Skocz do zawartości
dem

Ati Radeon R580

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie odpaliłem Crossfire na X1950...

W 3dmarku 05 - prawie 20k... jestem w miarę zadowolony zważywszy, że CF odpalone jest na P965 :) niestety zasiłka nie wyrabia...

Bequiet 420W pociągnął E6600 @ 3,4 ghz, 3 dyski, panel, dvd-rw, pompke i wentylki oraz X1950 CF (2 karty). 3damrki przechodzi ale potrafi w 2d sie zresetowac komp...

Czekam na Tagana 700W :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Będzie recenzja na portalu konkurencji ze wszystkim :) Twoją zachcianke co do 06 spełnię pewnie jutro jak przyjdzie mi zasilator, bo ten nie daje rady :)

Pojedyńcza grafa bez OC / CPU @ 3,4 GHz (tak jak w CF) - 13,5k. Wzrost ok. 6k ~ 45% szybciej w CF :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no zaraz mi c*** strzeli!!

od dluzszego czasu na karcie z siga spadaja mhz do defaultowych tuz OC

uzywam ati tool 0.25 beta 14 od poczatku posiadania karty,teraz po ustawienoi np 670/585 zegary albo pop 2,3 sek spadaja do defaultowych 500/477 albo np po pierszym benchmarku (3dmark05), dzisiaj np juz w ogole nie moge uruchomic karty na OC, ciagle spada, tuz po wlaczeniu 3dmarka....... WTF?? co jest nie tak ??

ps. probawalem tez ati tray toolsa, czy wbudowany krecenie zagarow w rivatuner (ten program uzywam do hardware monitoring)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no zaraz mi c*** strzeli!!

od dluzszego czasu na karcie z siga spadaja mhz do defaultowych tuz OC

uzywam ati tool 0.25 beta 14 od poczatku posiadania karty,teraz po ustawienoi np 670/585 zegary albo pop 2,3 sek spadaja do defaultowych 500/477 albo np po pierszym benchmarku (3dmark05), dzisiaj np juz w ogole nie moge uruchomic karty na OC, ciagle spada, tuz po wlaczeniu 3dmarka....... WTF?? co jest nie tak ??

ps. probawalem tez ati tray toolsa, czy wbudowany krecenie zagarow w rivatuner (ten program uzywam do hardware monitoring)

Heh, od razu chciałem zwalić winę na Ati Toola, bo u mnie przy jakiejkolwiek zmianie zegarów natychmiast zawiesza kompa, no ale skoro Ati Tray Tools robi to samo, to ta teoria odpada. Jaki modowany bios czy coś masz wgrane? Zresztą to chyba nawet bez znaczenia, bo przecież zegary są trzymane programowo i jeśli resetuje do default to znaczy, że właśnie programy nie mogą utrzymac podnioesionych IMO. Gryza się ze sterownikami? (ja jadę na WarCatsach 6.8 bodajże).

BTW. Znalazłeś jakiś BIOS z odblokowanym PALem do tunera? Albo sposób na zmienienie tego samemu? Bo ja próbowałem kilku programów i wszędzie du.pa, nie chce zmieniać i siedzę z tym NTSC => telewizji brak <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie szukalem wersji PAL, ale chyba w catalystach mzona w opcjach TV wlaczyc PAL i wtedy jest to wymuszenie programowe PAl na karcie(no chyba ze sie myle), jednak narazie nie probowalem tego na wlasnej skorze wiec nie potwierdzone info....

pobawie sie jutro z jakims nie-catalystami i zobaczymy co z tego wyniknie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w sterach sie wlacza pal i tuner dziala ok

btw. za ile mozna opchac taka 4 miesieczna aiw ? :) boxed :] z usa

Jak się dowiesz, to daj znać B-)

EDIT:

O, właśnie zobaczyłem aukcję - to wygląda na to, ze wszyscy się dowiemy :wink:

Edytowane przez LordFury

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wgralem warcaty 7.1 i nadal to samo...spadaja zegary..teraz w ogole za chiny nawet nie uruchomie poczatku return to proxycon 3dmarku 05 z OC zegarami...ZAL..

probowalem takze driver cleanerem->warcats 7.1 i nic

Chyba bede musial za dnia reinstall wina zrobic:(

PS. zawsze instaluje tylko drivery do karty, bez CCP bo do tego uzywam ATi tray tools

UPDATE:

naprawde zaczynam sie martwic...teraz dopiero zauwazylem cos bardzo dziwnego co bylo chyba od poczatku: zegary nie wracaja do fabrycznych (499core/477mem) ale do 499/472 ! WTF?? problem na 99% nie dotyczy zasilki (to ta z siga) wiec co? nie zmienialem zadnego biosu w karcie, od dluzszego czasu nie krecilem karty (jakies 2tyg) bo w nic wymagajacego nie gralem

UPDATE 2:

ufff...wyglada na to ze wszystko juz jest OK: uzylem do podkrecenia zegarow program Powerstrip no i zegary nie wracaja, jest wszsytko stable, napiecie i predkosc fana nadal podkrecam pzrez ati toolsa. Wciaz nie moge zrozumiec czemu programy ati tools, ati tray tools, rivatuner maja od niedawna klopot z oc....

Edytowane przez Lizardus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to jednak powerstrip cos wymuszal do obnizenia zegarow jak i non stop 472mhz an makach zamist defaultowych 477mhz. Musialem go reinstallowac(z innego powodu) no i po restarcie windowsa(wymaga to zakonczenia instalacji) wszystko wrocilo do normy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak w temacie..

mam go od marca zeszlego roku.. nic w nim nie wykrecalem, bo niby po co?

od pewnego czasu jak gram zaczal sie mocno nagrzewac.. ale ostatnio Catalyst wyswietla mi komunikat o za wysokiej temp. i ma racje.. moj rekord to 110C!! i nie byla to kilkugodzinna gra ale kilkuminutowa..

w srodku wszystko jest elegancka odkurzone.. i wszytkie temp. sa w normie.. oddac go do serwisu? btw myslalem o zmianie chlodzenia ale wtedy strace gwarancje...

Edytowane przez manatee

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość 05_03_1992

a wiatraczek kreci się na ile % swoich możliwości ? (sprawdź atitoolem), jak nie będzie 100% wejdź do oopcji atitool i ustaw ręcznie wiatraczek 100%, powinno byxc ciut głośniej :P

pozdr

btw jak pomoże spróbuj zrobic flasha karcie, wgraj oryginalny bios z tego samego modelu, mialem kiedys do czynienia z sytuacja, w ktorej karta zeswirowala i jechala na 20%mocy wiatraczka nonstop, przez co tempy były zabójcze (w granicach 100-105*)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z wiatrakiem wszystko w porzadku.. atitool pokazuje ze przy obciazeniu dziala na 100%.. ale co z tego jak momentalnie temp. wzrosla do 109*

nie chce majdrowac przy niej bo bedzie po gwarancji.. jak juz mialbym zdjac chlodzenie to kupie cos mocniejszego..

macie jeszcze jakies sugestie? czy oddac cholerstwo do serwisu..?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli karta osiąga takie temperatury i jest niepodkręcona to cos musi byc z nią nie tak ja na twoim miejscu oddałbym do servisu i niech sprawdzą co jest nie tak.Ale jeszcze przed tym jak ja oddasz do servisu sprawdz u kumpla na drugim kompie czy tez sa takie objawy jeżeli się powtórzą to masz pewnosc iz wina leży po stronie karty . Wtedy dawaj ją do servisu niech sprawdzą ,ja mam 1950xt z jeszce wyzszymy taktowaniami ale odrazu załozyłem accelero-x2 i mam po kłopocie w stresie max 65stopni.pozd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wydajnoosc mi spada do zenujacego poziomu..normalnie w 3dmarku05 wyciagam ponad 12500 ,odkad zainstalowalem dx9.0c wersje z grudnia '06(za namowa ludzi z topcia gothica 3 ze niby ultra dopalka) no i wtedy wydajnosc 2 3dmarku05 spadla mi 11800-1200. Uzywalem wtedy driverow 6.11, najwiekszy lol ze pare razy wydajnsoc mi spadla w 3dmarku 05 do...8500!!! ZAL!!! po prostu uruchomilem compa, podkrecilem zegary(nawet bez podkreconych zegarow na karcie nie mam tak nisko), msuialem wyczyscic totalnie sterowniki od karty i zaintalowac again , ale po kilku dniach to samo i tak w kolko..zal....ostatnio zaintalwoalem 7.2 i dx9.0c z lutego 07 no i 11500 w 3dmarku05, po kilku resetach(dniach) raz wlaczam gierke jakas i podejrzanie wolno chodzi, wlaczam 3dmarka05 i.....8500 DO JASNEJ KU****

uzywam do czyszczenia drivero program driver cleaner pare razy (m.in w safe modzie) jednak chyba ciagle klopot sie powtarza przez ten rabany dx9.0. cale szczescie ze znalazlem program ktory kasuje wszystkie biblioterki directxa z windowsa (happy uninstall) i zaintaluje swierzy dx i zoabcze czy cos pomoze :////

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki programowi happy uninstall (skasowal wszystkie biblioteki dx i zastapil je dx 8.1 z plyty winXp) i zaintalowaniu swierzych catalystow 7.2 wszystko wrocilo do normy (12150 w 3dmarku05 jakos przezyje).....

->Racuch : tobie spadek 20%, mi 30% i to proporcjonalnie we wszystkich aplikacjach

BTW co ci sie stalo w reke:E?

EDIT:

tu wersja shereware : http://www.internetstandard.pl/ftp/11809/D...all%203.88.html

lepiej sobie skolwoac full wersje:E

Edytowane przez Lizardus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki programowi happy uninstall (zkaswaolm wszystkie biblioteki dx i zastapil je dx 8.1 z plyty winXp) i zaintalowaniu swierzych catalystow 7.2 wszystko wrocilo do normy (12150 w 3dmarku05 jakos przezyje).....

->Racuch : tobie spadek 20%, mi 30% i to proporcjonalnie we wszystkich aplikacjach

BTW co ci sie stalo w reke:E?

obojczyk ;-( ,zapodaj line do tej szczęśliwej dezintegracji DX-a :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi