Skocz do zawartości
dem

Ati Radeon R580

Rekomendowane odpowiedzi

dosz ku*** nedzy !!

znowu kurde to samo, 3/4 mocy i za c*** nie wiem czemu !!! zadnego virusa nie mam, ale o kilku resetach/uruchomieniach compa znowu sie wszystko wali z wydajnoscia.......zal zal zal zal zalllllll! !!!

no chyba jedyna mozliwosc to zwalony DX9.0c z grudnia 06 i z lutego 07 ktory krude wali kupa po jakims czasie(niska wydajnosc). Zasotsuje znowu happy ininstalli zaintaluje jakis dx9.0c z poczatku '06.........rece opadaja ze pewnie polowa zycia z ta karta byla na 3/4 mocy.....

link do programu we wczesniejszym poscie jak co

Edytowane przez Lizardus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zależy jak bardzo ją katował :)

Mnie czasem obraz tak skacze jak przy zbyt mocno podkręconych pamięciach choć nie sa podkręcone na codzień.

Mam wrażenie że to Accelero nie za dobrze chłodziło mi pamięć i coś nie wytrzymały. Wogóle coś accelero mnie zawiodło jak je miałem.

Tylko że u mnie nie ma spadków wydajności jak u Lizardusa.

Edytowane przez rafa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wezcie nie kraczcie bo az sie o swoja grafe boje :) Z tym ze ja ustawilem sobie takty 2D na 350/400 a 3D na 700/774 i z takich kozystam na codzien. Narazie zadnych dziwnych oznak nei mam. Lizardus a moze masz problem z windowsem ? Probowales np postawic nową winde i wtedy sprawdzic? Moze sie cooler zakurzyl i grafa przez to sie wywala ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no jeszcze nie probowalem stawiac wina nowego ale chyba zrobie to w tym miechu, wina na 99% jest software bo jak np teraz reinstaluje sterowniki do karty to wszystko wraca do normy ale po kilku resetach/uruchomieniach compa znowu 3/4 mocy....

sam mam accelero z 2 reki (2h uzywane ale to wystarczylo zeby gabki na ram byly "poharatane") no i chyba pzrez to nie moga osiagnac wiecej niz 585mhz(reszta ludzi z ta akrta czy na tym forum czy na XS.org spokojnie elci na 670+mhz, mi nawet podniesienie volta nie pomaga)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie pamięci też nie reagują na voltaż. Tyle ile da się ustawić na nominale tyle idą max. Także to nie jest reguła.

A chłodze je teraz aluminiowymi radiatorami i nie są zbyt gorące. Dużo ciplejsze miałem np na 9500@pro. Nie dało się dotknąć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i znow to samo....zal.pl

drivery 6.10, directx 9.0c z kwietnia '06 , wszystko znowu cacy, po kolejnym uruchomieniu compa ZALED wydajnosc znowu sapda na leb.. moze mi ktos powie co jest kurde grane? niedlugo pelny format c, bym zrobil to nawet teraz ale z racji z tego ze niedlugo wymieniam dysk, nie za bardzo mi sie chce pozniej instalowac wszystko x2

Edytowane przez Lizardus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no po raz pierwszy uzylem pliku deinstalacyjengo fabrycznego od ati (jest w folderze Program Files w katalogu Ati Technologies) UninstallALL + szedlem krokami zawartymi na tej stronce http://www.tweakxp.com/article37536.aspx

Wynik: Juz pare resetow i narazie 100% wydajnosc ! ^^ wiec chyba cos w rejestrze siedzialo...

UPDATE:

zgadnijcie co sie stalo pol godziny temu po uruchomieniu compa ?? KU*** *** ** ** ****** *****

Edytowane przez Lizardus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam,

dzis dotarla do mnie nowa karta - His x1900gt IceQ, udalo mi sie ja wyrwac za 500zl. Zabralem sie do testowania i takie pytanko na poczatek: czy wynik 18k w marku 03 przy taktach 700/850 jest normalny? :blink: proc z siga puszczony na 2.9ghz..

i jeszcze jedno: jak to jest z timingami - sa jakies optymalne ustawienia?

sorka za lamerskie pytanka ale dopiero sie oswajam z ta karta.. to nie to samo co radek 9600pro xD

edit: ofc system swiezy, stery warcat 7.2... nie wiem moze to wina sterow, jakie x1900gt najbardziej "leza" ?;)

pzdr.

Edytowane przez :)krzymack_opole(:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość energopol

witam,

dzis dotarla do mnie nowa karta - His x1900gt IceQ, udalo mi sie ja wyrwac za 500zl. Zabralem sie do testowania i takie pytanko na poczatek: czy wynik 18k w marku 03 przy taktach 700/850 jest normalny? :blink: proc z siga puszczony na 2.9ghz..

i jeszcze jedno: jak to jest z timingami - sa jakies optymalne ustawienia?

sorka za lamerskie pytanka ale dopiero sie oswajam z ta karta.. to nie to samo co radek 9600pro xD

edit: ofc system swiezy, stery warcat 7.2... nie wiem moze to wina sterow, jakie x1900gt najbardziej "leza" ?;)

pzdr.

jeju a po jakiego wala ci testy w 3dmark 03 ktory my mamy rok

6800 16/6 425/850 256mb + a64 2.6ghz mial niecale 13k w tym marku wiec reszte dopowiedz sobie sam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeju a po jakiego wala ci testy w 3dmark 03 ktory my mamy rok

6800 16/6 425/850 256mb + a64 2.6ghz mial niecale 13k w tym marku wiec reszte dopowiedz sobie sam

dzieki za odpowiedz :] ale nie chodzi mi o porownanie do 6800 tylko do innych kart x1900gt bo wydaje mi sie ze cos malo tych pkt. mam ..

mark 05 - nawet 9k nie ma :]

mark 06 - nawet 4k nie ma ;]

ustawienia jak 2 posty wyzej ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

elo

mam x1900aiw z USA, ntsc

moje pytanie - wie ktoś może jak wymusic z poziomu sterownikow kododanie pal (bo slyszalem ze sie takie cos zrobic da)

a moze wiecie gdzie znalesc bios z wersji pal ?

pozdr i dzieki za odpowiedz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

X1900XTX passive Beta:

Dołączona grafika

Stary radiator pocięty i załozony na chipset płyty głównej. A taki fajny był z heat pipami ;o

Karta pasywna tempy w loadzie ~40*.

Wersja beta, bo narazie nie mogę używać pci oraz nie mam jeszcze radiatorków na pamięci ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

elo

mam x1900aiw z USA, ntsc

moje pytanie - wie ktoś może jak wymusic z poziomu sterownikow kododanie pal (bo slyszalem ze sie takie cos zrobic da)

a moze wiecie gdzie znalesc bios z wersji pal ?

pozdr i dzieki za odpowiedz

Heh, jak znajdziesz taki bios, to koniecznie podziel się źródłem, bo długo szukałem i nic. Po prostu te karty sprzedawali poza USA baaardzo krótko, a potem musieli natychmiast wycofać, bo za mało ekologiczne czy coś. Efekt taki, że prawie nikt nie zdążył kupić i nie ma kto udostępnić PALowego biosa.

Oczywiście próby samodzielnej edycji biosa też były, ale albo programy nie udostepniają zmiany tej opcji na tej konkretnej karcie, a jak już udostępniają, to takie przestawienie g.ówno daje.

Aktualnie więc utknęliśmy na poziomie "podobno komuś w omegach udało się wymusić PALa", ale żadnych konkretów, jakie to dokładniej sterowniki, które ustawienia itp. itd., więc ogólnie rzecz biorąc prawie że legenda...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Zakupilem karte sapphire x1950xt i mam wrazenie ze nie przelacza sie ona z trybu 2d na 3d. W sumie to jestem tego pewien ale o tym dalej. System jest czysty bo wczoraj calego kompa zlozylem dopiero. zainstalowalem stery catalysty7.3 i w accc w overdrive mam cos takiego: current gpu 500mhz requested 621 i z pamieciami tez current 594 requested 900. Ale jak wchodze w jakas gre to takty sie nie zmienieja. Sprawdzilem to na 2 sposoby. Zainstalowalem AtiTools i recznie ustawilem takty 621/900 i roznica byla dosyc zauwazalna. w 3dmarku05 wynik skoczyl z 8k z czyms na 10k. Everest tez wykrywa takty 500/594. w ati tray tools tez sa te same takty i wogole nie ma podzialu na 2d/3d (w sumie to nie wiem czy powinien byc bo wczesniej mialem Gforce i wtedy w rivatunerze byly rozne taktowania).

Prosze o jakies rady.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Karta jest nowa , czy używana?

Jeśli używana to możliwe ,że ma mod biosa , który jest źle skonfig i "trzyma" cały czas zegary 2D

Co do sterowników ,od kiedy pamiętam zawsze "leciałem" na Omegach poprzez Radki 9700 , 9700pro, x850XT i teraz X1900Xt

Stery spox, gierki smigały i nie było problemów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karta jest nowa. Troche sie bawilem i wywalilem stery 7.3 zainstalowalem stery 7.2 ale bez accc i mialem wrazenie ze sie zmieniaja zegary na 3d. Pozniej zainstalowalem ati tools i ustailem w tym programi ze jak wykryje aplikacje 3d to zeby zmienial taktowanie. i Raz mi dzialalo a pozniej jak zresetowalem kompa to juz nie. Po wejsci do gry robi sie czarny ekran na kilka sekund i sie wlacza gra na taktowaniach 2d.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja po zakupie obecnego Xt-eka również kominowałem i przestawiałem w AtiTool i AtiTrayTools zegary 2d/3d, że jak sie włączało grę to miało się przestawic itd.Dochodziło do tego ,że karta po włączeniu gry przestawiała się na 2d , a po wyjściu z niej do windy wskakiwała na 3d :o albo cały czas na 2d nie ważne winda , czy gra. Miarka sie przebrała zrobiłem mod biosa i mam cały czas tryb Oc-3d , zmnienione chłodzenie , GPU,Vram i układów zasilających i mam wreszcie spokój z tym trybami 2d/3d.

Może wgraj inne stary, z kartami Ati czasem tak bywa,że trzeba kombinować, ja robiłem i 10 formatów ,żeby ustawić najlepsze parametry :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piszczy mi coś w xtx'ie... :unsure:

Jak tylko podniose napięcie na rdzeniu zaczyna się takie dziwne buczenie....

wie ktoś czy ma to jakis negatywny skutek ?

spokojnie to normalne:) jak wchodzi w tryb 3d jakas cewka zaczyna bucze :) ja tak miałem już w 2 x1900

Edytowane przez lucek_lukasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

spokojnie to normalne:) jak wchodzi w tryb 3d jakas cewka zaczyna bucze :) ja tak miałem już w 2 x1900

Teraz cewki zagłusza wentyl ;)

Kurka jakie macie tempy na WC ? Ja kombinowałem z wszelakim pasywnym Ac i kupa. Bez nawiewu nie mam odwagi stressować karty ;) Jak zobaczyłęm po godzinnym graniu temperature 120* to nastąpił mały opad szczeny...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz cewki zagłusza wentyl ;)

Kurka jakie macie tempy na WC ? Ja kombinowałem z wszelakim pasywnym Ac i kupa. Bez nawiewu nie mam odwagi stressować karty ;) Jak zobaczyłęm po godzinnym graniu temperature 120* to nastąpił mały opad szczeny...

Heh, nawet nie brałem pod uwagę opcji X1900 @ passiv :blink:. Chodzący na niższych napięciach AIW jest w stanie tak rozgrzać fabryczne (słabe, ale aktywne) chłodzenie, że nie da się na nim ani na karcie łapy utrzymać, a co tu dopiero XTX na pasywnym :rolleyes:. Jednak WC na karcie to piękna sprawa, w porywach koło 50*C + delikatny podmuch z dołu na pamięci i święty spokój jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh, nawet nie brałem pod uwagę opcji X1900 @ passiv :blink:. Chodzący na niższych napięciach AIW jest w stanie tak rozgrzać fabryczne (słabe, ale aktywne) chłodzenie, że nie da się na nim ani na karcie łapy utrzymać, a co tu dopiero XTX na pasywnym :rolleyes:. Jednak WC na karcie to piękna sprawa, w porywach koło 50*C + delikatny podmuch z dołu na pamięci i święty spokój jest.

