Skocz do zawartości
dem

Ati Radeon R580

Rekomendowane odpowiedzi

Dołączona grafika

W tym tescie juz roznica miedzy x1800 a x1900 jest jak najbardziej do zaakceptowania wynikajaca z ogolnej roznicy wydajnosci x1900.

Dołączona grafika

HL2: LC znowu roznica wynika z wydajnosci obu kart

Dołączona grafika

CoD2, znowu roznica wynika z wydajnosci kart.....

Moze zle to ujolem, czemu ty sie ciagle trzymasz tego AoE3?? tak w tym tescie karty z serii X1800 wypadly "znaczaco" slabo, ale ogolnie to sa bardzo udane karty i nie porownuj ich do FX :mur:

EDIT: x1800 nie mial byc tym czym jest x1900. x1800 mial wyjsc wczesniej, w czerwcu zeszlego roku, jednak stalo sie tak a nie inaczej ze zostal wydany dopiero w pazdzierniku.

Edytowane przez Buu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sulaco co ty masz z tym AOE3 ???? jedyna gra z SM3.0 czy jak??

np w takim Reunion X3 gdzie tez jest sm3.0 X1800XT jest tylko o 2fps wolniejszy od 7800GTX 512

w 1280x1024 4xAA

Dołączona grafika

az taki slaby ten 1800Xt nie jest ;)

dobra koniec, naprawde nie chce sie sprzeczac

pozdrowka

Edytowane przez Jordi23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nic nie ma:D:) ALe jak wydajesz taka kase na karte graficzna to by sie chcialo miec dobra wydajnosc w kazdej grze;) a to jedyna gra gdzie x1800 naprwde odpada... (OC daje cos tam ale bez przesady... 100% to na tym nie zasykasz niewadomo jak bys sie starł...)...

Rozncia jest znaczaca miedzy x1900xt:) I jak sie wlaczy 1600-1200 i AAA +HGAF to wtedy Widac to najwyrazniej;) I w takich rodzialkach ja bede grał:) Wiec dla mnie x1800 czy 7800 sa juz za słabe bo se nie radza (Swoja droga x1900 tez se czesto tak nie radzi... ale mniej nieczesto niz inne karty;P)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak pograsz to zoabczymy ja też moge powiedziec że bede grał w 200 ale sporo osob sobie tu imaginuje różne rzeczy i wymysla jakie to oni spezety maja itd...

Pozatym SUlaco sie czepnal chyba tej gry bo to gra w ktorej widac że lpesza jest NV i jest góra on Sam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

np w takim Reunion X3 gdzie tez jest sm3.0 X1800XT jest tylko o 2fps wolniejszy od 7800GTX 512

w 1280x1024 4xAA

x3 jest bardzo zalezny od proca, a wydajnosc SM powinno sie sprawdzac bez fsaa i innych upiekszaczy, szczegolnie jezeli chodzi o porownanie z innymi producentami. zobacz inne tytuly mocna obciazajace PS - fear, b&w2, ss2, sc:ct, hl2:lc.

dobra koniec, naprawde nie chce sie sprzeczac

potweirdzam. tym bardziej, ze wiekszosc nawet nie rozumie tego co sie pisze :( a za chwile i tak nie bedzie o czym pisac bo x1800 po prostu zniknie z rynku...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

x3 jest bardzo zalezny od proca, a wydajnosc SM powinno sie sprawdzac bez fsaa i innych upiekszaczy, szczegolnie jezeli chodzi o porownanie z innymi producentami. zobacz inne tytuly mocna obciazajace PS - fear, b&w2, ss2, sc:ct, hl2:lc.

potweirdzam. tym bardziej, ze wiekszosc nawet nie rozumie tego co sie pisze :( a za chwile i tak nie bedzie o czym pisac bo x1800 po prostu zniknie z rynku...

Nie ma sensu pisac a moze pogadamy o AOE :lol: :D ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma sensu sie klocic :?

Nie bronie Sulaco ale staram sie byc obiektywny i patrzac na cala dyskusje widze ze wszyscy posiadacze r520 sa niezwykle wrogo nastawieni :razz: Sulaco jedynie wykazuje slabosc r520 ,a na dodatek slowem nie wspomial o nV :lol: A Wy jedziecie po nim jak tylko sie da :cry: Co do testu podanego wlasnie przez Sulaco to imho bardzo ciekawie wyglada porownanie r520 i r580. Testy aoe3 to jakas komedia i widac ze r520 ma w tej grze duuze klopoty ,a r580 juz w cudowny sposob pozbyl sie tych problemow ,a o czym to swiadczy... :rolleyes:

Co do jednego trzeba sie zgodzic r580 powinien byc wydany zamiast r520 ,bo imo ten to byl wydany na sile i na dodatek budzi duze watpliwosci :)

Nie chce z nikim sie klocic ale wlasnie tak to wyglada :-| pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba logiczne jest zee karta noweszej generacji bedzie wydajniejsza od poprzedniego "high-enda" tego samego producenta?

A ze jest az tak slabsza w AOE3 to co z tego ? w innych grach z sm3 radzi sobie lepiej, w HLLlc w 2048x1536 wszystko na maxa nadal generuje plynna grafike (przyjmijmy ze plynna oznacza plynna dla ludzkiego oka ~25fp-sow) Wiec przestancie juz tak wytykac "wady" x1800xt bo ta karta naprawde nie jest az tak zla.

Ja jestem jednak wredny :twisted2:

a za chwile i tak nie bedzie o czym pisac bo x1800 po prostu zniknie z rynku...

Tak samo jak nie ma co pisac o GTX 512, bo przeciez ta karta wlasciwie nie byla dostepna, ludzia z pclabu nie udalo sie znalesc 2 egzemplarza w Polsce aby zrobic testy na SLI :lol2:

EDIT: juz nie raz i nie przez jedna osobe bylo pisane, ze 520 mial wyjsc w czerwcu :?

Edytowane przez Buu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ Sulako nie wytykaj bledow X1800XT bo to mial byc konkurent dla GTX256 i takim jest pokonujac go w wiekszosci testow.

X1900XTX jest nowym produktem ATi i jest nowszy o kilka miesiecy od GTX512 wiec ten nie stranowi duzej konkurencji dla radka.

konkurencja dla X1900XTX bedzie nastepna karta NV, ktora sie ukarze ale kiedy to nikt niewie. Narazie jest tak ze ATi jesk krok w przod nad NV w produkowaniu GPU.

:)

Edytowane przez w1wlodek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sulaco widzę że wszyscy się mylą, a ty masz rację ;), a co do x1800 to tu akurat przyznam ci rację ta karta po wyjściu x1900 nie ma bytu :)(normalna kolei rzeczy), ale czasami jak coś palniesz to aż szkoda gadać :(

fanboy :dontfeedtrolls: nie lubię tego słowa ale z twoich licznych negatywnych wypowiedzi na temat ATi(czasem słusznych-przeważnie nie) i praktycznie ani jednej negatywnej przeciwko nV muszę cię tak nazwać :ph34r:

z czego zauważyłem to palmę pierwszeństwa dzierży teraz ati po "obecnym" flagowym produkcie nv 7800GTX 512MB i to również jest kolei rzeczy ;), ale widocznie ty tego nie rozumiesz, dla mnie liczą się fakty , a dla ciebie widocznie nie

i jeszcze jedno sulaco dlaczego ty tak bronisz tego FXa przecież dobitnie widać że to nie wypał i głupotą jest porównać go do serii x1800

potweirdzam. tym bardziej, ze większość nawet nie rozumie tego co sie pisze

no część osób nie wie :-| ty w tym przypadku również

edit

nagonka ?? mylimy się, nieeeeeeeeeeeeeeeeee

Edytowane przez cavarr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cóż, x1800xt w takiej formie jak wyszedł - patrząc na to z perspektywy osiągów x1900xtx - stworzył wrażenie karty zrobionej na "łapu-capu". Nie jest to broń Boze karta nieudana, jednakże Ati troszkę sie pospieszyło, czego jawnym przykładem są cytowane tu "kwiatki" z AOE3. I choć reszta obecnych tytułów z sm 3.0 idzie raczej gładko to trzeba przyznać, żę istnieją obawy co do zdolności wyśwetlania w miarę płynnego obrazu w nadchodzących grach, zdecydowanie mocniej ukierunkowanych na wykorzystanie shaderów. "Zadyszka" z r520 paradoksalnie szkodzi wizerunkowi r580. Patrząc na porownanie obydwu kart ciężko oprzeć się wrażeniu, że skok wydajności nie jest duży. Ati szeroko reklamuje 48PS, otaczając kartę magią rewolucyjnych zmian. Dla mnie to kosmetyka plus władowanie dodatkowych PS. Nie mozna było tak od razu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sulaco widzę że wszyscy się mylą, a ty masz rację ;), a co do x1800 to tu akurat przyznam ci rację ta karta po wyjściu x1900 nie ma bytu :)

temat dotyczy ati i tego staram sie trzymac, nigdzie nie podaje (i nie bede podawal) jako przykladu nv - w przeciwienstwie do wiekszosci z Was. poruszylem temat slabej wydajnosci r520 w kwestii shaderow szczegolnie w nowych tytulach, podalem przyklady to potwierdzajace, podalem tez link do wywaidu z przedstawicielami ati, w ktorym praktycznie potwierdzaja moja opinie odnosnie r520, czego chcecie wiecej? chcecie jechac po nv? prosze bardzo, pojezdzimy razem (TAK RAZEM), ale nie tutaj.

btw: czy ja gdzies napisalem cos zlego o x1900???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OMFG Sulaco masz racje, shadery w x1800xt sa jeszcze bardziej zwalone niz w FX-ach. Naprawde nie da sie juz grac na 1800 bo shadery sa tak zwalone, ze hej, baaaa nie da sie nawet (zapewne) odpalic przyszlych gier bo karta to niewypal, zawczesnie wydana i ogolnie badzie.

Nie wiem po co w ogole karty x1800 sa jeszcze w cennikach, no chyba tylko po to aby nabrac ludzi, kupia teraz ten badziew a potem beda musieli zmieniac.

----------------------------------------

Ironia - ukryta drwina lub "robie sobie jaja"

Edytowane przez Buu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sa juz do kupienia ktos chetny?? XT XTX

Na 3 czy 4 stronie juz wklejalem linka z komputronika :-P :-P :-P :-P :-P

Patrzac na zagraniczne fora, 90% sprzetu z podpisow to dosc nowe rzeczy, A64 fx, x2, gtx7800, teraz x1900 a u nas bieda... zapewne jest to wina ceny karty gdzie przecietny Polak musialby dwie wyplaty przeznaczyc na karte i jesc skamienialy makaron potem :mur: :-P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A więc jednak udało mi sie zdobyc X1900 :) Wiem jestem chory wymieniajac X1800 na X1900 ale mysle ze wymiana warta :) Zdam relacje jak karta sie rozgrzeje :D

ooo czyli max XT juz teraz w domciu? oj fajnie ;) czy zwariowałeś? niee w końcu zmieniłes na lepsza :) napisz jak w porównaniu z poprzednikiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na 3 czy 4 stronie juz wklejalem linka z komputronika :-P :-P :-P :-P :-P

Patrzac na zagraniczne fora, 90% sprzetu z podpisow to dosc nowe rzeczy, A64 fx, x2, gtx7800, teraz x1900 a u nas bieda... zapewne jest to wina ceny karty gdzie przecietny Polak musialby dwie wyplaty przeznaczyc na karte i jesc skamienialy makaron potem :mur: :-P

pewnie głownie xs patrzyłeś ;) , cóż taka nasza Polska, co przy każdej nowości powtarzamy ;) , no to czekam na testy użytkowników i spadek ceny wcześniejszego układu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przedstawie akutalne wyniki, karta ma już taktowania ja XTX czyli 650 rdzeń i 770 pamięci:

3dmark 05- prawie 11000 pkt

3dmark 06- 5400 puntkow

Z orbem są problemy gdyż futuremark nie rozpoznaje jeszcze karty, w sumie nie dziwie sie skoro nawet ATi 6.1 ze strony nie rozpoznaja jej tylko stery dołączone na płycie

Edytowane przez X2...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przedstawie akutalne wyniki, karta ma już taktowania ja XTX czyli 650 rdzeń i 770 pamięci:

3dmark 05- prawie 11000 pkt

3dmark 06- 5400 puntkow

Z orbem są problemy gdyż futuremark nie rozpoznaje jeszcze karty, w sumie nie dziwie sie skoro nawet ATi 6.1 ze strony nie rozpoznaja jej tylko stery dołączone na płycie

xtx on board :)

ale ati mogły by się wziąć za sterowniki w końcu, któryś chyba (chyba) już raz wychodzi karta ktorej nikt nie zna

Edytowane przez ma1y

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi