670/780 stabilnie we wszystkich markach, na gry na razie nie ma czasu...

Teraz pytanie, uzywam ATIToola i w zakladce voltage control sa az 4 napiecia ktore moge zmieniac :huh: , i oczywiscie nie wiem ktore powinienem zmieniac, a ktore nie... tak wiec wszelkie wskazowki mile widziane :D

pzdr

Wszystkie mozesz zmieniac :)

Memki 1.2ns - :lol2: Masz to samo co ja na X1900XTX takze od Sapphire, jakies walki kreca z tymi kartami. Znowu wybraki w PL :mur: Rdzen mi lecial na 700 a memki az 10MHz wiecej :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Atitool u mnie pokazuje niższe napięcie o 0.25v niż jest w rzeczywistości na gpu, natomiast AtiTrayTools pokazuje je takie jakie powinno być, teraz mam 1.45v po modzie biosu i lekkim Oc na 655/1600 .Może to być zgubne jeśli ktoś używa tylko Atitoola do kręcenia graffy i podwyższania napięć do granic bo programik pokaże nam napięcie np. 1.55 v a jest faktycznie będzie już 1.575 i karta może się uszkodzić o te wyższe 0.25v

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystkie mozesz zmieniac :)

Memki 1.2ns - :lol2: Masz to samo co ja na X1900XTX takze od Sapphire, jakies walki kreca z tymi kartami. Znowu wybraki w PL :mur: Rdzen mi lecial na 700 a memki az 10MHz wiecej :lol:

No to juz walek pierwszej klasy zeby do XTX 1,2ns wkladac :angry:

Atitool u mnie pokazuje niższe napięcie o 0.25v niż jest w rzeczywistości na gpu, natomiast AtiTrayTools pokazuje je takie jakie powinno być, teraz mam 1.45v po modzie biosu i lekkim Oc na 655/1600 .Może to być zgubne jeśli ktoś używa tylko Atitoola do kręcenia graffy i podwyższania napięć do granic bo programik pokaże nam napięcie np. 1.55 v a jest faktycznie będzie już 1.575 i karta może się uszkodzić o te wyższe 0.25v

A jakie sa bezpieczne granice dla posczegolnych napiec??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zauwazylem ze mam jakis dziwnie niski wynik w 3Dmark03 ~15500.

X2 3800+@2500MHz i X1900XT@670/780

Wydaje mi sie ze powinno byc ponad 18000

Ktos ma jakis pomysl?

=> syf w systemie

=> kiepskie sterowniki

=> bajzel w ustawieniach sterów

=> fragmentacja partycji z DATami markowymi

(to takie pierwsze myśli...)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pzdr

Ja tez mam takiego 1900XT 256 i pamieci tez 1.2, powiedz czym ja krecisz overdrivem czy ati toolem, sorka za moze lamerskie pytanie ale jak ja podkrecic ati toolem??? bo zegary pokazuje mi z trybu 2D czyli 500/600 jakos tak. Narazie udalo mi sie podkrecic overdrivem na 670/760 wynik w Marku 2005 - 11000 - ale ten overdrive to wiadomo sredni jest poprzedniego X1800XL krecilem ati toolem ale nie mialem takich zegarow z trybu 2D, poprostu byly normalne zegary i tyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Jordi23

Musisz w zakladce 3D detection ustawic jaki profil ma sie uruchamiac przy otwieraniu aplikacji 3d. Czyli podkrecic karte, zapisac nowe taktowania jako jakis nowy profil np "new" i ustawic aby wlasnie ten profil sie uruchamial, a przy powrocie do 2d ustaw sobie zeby wracal na default.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no udalo mi sie narazie pogonic Sapphira X1900XT do wartosci rdzen - 730MHz / Pamieci - 780MHz, napiecia

1.500v rdzen / 2.233v pamieci

ale wynik Markow sredniutkie, tak mi sie przynajmniej wydaje

3DMark 2005 - 11478

3DMark 2006 - 5406

faktem ze system mam skaszaniony i pamieci obecnie mam o gorszych timingach i zegarach wiec pewnie to jest powodem. Catlysty mam 6.9, testy robione na AMD64 3000+ @ 2700MHz

Edytowane przez Jordi23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Pisałem już raz o tym ale nikt mi nie dał odpowiedzi wiec ponawiam pytanie, moze ktos juz sie z tym spotkał z takim problemem

Po zainstalowaniu sterowników. ładuje sie winda i gdy ma sie pojawic ekran logowania mam czarny ekran. Na monitorze zapala sie pomaranczowa lampka i koniec. Po instalacji SP2 to samo. Na starych sterownikach <z płytki - 6.5> lub na starszych omegach działa . . . wiecie moze o co chodzi? :/ Chciałbym wgrac Catalysty 6.8, 6.9 lub Omegi na bazie tych catalystow.

Bardzo prosze o pomoc, Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Pisałem już raz o tym ale nikt mi nie dał odpowiedzi wiec ponawiam pytanie, moze ktos juz sie z tym spotkał z takim problemem

Po zainstalowaniu sterowników. ładuje sie winda i gdy ma sie pojawic ekran logowania mam czarny ekran. Na monitorze zapala sie pomaranczowa lampka i koniec. Po instalacji SP2 to samo. Na starych sterownikach <z płytki - 6.5> lub na starszych omegach działa . . . wiecie moze o co chodzi? :/ Chciałbym wgrac Catalysty 6.8, 6.9 lub Omegi na bazie tych catalystow.

Bardzo prosze o pomoc, Pozdrawiam.

Za pewne masz podłączony TV pod tv-out. Jak ci lampka na monitorze zaświeca się na pomarańczową, odpal TV, z pewnością obraz się tam pokaże. Miałem identyczny problem. Po prostu pewnego dnia tak się stało i do tej pory nie znam przyczyny. Jedyna rzecz jaką zrobiłem to od razu (na tv) uninstall drivers (cat) i zainstalowałem WarCatsy. Na razie nie mam takowych problemów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, nie mam podłączonego TV. Mam podłaczony monitor CRT za pomoca przejsciowki. Nie ma jakiegos sposobu aby wgrac oficjalne catalysty 6.9? :/ te WarCatsy sa na bazie Catalysty 5.13 ?

BTW wszystko chodzi na oficjalnych Catalystach 6.5 a jak zainstaluje nowsze to obraz znika . . .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam, dołączyłem do grona X1900 ;) kupując Sapphira z 256MB

na szybko kilka spostrzeżeń:

1. wymieniam chłodzenie bo głośne, jak będę zakładał accelero zobacze jakie mam pamięci.

2. wgrałem tylko stery 6.10 i ati tray tools. za cholere na ATT nie mogę podkęcać - resetuje kompa przy podniesieniu na 650/770 (na tych zegarach działa o czym poniżej)

3. po wgraniu ATI tool kręci się na 668/780 co daje razem z X2 @4600+ wynik 5522 w 3dmarku 5522. http://tinyurl.com/se3y2

4. jakiego softu używać? bo CCC + .net to odpada na starcie (za wolny). Najbardziej podoba mi sie Cat6.10 + Ati tray tools ale nie umiem go jeszcze ustawiać. Program domyślnie ustawia mi kartę na 500/596 i pierwszy raz widzę o róznica ustawieniach zegarów w 2D/3D.

Być może podkęcanie w tym programie wymaga podniesie napięcia GPU i MEM ale w tej kwesti proszę o wskazówki.

5. Czy może warto zainteresowac się WarCatami lub innymi ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A podbijałeś napięcia na grafie przy próbach OC?

Cze Andy, tak się domyślam ze należy to zrobić ale nie jestem pewny gdzie i do ilu podnieść.

Sęk w tym , że ATItool sam to napięcie podnosi bo na nim kręce spokojnie.

Kwestia poznania tego ATI tray toolsa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To sa default ustawienia dla x1900

Video Card Core Frequency

Memory Frequency

Core Voltage

Memory Voltage

Radeon X1900XT 2D Mode 500MHz 600MHz 1.175v 2.086v

Radeon X1900XT 3D Mode 625MHz 725MHz 1.425v 2.086v

Radeon X1900XTX 2D Mode 500MHz 600MHz 1.175v 2.086v

Radeon X1900XTX 3D Mode 650MHz 775MHz 1.425v 2.086v

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To sa default ustawienia dla x1900

Video Card Core Frequency

Memory Frequency

Core Voltage

Memory Voltage

Radeon X1900XT 2D Mode 500MHz 600MHz 1.175v 2.086v

Radeon X1900XT 3D Mode 625MHz 725MHz 1.425v 2.086v

Radeon X1900XTX 2D Mode 500MHz 600MHz 1.175v 2.086v

Radeon X1900XTX 3D Mode 650MHz 775MHz 1.425v 2.086v

no nie do końca tak jest ,zapis w biosie dla 3D to równe 1,45 Vcore dla XT jak i dla XTX Edytowane przez Racuch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam pytanie ktore byc moze bylo poruszane na tym forum:

z 6(gt) czy nawet z 5(aiw) regulatorami napiecia zwieksza sie niebezpieczenstwo mocnego skrocenia zywotnosci karty po podniesieniu napiecia na rdzen, lub mocnym OC przy ktorym karta jest stabilna i dobzre chlodzona ale dlugo nie pozyje(taki jeden przypadek na XS wyczytalem z karta aiw)

ja mam obecnie na rdzeniu 1.35V i 670mhz(temp maxymalny stresie 64C, podobnie VRG) i moge wiecej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

moze bede mial okazje kupic x1900xt 256mb, wiec pytam:

Czy te 512 mb ramu jest az tak potrzebne tzn, czy gdybym w przyszlosci kupil dodatkowo 1gb ramu(crysis)to czy moglbym sobie tym zrekompensowac niedobor vram na grafie??

Innymi slowy czy warto pakowac sie w tak wydajna karte, ale z pamiecia 256mb??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zalezy jaki masz monitor mi sie wydaje :)

Ja mam narazie starenkiego Samsung 700IFT (crt) i w sumie gram w rozdzialce 1024x768 lub max 1280x768 -wtedy mam jeszcze 85Hz na monitorze - do takiej roizdzialki uwazam 256 mb ramn na grafie styka...

Fajny tescik

http://www.techpowerup.com/printreview.php...TI/X1900XT_256M

i co do napiec:

"In 2D mode the Radeon X1900 XT 256 MB will run at 500 MHz core and 600 MHz memory, with reduced voltages. Once you start a full-screen 3D application, the nominal clocks of 621 MHz / 720 MHz are set. At the same time the 3D voltages are set which are 1.425V VGPU, 1.840 V MVDDC & MVDDQ and 1.486 V VDDCI."

to jest wlasnei dla karty z 1,2 ns jaką testowali

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi