megax Opublikowano 26 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2005 Hej-ho!! mam pytanie odnosnie dyskow twardych - czy czeste formaty/reinstalki szkodza HDD w jakikolwiek sposob ?? bo mam lapka (3023) dopiero dwa tygodnie, a juz 3 razy reinstall robilem (z formatem partycji C). Zapytuje sie bo wczesniej jak np. siedzialem na neciku czy mjuzik ujezdzalem to temp. procka oscylowala sobie ok. 50 st. C, a czasem nawet 49 bylo (rzadko), a jak zostawialem go only Windows to nawet wentyl laskawie sie wylaczal ;)... A teraz zostawiam go, tylko Windows, i min. temp. to 53 stopnie (np. teraz mam net + winamp i non-stop mam 55 st.)... moze wogole o HDD nie chodzi albo za bardzo sie czepiam (ale roznica jest...) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kretek Opublikowano 26 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2005 Zajrzyj do ustawień zarządzaniem energią. Może po reinstalacji masz ustawiony profil na "desktop/stacjonarny" i procesor wogóle nie zwalnia, dlatego masz wyższą emperaturę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raistlin Opublikowano 26 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2005 reinstalki nieszkodza hdd. bardziej mu szkodzi wlaczanie i wylaczanie;] Ja tez nawalilem duzo reinstalek na poczatku... bo cos sie sypalo Ale upnolem biosa na 1.18 i wszystko biega elegancko A co do tempratury jak taka jaka jest:/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
megax Opublikowano 26 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2005 a Wy jakie macie temperatury zaleznie od tego co robicie ?? ja np. jak pykam w CS'a to mam ok. 77 st. czasem zachaczy nawet o 80 stopni (a slyszalem ze to juz niebezpiecznie dla procka...) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phuong Opublikowano 26 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2005 (edytowane) dla pentium m temperatura niebezpieczna to 85C a temp ,ktora zamyka system to 95C-wedlug NHC a wedlug ACPI 93C-to"passive cooling temperature" a 97C to krytyczna temp. .Oczywiscie takich temp nie obserwowalem jeszcze... ciekawe jakie sa kryteria dla turionow? Edytowane 26 Grudnia 2005 przez Phuong Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
megax Opublikowano 26 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2005 u mnie siedzi AMD Sempron 3000+ (1.8 GHz, Mobile).... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...