Skocz do zawartości
-Dave-

Czy To Bedzie Dzialac ?

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pewne pytanko a mianowicie posiadam dosc stara plyte głwona ECS K7VMM i na niej:

2x 168 pin SDRAM

2x 184 pin DDR

i pisza ze ona obsluguje 100/133 MHz (max 2GB RAMu) no i tu pojawia sie moje pytanie,bo chcialbym zmienic obecny RAM i kupic sobie 512 DDR tylko ze jak kupilbym np. 400Mhz to czy poprostu bedzie mi go taktowalo jako 133 czy nie ma szans na odpalenie :/ bo szkoda wywalic mi pieniadze na darmo ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pewne pytanko a mianowicie posiadam dosc stara plyte głwona ECS K7VMM i na niej:

2x 168 pin SDRAM

2x 184 pin DDR

i pisza ze ona obsluguje 100/133 MHz (max 2GB RAMu) no i tu pojawia sie moje pytanie,bo chcialbym zmienic obecny RAM i kupic sobie 512 DDR tylko ze jak kupilbym np. 400Mhz to czy poprostu bedzie mi go taktowalo jako 133 czy nie ma szans na odpalenie :/ bo szkoda wywalic mi pieniadze na darmo ...

ale te 100/133 to do sdramow zobacz co pisza o ddrach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Parówkowy_Skrytożerca

na jednej płycie nie bedą chodziły i SDramy i DDry ... albo to albo to ... 512 DDR na bank powinno chodzić tylko pewnie jako 266 DDR MHz pamieci :) (czyli 2x133 Mhz) :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na jednej płycie nie bedą chodziły i SDramy i DDry ... albo to albo to ... 512 DDR na bank powinno chodzić tylko pewnie jako 266 DDR MHz pamieci :) (czyli 2x133 Mhz) :)

nie jestem pewien, ale chyba byly plyty z dwoma gniazdami, tak jak teraz sa takie co maja i ddr i ddr2...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Parówkowy_Skrytożerca

nie jestem pewien, ale chyba byly plyty z dwoma gniazdami, tak jak teraz sa takie co maja i ddr i ddr2...

to, e były nie znaczy, ze bedą działały przy jednoczesnym obsadzeniu i slotów DDR i SDR :) tak samo jak dzisiejsze płyty z DDR i DDR2 nie pójdą jak się pomiesza na nich ramy ... to oczywiste i wszyscy to tutaj potwierdzą :) można wsadzić albo takie albo takie ramy a oba sloty są tylko dlatego, że kiedyś SDRamy były dużo tańsze niż DDry i ułatwiało to wykorzystanie płyty i ewentualną późniejsza przesiadkę na DDR ... tak samo z płytami DDR i DDR2 - na początku DDR2 były dość drogie wiec używać można było DDR :) - zauważ, że na tańszych chipsetach Intela byłą taka opcja a na tych drogich juz nie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to, e były nie znaczy, ze bedą działały przy jednoczesnym obsadzeniu i slotów DDR i SDR :) tak samo jak dzisiejsze płyty z DDR i DDR2 nie pójdą jak się pomiesza na nich ramy ... to oczywiste i wszyscy to tutaj potwierdzą :) można wsadzić albo takie albo takie ramy a oba sloty są tylko dlatego, że kiedyś SDRamy były dużo tańsze niż DDry i ułatwiało to wykorzystanie płyty i ewentualną późniejsza przesiadkę na DDR ... tak samo z płytami DDR i DDR2 - na początku DDR2 były dość drogie wiec używać można było DDR :) - zauważ, że na tańszych chipsetach Intela byłą taka opcja a na tych drogich juz nie :)

a no tak z tym sie zgadzam ;) z reszta -Dave- pisze o zmienie ramu ;)

Edytowane przez kszonek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to ze one razem nie beda dzialaly to ja wiem :D

to byla tylko specyfikacja plyty głownej chodzi mi o to ze jezeli wloze tylko 1 kosc ddr 400mhz to czy bedzie dzialala jesli w specyfikacji jest napisane 133mhz, tylko ze ten ram bedzie mi wolniej taktowalo ??? Poprostu jednym slowem czy bedzie go widzialo na mojej plycie glownej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

teoretycznie powinno wszystko działać, ram będzie ci płyta widziała, tylko że będzie chodził taktowany na 133, ale w praktyce różnie to bywa, może się np. okazać że płyta nie będzie chciała działać z pamieciami, różnie to bywa ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hm ... czyli najlepsza opcja byloby udanie sie do komputerowego ze stacja dyskow i sprawdzenie na miejscu przed zakupem, jesli wszystko bedzie dzialac to pewnie z biegiem czasu sie nie spiepszy :P

jak ze stacją dysków ? :blink: chyba z całym kompem powinieneś się tam zabrać :) chyba że sprzedawca będzie na tyle ugodowy i pozwoli ci zabrać pamięć do domu na sprawdzenie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi