carvel Opublikowano 25 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2005 mam abita nf7-s i ustawiałem już wszystko co możliwe i bios za cholere mi nie widzi tego dysku,a jak podłacze dysk ata i odpale windowsa to ten sata 2 działa bez problemu, o co chodzi ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tOmki Opublikowano 26 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2005 zobacz czy jest mozliwosc przestawienia trybu z SATA2 na SATA, bo niektore dyski to maja - wystarczy odpowiednio zworke wlozyc. masz nf7-s czy nf7-s v2 to wtedy spawdz czy podlaczasz go w trybie SATA czy RAID? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carvel Opublikowano 26 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2005 mam nf7-s v.2.0 , włożyłem zworkę aby zmiejszyć transfer do 1,5 Gb/s czyli sata1 i nic to nie daje, co trzeba ustawić w biosie żeby go wkońcu zobaczył?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tOmki Opublikowano 26 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2005 najprosciej chyba bedzie jak go ustawisz w trybie raid - powinno go wtedy wykryc w kontrolerze RAID Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[BMT]_zbyl Opublikowano 26 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2005 Dyski SATA są niewykrywalne w biosie, nigy go tam nie zobaczysz :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carvel Opublikowano 26 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2005 raid mi go widzi bez problemu ale ... chodzi o to że instaluje z dyskietki te sterowniki silicon 3112 podczas instalacji WIN xp sp2 wszystko jest ok, instalator widzi dysk ,formatuje go,zakładam partycje instalator kopiuje pliki na dysk (czyli na 100% działa) i następje restart i znowu bios go nie widzi i instalator zaczyna wszystko od nowa zamiast kontynuować, mi nawet nie jest potrzebne żeby go ten bios widział niech mi sie tylko windows zainstaluje i już, więc może ktoś jeszcze coś podpowie co?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[BMT]_zbyl Opublikowano 26 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2005 a dawałeś w biosie, żeby komp botował z raida, albo z scsi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tOmki Opublikowano 26 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2005 (edytowane) Cytat Dyski SATA są niewykrywalne w biosie, nigy go tam nie zobaczysz :Pa ja chyba widzialem :D i to nie jeden raz PS. zalezy od rodzaju o funkcji BIOSU (ja chyba widzialem to w GIGABYTE) Edytowane 26 Grudnia 2005 przez tOmki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[BMT]_zbyl Opublikowano 26 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2005 u mnie nigdy niewidziałem dysku SATA w biosie, za to mam problem z jego wydajnoscią, o czym napisałem w innym poście, moze ktos mi doradzi co można zrobić, albo poradzić jakiś programik, żeby sprawdził osiagi dysku, i by się zobaczyło co jest nie tak Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carvel Opublikowano 26 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2005 dawalem zeby tak botowal i [gluteus maximus] Po przeliczeniu pamieci nic nie wyskakuje ze wogole jest cos na sata tylko jak wlacze raid sata to wtedy wskakuje dodatkowy ekran i tam widac symbol dysku i pojemnosc,ale mi chodzi o to zeby mi instalator nie glupial ze po restarcie nagle dysku nie wykryl, przeciez jak nawet mi sie uda zainstalowac windows to jak bede potem go uzywal, co bedzie bootowal na starcie, nic?? NONE?? a wogole jaką masz plytę i jak to robisz że ci nie widzi dysku (nie rozpoznaje) przy starcie?? jak ci poszedł instalator windowsa? to jest mozliwe ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tOmki Opublikowano 26 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2005 ja osobiscie mam zrobiona macierz z 2 dyskow SATA, tez mi wyskakuje doadatkowy ekaran RAID z informacja o dyskach a w BIOS plyty mam ustawione bootowanie chyba ze scsi :D mam rowniez 3 dysk na ATA i nie mam zadnego problemu z bootowaniem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carvel Opublikowano 26 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2005 a wogole jaką masz plytę i jak to robisz że ci nie widzi dysku (nie rozpoznaje) przy starcie?? jak ci poszedł instalator windowsa? to jest mozliwe ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tOmki Opublikowano 26 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2005 taka jaka jest w sygnaturce umieszczona- patrz ponizej Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carvel Opublikowano 26 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2005 twoją widzę spokojnie jescze nie jestem ślepy :) chodziło mi o [bMT] zbyl bo nie moge cos uwierzyc ze to dziala ze nie ma info jak wlaczam kompa,troche to dziwne sproboje sie jeszcze pobawic ,narazie dzieki jak cos to sie oezwe Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tOmki Opublikowano 26 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2005 (edytowane) sprubuje to wszystko podsumowac: dysk ci ropoznaje na ekranie kontrolera RAID, potem bootowanie z CD, wciskasz F6,kopiowanie plikow i sterownikow z dyskietki, podzial dysku na partycje, restart, znow wykrycie dysku na ekranie RAID, bootowanie z plyty, wciskasz F6, kopiowanie plikow i znow sterowniki z FDD, wybor partycji instalacji systemu. wiec w czym problem jest ??? ps. zapomnialem tylko o paru ENTER i F8 Edytowane 26 Grudnia 2005 przez tOmki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carvel Opublikowano 26 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2005 spokojnie zrobie jeszcze raz i zobacze jak to bedzie,narazie wielkie dzieki,ide juz spac narazie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[BMT]_zbyl Opublikowano 26 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2005 identyczną mam płytke asusa, nawet wbiłem modowany bios 1013 ubera Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tOmki Opublikowano 26 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2005 [BMT_zbyl napisał(a): identyczną mam płytke asusa, nawet wbiłem modowany bios 1013 ubera co dal ci ten zmodowany BIOS ???? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carvel Opublikowano 26 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2005 Robie wszystko tak jak pisaliscie, po wgraniu plikow przez instalatora windows nastepuje restart i juz nic nie widzi mozna tak ze 100 razy robic w kółko, nie widzi go bios dlaczego?? windows normalnie wykrywa,prosze pomozcie bo juz nie mam sily Juz po klopocie :) Mieliscie racje trzeba bylo ustawic ten sata raid controler(a ja sie posluchalem najpierw ludzi z cafe allegro) i juz instalator po restarcie nie swirowal i instalka juz leci, WIELKIE DZIEKI wszystkim !! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[BMT]_zbyl Opublikowano 26 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2005 (edytowane) ten modowany bios dał mi wiecej opcji do podkręcania, z którym niedługo zaczne się bawić :D, i jeszcze miał w sobie nowszy bios do raidu Jak widać na poniższym obrazku moja SATA z SATĄ nie ma nic wspulnego :mad: : Edytowane 26 Grudnia 2005 przez [BMT]_zbyl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...