Skocz do zawartości
skinny500

Orange Water Cooling By Skinny

Rekomendowane odpowiedzi

WC chciałem mieć od ok. 2 lat, miałem świra na punkcie chłodzenia- 13 wentylatorów w budzie, w tym wentyl 8k obrotów/min którego winamp nie potrafił zagłuszyć- ale wtedy mi to nie przeszkadzało :D. Założenie było takie: WC maxymalnie wydajne, nie zważając na hałas, ale w trakcie składania kibla jak widać wiele się pozmieniało...

CPU: Frost2Slim [realitynet]

GPU: Cube [misu15go]

NB: Cube (?) [misiu15go]

Chłodnica: Freezer2 + 2 akasy [realitynet]

Pompka: NewJet1700 [korale.pl]

Węże: Cristalo 10mm [allegro]

Barwniki: Realitynet & barwnik z markerów UV

Złączki NK12

Płyn: Borygo różowe - woda destylowana 1:1

Teraz po kolei moje 1sze wrażenia (tylko wygląd, jakość wykonania etc):

Frost2Slim- przyszedł b.dobrze zapakowany, w pudełku było wszystko co potrzebne plus dodatkowa śruba, sprężynka itd na wypadek gdybym zgubił jedną (co zresztą uczyniłem :) i zapasowa się przydała)j, nawet krótki manual był nadrukowany. Spód wypolerowany b. dobrze, plexa w stanie idealnym

Cube GPU- Plexa idealna, gorzej ze spodem, wyjątkowo tragiczny mi się trafił- bardzo porysowany, ale od czego mam papier wodny, po pół godziny wyglądał doskonale. Przeciekał w miejscu lutowania, skleiłem superglue :)

Cube NB- tutaj tak samo jak w przypadku GPU, tylko że zamiast plexi jest kawał mosiądzu, który też był porysowany, wypolerowałem go i jest ok.

Chłodnica- tutaj się nie ma co rozpisywać, kilka finów było zakrzywionych, farba nigdzie nie odpryskuje, wszystko ok.

NewJet1700- faktycznie cholernie mocna, a co za tym idzie słychać ją. Próbowałem wyeliminować wibracje układając ją na gąbce, bezskutecznie. Ostatecznie zawisła na gumkach (widać na fotkach) i teraz jest słyszalna, ale nie głośniejsza od akas.

Cristalo- dla mnie idealne, twarde ale bez problemu można je ułożyć w obudowie, wcześniej miałem paliwowy wąż, i po zamianie na te jestem baaardzo zadowolony. Idealnie przezroczysty.

Barwniki- ten z realitynet nie podołał zadaniu, chciałem kolor bardzo intensywny, a był wyblakły i nie reagował w UV. W układzie jest ok 1,8l wody. Wspomogłem więc ten barwnik wkładami z flamastrów UV, 5 rozpuściłem i kolor jest dokładnie taki jak chciałem, na fotkach niestety jest baaardzo przekłamany- foty robione aparatem za 170zł :mad: , jedynie na fotce "widok z lotu spadającego ptaka" i "cpu01" kolor w miarę przypomina rzeczywisty.

Ciecz- żadnych glonów nie stwierdzono, ciecz liczy sobie obecnie niecałe pół roku.

NOWE ZDJĘCIA (14.02.06):

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Te i kilka innych zdjęć wc tutaj: LINK

STARE, brzydkie zdjęcia:

» Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... «
Widok na całą budę, fatalne oświetlenie:

Dołączona grafika

J/w:

Dołączona grafika

Widok z lotu spadającego ptaka:

Dołączona grafika

Zoom na procka:

Dołączona grafika

Zoom na rezerwuar:

Dołączona grafika

Próba uchwycenia GPU:

Dołączona grafika

NB:

Dołączona grafika

Pompka:

Dołączona grafika

J/w:

Dołączona grafika

AirTrap:

Dołączona grafika

http://zdjecia.jednoslad.pl/skinny/dane/ph...inal/zoom03.JPG

http://zdjecia.jednoslad.pl/skinny/dane/ph...inal/zoom04.JPG

http://zdjecia.jednoslad.pl/skinny/dane/ph...inal/zoom05.JPG

http://zdjecia.jednoslad.pl/skinny/dane/ph...inal/zoom06.JPG

W planach jest blok na HDD i na RAM.

O wydajności rozpiszę się jutro bo dziś już mam dość pisania;p.

Edytowane przez skinny500

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

napisz przynajmniej jakie sa temp stres/normalnie

Z podaniem temp procka jest spory problem. Otóż podczas ostatniej przebudowy WC, spód F2S został niechcący bardzo zmasakrowany/obity i nie jmiałem go czym wyszlifować wtedy, więc założyłem w takim stanie jak był. IMO spory wpływ na wydajność to miało bo jak jeszcze miałem procka na socA to wydaje mi się że lepiej odbierał ciepło (blok) więc temp. CPU podam jak wyszlifuje podstawę bloku.

Temp NB przy ustawionym HT 320 to normalnie ponad 50* z tego co mi wiadomo, u mnie jest 35*C.

Na GPU nie mam jak zmierzyć temp, ale wcześniej było to chłodzenie: Link (wspomniany wczesniej wentylator 8k obr, radiator z proca) i radiator był gorący przy extremalnym oc, a Cube świetnie daje sobie radę.

Najlepsza jest ta fota z obdrapanym topem od budy To podchodzi pod cos w stylu hl2 moda

Hehe będzie malowana jeszcze raz:) poza tym to jest szkielet budy, na niego jeszcze powinien top zostać przymocowany :)

hmmm podoba mi sie...

jedyny sluszny kolor: POMARANCZ

ogolnie ladnie a pomaranczowe zapinki juz niedlugo we frostach beda ech chcialem pokazac pierwszy, ale widze kolega byl szybciej

Pomarańcz roXuje :D, nawet CubeNB był pomalowany na pomarańczowo ale zacieki mi się porobiły i ostatecznie pozbyłęm się farby i wypolerowałem go, na fotkach polerki nie widać- opalcowany cały jest, potem załatwie inne foty. I nie rób seryjnie pomarańczowych zapinek (: wtedy moje nie beda juz takie oryginalne. Bede musial to opatentowac :), Swoja droga moje zapinki i krocce reaguja w UV- bardzo fajny efekt.

qrde ale masakra z wezami , nie szlo ich jakoś mniej albo coś:D

Co do węży to miałem dylemat, bo najpierw były prosto i mi się nie podobało, więc je dałem tak żeby się krzyżowały z sobą, ale po zmianie platformy na 754 nb jest w innym miejscu i takie rozwiązanie odpada. Jecze to pewnie zmodyfikuję ale w nocy efekt jest powalający, z UV bardzo intensywnie reaguje ten płyn, cała buda ciemna a tu pełno świecących, 'radioaktywnych' żył :)

OMG ja na tych fotkach nic nie widze Nie ocenie WC dopoki nie zobacze jakis w miare porzadnych fotek

Foty tragiczne- wiem, ale biorąc pod uwagę aparat jakim były robione to jestem zadowolony, nawet bardzo :).

Spróbuje załatwić inny aparat ale będzie bardzo ciężko ;/

Jeszcze co do węży to dla mnie ideałem by było gdyby było ich pełno w całej obudowie:) Musi budzic respect :P

Edytowane przez skinny500

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Widzę że twój rezerwuar jest to tzw. Pucha z Tesco.

Bodajże z rok temu opisałem jak można ją wykorzystac na rezerwuar i proszę widzę że Tobie też się spodobała.

Z ciekawości zapytam o szczelność puchy - głównie o szczelność przedniej szybki - cieknie czy nie ?, jak uszczelniłeś okienko w puszce ?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Widzę że twój rezerwuar jest to tzw. Pucha z Tesco.

Bodajże z rok temu opisałem jak można ją wykorzystac na rezerwuar i proszę widzę że Tobie też się spodobała.

Z ciekawości zapytam o szczelność puchy - głównie o szczelność przedniej szybki - cieknie czy nie ?, jak uszczelniłeś okienko w puszce ?

Pozdrawiam

Ano Pucha z Tesco, a kupiłem ją dzięki Tobie właśnie :wink:. Ale przerabiałem już ją inaczej.

Miejsce łączenia 'wieczka' z puchą jest wysmarowane siliconem, szczelne w 100%, a o uszczelnieniu tej plexi to szczerze nawet nie pomyślałem, ale też jest szczelna. Z tyłu jest otwór na diodę UV 5mm, także uszczelniony siliconem- nic nie cieknie :D .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapytałem dlatego, że miałem najwięcej problemów ze szczelnością okienka z pleksy.

Gdy zalałem układ zwykłą demineralizowaną wodą była szczelna- na początku. W sytuacji gdy układ się nagrzał w lecie zauważyłem mały przeciek - uszczelniłem. Ale teraz gdy wymieszałem wodę ze środkiem od spryskiwaczy na bazie alkoholu zaczęła porządnie przeciekać i musiałem doszczelniać szybkę silikonem - na szczęście skutecznie.

Także uwaga - szybka lubi przeciekać.

Co do oświetlenia to w tylnej ściance nawierciłem dwa otwory na diody UV 5mm i trzeci o mniejszej średnicy na czujnik od termometru - taki elektroniczny akwariowy z wyświetlaczem LCD.

Pozdrawiam

Edytowane przez michalki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

UPDATE 1szego POSTU- nowe zdjęcia.

Nareszcie mam nowe zdjęcia, te z bliska jeszcze nienajlepsze, lampa błyskowa za mocno była ustawiona ;/

Co do temp. CPU to w dalszym ciągu nie wyszlifowałem bloku, wyszlifuje za ok 3 tygodnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolor masakra, kogoś o wrażliwym wzroku mozna torturowac :]

No co? .... przecier z marchwi ma taki kolor ... tego sie nie da pozbyc ;)

Przynajmniej oryginalnie wygląda!!

Jestem tylko ciekaw jak ty odkręcisz te motylki na grafie.

P.S.: Syf w kompie niemożliwy. Chociaż do fotek mogłes odkurzyć ... wypadało by.

Edytowane przez Miazga82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

'Śliczny' jest' :)

Jestem tylko ciekaw jak ty odkręcisz te motylki na grafie.

P.S.: Syf w kompie niemożliwy. Chociaż do fotek mogłes odkurzyć ... wypadało by.

Przeciez motylki bede odkrecal z wyciagnieta grafika, chyba ze chodzi o ta farbe na srobach. Kiedy je zakrecalem farba juz tam byla :); a co do odkurzania- fakt. Edytowane przez skinny500

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Robi wrażenie-nareszcie coś innego od żółtych albo niebieskich diód i UV

Przy odrobinie wyobrażni rzeczywiście przypomina moda HL2 :)

Syf straszny -wczoraj skończyłem przerabiać swojego starego codegena(cały cazrny mat+10cm w górę +4 cm dłuższy+ryflowana blacha na przód) i ten brud strasznie rzuca się w oczy -weż to pomaluj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak Samhain przeczyta to nie licz na zadne upusty :P :D

A tak na powaznie to tak jak pisano juz straszny balagan wezy - nie dalo sie tego jakos bardziej ten tego ulozyc :D ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wiec wc czeka przebudowa przy okazji szlifowania bloku na cpu i wtedy węże będą inaczej poprowadzone ale tak żeby było je dobrze widać :wink: . Pompka powędruje tak jak kiedyś pod rezerwuar, tylko muszę lepszą gąbkę znaleść, a rezerwuar bedzie wtedy zawieszony troche wyzej.

Obudowa zostanie jeszcze bardziej 'zdewastowana' i wszystkie rysy będą pomalowane na pomarańcz, zasilacz będzie czarny albo pomarańczowy, raczej czarny.

Myślałem też nad zrobieniem 2 malutkich rezerwuarów w kształcie walca, całych przezroczystych i podwieszeniem ich pod zatokami 5", jeden obok drugiego ale to raczej dopiero jak będę kupował blok na hdd i na RAM czyli niepredko.

Może jutro posprzatam i zrobie foty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi