sowik Opublikowano 26 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2005 Chciałbym zrobić bloczek mam dostęp do maszyn które mogą zrobić coś takiego wpadły mi do oka 3 konstrukcje i moglibyście mi powiedzieć w jakiej kolejności konstrukcję bloczków będą wydajne ? A ) B ) C ) Sorki za jakość projektów ale robiłem na szybko. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 26 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2005 A,B,C od najwydajniejszego do najgorszego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sowik Opublikowano 26 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2005 Ok dzięki a więc robię sobie bloczek A a dla kumpla zrobię B bo jest łatwiejszy do zrobienia ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
termit_tm Opublikowano 26 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2005 A,B,C od najwydajniejszego do najgorszego według mnie A,C,B :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sowik Opublikowano 26 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2005 No to już nie wiem dla kumpla chcę zrobić B lub C i teraz nie wiem który lepszy :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 26 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2005 No to już nie wiem dla kumpla chcę zrobić B lub C i teraz nie wiem który lepszy :D w zasadzie to nie wiadomo, duzo zalezy od szczegolow, ale nieulega watpilwosci ze A najlepszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sowik Opublikowano 26 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2005 Ok a więc robię A oraz B ;) Dzięki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carl0s Opublikowano 26 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2005 Co do wydajnosci ostatniego projektu, to nie wiem czy zgodzic sie z Benitem. otoz popatrz dobrze na Frosta2 slim, i zobacz jak jest zbudowany. Roznice sa oczywiste, ale podobienstwa nie da sie odmowic, a przeciez f2s jest bardzo wydajny. Mysle ze dopracowany projekt C moglby byc niezly. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawny26 Opublikowano 26 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2005 BENITO a jak twoje prace nad waszym bloczkiem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sowik Opublikowano 26 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2005 A te piny jak zrobię 5 mm na 5 mm i przerwy między nimi 5 mm to będzie dobrze czy może za mało albo za dużo ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 26 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2005 A te piny jak zrobię 5 mm na 5 mm i przerwy między nimi 5 mm to będzie dobrze czy może za mało albo za dużo ? 5 mm?? uh, troche sporo...... moze byc kiepsko z wydajnością. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 26 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2005 Projekt jest już w całości, tylko nadal nie mam jeszcze prototypu do testów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 26 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2005 prototyp do testó czyli stanowiska testowego poprostu tak? :> widziałem gdzieś patent na "grzałke", użycie poprostu lutownicy kolbowej 120W, grot wspawany w kosteczke cu, i na to blok.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
termit_tm Opublikowano 26 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2005 nie Benito chyba pisze że jest rysunek :wink: tylko że jeszcze niema prototypu (czyli bloczku ) :wink: :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 27 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2005 Rysunek, wymiary i program do cnc. Tylko qmaro nie ma czasu jeszcze żeby go zrobić, bo miał w grudniu kupę roboty. Bloczek ma mieć 3 króćce hehe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sowik Opublikowano 27 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2005 Jeśli 5 to sporo to zrobię 3 na 3 przerwy 3 mm ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Garfield^ Opublikowano 27 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2005 pochwal sie jak skonczysz jakimis zdjeciami, a co do wydajnosci to rzeczywiscie nie wiadomo czy B czy C bedzie lepszy, moze Benito nam powie skad pewnosc że B bedzie lepszy od C? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carl0s Opublikowano 27 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2005 wlasnie. rozumiem ze slimak to konstrukcja sprawdzona, z wlotem na srodku jest w miare wydajny. ale nadal podtrzymuje teorie, ze bloczek C po dopracowaniu moglby byc w miare wydajny, na bank leszy od "kwadratowego slimaka" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 27 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2005 Z prostego powodu. Woda płynie tam gdzie jej łatwiej płynąć. W F2s macie łyżwy ułożone pod kątem do wpadającego strumienia cieczy. tu natomiast jest niemal prostopadła ściana i rozpędzona ciecz w bardzo małym stopniu pójdzie środkiem. W Większości będzie płynąć bokami. Zauważcie że wloty są ułożone naprzeciw prostopadłej ściany, więc jak mówiłem woda bedzie sięodbijać i płynąć bokami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carl0s Opublikowano 27 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2005 Benito, widze w sigu ze masz f2s. moglbys mi powiedziec jak to jest z tym bloczkiem. czytalem gdzies ze ma specjalnie uksztaltowany top, i ze nalezy zachowywac kierunek przeplytu. tyle ze nie bardzo rozumiem jak woda jest kierowana na ten cycek w srodku spodu. Mozesz to jakos obrazowo wytlumaczyc? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 27 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2005 W F2s rev1 był sprayer i dlatego bloczek miałasymetryczny top. Wspólnie z Samhainem zrobiliśmy eksperyment żeby pozbawić blok sprayera. No i tak zrobiłem, co spowodowało że w ten sposób zrobiliśmy wersję drugą (rev2) F2s dzięki temu że blok ma teraz symetryczny top to wydajnośc nieco wzrosła. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sowik Opublikowano 27 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2005 Jeszcze mam pytanie jaka mniej więcej może być różnica temp. procka między bloczkiem A a bloczkiem B - 5 - 10 - 15 - 20 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sowik Opublikowano 27 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2005 (edytowane) Dzięki za wszystkie odpowiedzi a bloczek robie taki : Piny 3 na 3 oraz przerwy 3 na 3. Projekt w skali 1 : 10 Pozdrawiam. Edytowane 27 Grudnia 2005 przez sowik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
::snoopy:: Opublikowano 27 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2005 Też mnie zastanawiało takie samo pytanie jak autora tematu. A więc blok budowy takiej jak blok A) jest najwydajniejszy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Świder Opublikowano 27 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2005 Blok A jest najwydajnieszy... zobacz na wykresy ostatnich testów jet-pc, pierwsze miejsca są okupowane własnie przez pinowców :) a finowce (powerX) jest w rzeczywistości na równo z nimi, tylko trudniejszy w wykonaniu. Różnica między A a B... to.. hmm wg mnie jakieś 3-4* góra.. to i tak bardzo duża różnica jak na bloki wodne... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
termit_tm Opublikowano 27 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2005 tak będzie lepiej (woda nie będzie stałą w kontach ) http://img423.imageshack.us/my.php?image=blok8pd.jpg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 27 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2005 nie dasz rade zrobić cieńszych pinów?:D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sowik Opublikowano 27 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2005 (edytowane) Wersja finalna bloczku ;) 55 x 55 x 5 - Piny 3 x 3 mm - Przerwy 3 x 3 mm - Dno 1,5 mm - 48 pinów. Temp. w idle jaką chciałbym mieć to 40 stopni by mnie bardzo zadowoliło bez podkręcania a w stresie 50. Głównie chodzi mi o cisze bo cały komputer mam prawie niesłyszalny po paru modyfikacjach prócz proca który jest głośny a nie chcę też kupować gotowego wentylatora bo mi to frajdy żadnej nie zrobi :D Jak fajnie mi wyjdzie to pokusze się o kolejne bloczki na inne części a stare wersje będe ulepszał . Fajnie ,że mam staly dostęp do miedzi i do maszyn za darmo więc będe mógł dużo ćwiczyć. Dzięki za porady i odpowiedzi. Edytowane 28 Grudnia 2005 przez sowik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 28 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2005 Nie wiem czy top będziesz lutował- będzie z miedzi, czy też skręcał (wskazują na to otwory w spodzie- a może to montażowe pod socA?)- z plexy. Jeśli to drugie- zastanów się jak to uszczelnisz- bardzo wąską krawędź zostawiłeś po dwóch stronach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sowik Opublikowano 28 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2005 To są otwory na plexe ale to już nie problem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...