wizner5 Opublikowano 30 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2005 (edytowane) Pewnie masz racje ... z chcia bym zmierzyl tylko skad wziazc to urzadzenie ;) Edytowane 30 Grudnia 2005 przez wizner5 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 30 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2005 Najlepiej mieć spirometr do pomiaru temperaturi pomierzyć w okolicy kontaktu rdzen-radiatorhmm od kiedy pamietam wydawalo mi sie ze spirometr sluzy do calkiem innych pomiarow niz temperatura :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariolife Opublikowano 30 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2005 No dobrze,mała poprawka: pirometr :oops: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 30 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2005 za te minimum 200-300 zlotych to wolalbym sobie WC zlozyc niz miezyc temperaturki na radiatorach ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariolife Opublikowano 31 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2005 za te minimum 200-300 zlotych to wolalbym sobie WC zlozyc niz miezyc temperaturki na radiatorach ;)Za sumę 100zł lepiej warto kupić multimetr z pomiarem temp.zewn. ja osobiscie go kupiłem,ale nie ze względu na PC tylko że lubie pogrzebać w elektronice,chociaż nie powiem i w kompie też był czasami potrzebny. Zresztą czym tu sie martwić ?,wiadomo że procesory mają graniczną temperature 90-100*C,według zalecen bezpieczna temperatura to 70% tej wartosci czyli 63-70*C,jeśli radiator nie parzy to nie ma co się martwić.kiedyś miałem ath1700 z rdzeniem palomino(1.75v) wentylator na nim miał ok.2600-2900obr,zmieniłem na bartona-M i przy domyślnym zegarze miałem 2400-2700obr,termistor na radiatorze wykrył mniejszą moc wydzielania ciepła,natomiast proc pokazywał większą temp niż poprzednio,a socket mniejszą.dodałem sonde z multimetru do radiatora w pobliżu proca i temperatura była zbliżona do temp z socketu.Nie ma co wierzyć pomiarom z płyty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 31 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2005 z tego co zrozumialem ;) to chodzilo ci o to ze dioda pokazywala inaczej i socket inaczej, jesli tak to ok, ale ja bym sie raczej przejmowal temperatura z diody niz z socketa, wiec takim czujnikiem sprawdzisz tylko temp socketu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...