Ja właśnie skończyłem swoje chłodzenie, w końcu doszedł klej termoprzewodzący. Teraz tempy w IDLU 38* w wielogodzinnym stresie 75*. Więc jest dużo lepiej i cicho bo wieje tylko jeden wentyl 80mm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam ten sam problem co Lizardus i Moriv. Karta graficzna to Saphire x1950XT. Sterowniki najpierw catalyst 6.11 potem 7.4, directx pazdzienik 2006. Dodatkowo w autostarcie Atitraytools i recznie uruchamiany Atitool. Problemem sa slabe wyniki w 3dmark (np 05 wynik 8 tys z kawalkiem - ludzie na slabszych kartach wyciagaja taki wynik). Drugi problem to brak przelaczania z trybu 2d na 3d. Atitraytool za chiny nie przelacza z jednego trybu na drugi. Dopiero gdy wlacze Atitool to ten prawidlowo wykrywa czestotliwosci i przelacza karte na 3d, ale wynik w 3dmark jak byl cienki tak zostaje cienki. Karta nowa, przyczyna nie jest raczej sam windows, gdyz przy wymianie sprzetu ze starego na aktualny, stawialem caly windows na nowo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moj problem sie rozni zdeka od problemu Moriva ale akurat z moim problem sie niedawno uporalem: ta masakryczna wydajnosc byla spowodowana zmiana sterownikow, wystarczylo ze tuz po zainstalowaniu windowsa instalujesz jakies stery (np. 7.2) i po miesiacu zmieniasz je na 7.3 to robi sie kupa po paru restartach compa(wydajnosc spada wrecz o ponad w 50% wn iektorych przypadkach). probowalem wszystkich unnistalerow sterow ktore usuwaly wszelki slad po sterach ATI ale **** to dalo, nawet usuwalo mi wszystkie rejestry i tak nic nie pomoglo. Jedynym ratunkiem okazal sie powrot do pierwszych sterow, tych pierwszych ktore zzaintalwoalem na swierzym windowsie....wiec Leoni jak jechales na pcozatku na 6.11 to zaintaluj je z powrotem i zoabcz czy pomoglo...

do dzis nie wiem czym jest to spowodowane ale msuza byc jakis konflikty gleboko w windowsie ale w sprzecie fizycznym...

co do braku podkrecania zegarow(ciagle powrotu do zegarow 2d) to mialem pzrec moment ten problem i jedynym ratunkiem okazalo sie reinstall powerstripa(ktory uzywalem do trzymania odswierzalnsoci odpowiedniej). Sproboj reinstalwaoc wszystkie programy ktore uzywasz do karty (powerstrip, ati tray tools, itp.)

a problem czy mi skoczyly nagle zegary na 2d na 3d, to te domysly rozwiazuje sie instaluajc rivatuner i wlacza sie hardware monitoring i tyle, dokladnie widac jak sie karta zachowuje w czasie grania czy itp.

Edytowane przez Lizardus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Zakupilem karte sapphire x1950xt i mam wrazenie ze nie przelacza sie ona z trybu 2d na 3d. W sumie to jestem tego pewien ale o tym dalej. System jest czysty bo wczoraj calego kompa zlozylem dopiero. zainstalowalem stery catalysty7.3 i w accc w overdrive mam cos takiego: current gpu 500mhz requested 621 i z pamieciami tez current 594 requested 900. Ale jak wchodze w jakas gre to takty sie nie zmienieja. Sprawdzilem to na 2 sposoby. Zainstalowalem AtiTools i recznie ustawilem takty 621/900 i roznica byla dosyc zauwazalna. w 3dmarku05 wynik skoczyl z 8k z czyms na 10k. Everest tez wykrywa takty 500/594. w ati tray tools tez sa te same takty i wogole nie ma podzialu na 2d/3d (w sumie to nie wiem czy powinien byc bo wczesniej mialem Gforce i wtedy w rivatunerze byly rozne taktowania).

Prosze o jakies rady.

Pozdrawiam.

Ja też niedawno zmieniłem kompa trochę mi było żal mojego starego PIII mój wybór padł na tą właśni sapphire zainstalowałem stery 7-4_xp_dd_44981 i nic więcej i wszystko śmiga zmienia tryby bez problemu poza tym że w 3D trochę się grzeje i wiatrak przyspiesza jak suszara ale trochę poczytałem i te modele tak mają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja ze swoim problemem tez sobie juz poradziłem. Po prostu w AtiTryTools zrobiłem profile 2d i 3d i ustawiłem sam żeby się przełączały i juz jest ok. Sadze ze takie problemy mogą być spowodowane tym co napisał Lizardus czyli zmiana sterowników. Jak postawiłem system to zainstalowałem te z płytki z karta pozniej wrzuciłem 7.2 z ccc zainstalowałem atitools później atitraytools i pewnie tymi zabiegami nieźle namieszałem :P Sadze ze jak bym postawił system od nowa i zainstalował od razu najnowsze sterowniki to byłoby wszystko ok ale najzwyczajniej mi się nie chce :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi