Gość amapi3d Opublikowano 12 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2006 amapi3d to jets aż niemożliwe że nie macie overcore cpu a jak wchodzisz do bios i wciskasz ctrl+f1 to dochodzą ci jakieś funkcje dodatkowe ? moze w wersji s939 calkowicie zablokowali zmiane napiecia. p.s oczywiscie ze znam kombinacje ctrl+f1... :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAX_ Opublikowano 13 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2006 mruganie wyeliminowane, stłumiony dzwięk też został jeszcze tylko grzejący sie mostek południowy ;) P.S chciałem sobie zainstalować MBM5 ale w spisie nie ma naszej płytki, wie ktoś, która płytka gigabyta ma ten sam układ odpowiadający za monitoring?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axlotic Opublikowano 13 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2006 czesc wszystkim, Udalo mi sie zmodowac bios f7 dla K8n51gmf-9, 2 dni meczylem sie z tym. W biosie sa juz dostepne opcje do zmiany napiecia procesora i pamieci. Tylko jest 1 problem, taki ze w biosie moge sobie ustawiac dowolne napiecia, ale tak naprawde nie zmienia sie one i nadal pozostaja standardowe, cpu-z pokazuje mi caly czas 1.45-1,48v , mimo ze ustawialem 1,6 , 1,7 itd. Pewnie tak samo z pamieciami jest, nie wiem bo nie mam czym sprawdzic napiecia pamieci. Sytuacja taka wystapila zarowno w biosie f7 i f3. Czyli na moje oko lobuzy z gigabyte specjalnie zablokowali zmiane napiec. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAX_ Opublikowano 13 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2006 (edytowane) jeśli jest zablokowana zmiana to dlaczego można zmieniać napięcia w zakresie od 1,100V do 1,450 V w RightMark CPU Clock Utility?? Edytowane 13 Maja 2006 przez -=KAX=- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axlotic Opublikowano 13 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2006 od 1,100V do 1,450 V to tylko do Cool`n'Quiet sie zmienia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAX_ Opublikowano 13 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2006 (edytowane) no ale na moje oko jeśli dla c'n'q da się zmienić napięcia to nie powinno być problemu ze zmianą z poziomu biosu... BTW dzisiaj mierzyłem napięcie na procku i miernik pokazywał 1,49 V O_o Edytowane 13 Maja 2006 przez -=KAX=- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axlotic Opublikowano 13 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2006 (edytowane) KAX - twoje "oka" nie widziały nawet tych opcji w biosie, moje widzialy i przekonaly sie ze z poziomu biosu nie ma bata zeby zmienic te napiecia. Z tego co widze, jestem pierwszą osobą na świecie, ktora jako tako zmodowała biosik do tej plytki :) Edytowane 13 Maja 2006 przez axlotic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość amapi3d Opublikowano 14 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2006 sprawdzic napiecie na ram mozna sprawdzic w everescie - sprawdz czy to dziala :) a moze dodales tez dzielnik 150?:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DoThAn Opublikowano 14 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2006 Panowie a macie opcję DUAL BIOS?? jeśli tak to może ktoś z was wgrał by biosa z mojej mobo one różnią sie tylko gniazdami a ja mam full opcję w regulacji napięcia? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axlotic Opublikowano 14 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2006 (edytowane) mam dla Was dobrą wiadomosc:) - DZIAŁA ZMIANA NAPIĘĆ PAMIĘCI:) w tej chwili moje pamieci leca na 2,94v :), jak chcecie to wieczorem udostepnie Wam jakos ten bios i pobawicie sie nim (na wlasna odpowiedzialnosc!), pozdro Edytowane 14 Maja 2006 przez axlotic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAX_ Opublikowano 14 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2006 mam pyatnie czy u was też sie wiesza komp w biosie po wejściu w niektóre opcje?? u mnie sie wiesza po wjściu w np.K8<->NB HT Width i jeszcze w kilku innych... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axlotic Opublikowano 14 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2006 (edytowane) Zm Edytowane 9 Czerwca 2006 przez axlotic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axlotic Opublikowano 14 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2006 (edytowane) U Edytowane 9 Czerwca 2006 przez axlotic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pieczara Opublikowano 14 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2006 (edytowane) PS: NIE PONOSZĘ ODPOWIEDZIALNOSCI ZA EWENTUALNE SZKODY Może nie ma chętnych (czytaj odważnych) na ten bios lub właśnie go zflashowali i mobo się nie podniosło :) axlotic a Vcore nie da się ustawić? mam pyatnie czy u was też sie wiesza komp w biosie po wejściu w niektóre opcje?? u mnie sie wiesza po wjściu w np.K8<->NB HT Width i jeszcze w kilku innych... Nie zaobserwowałem takowego zjawiska... Czy ktoś może wie za co konkretnie odpowiadają ustawienia K8<->[...] niestety ale większość ustawień w zakładce Frequency... po kliknięciu ctrl+F1 nic mi nie mówi oprócz zmian ht, htt, mnożnika cpu, dzielnika ramu i timingów. Panowie a macie opcję DUAL BIOS?? jeśli tak to może ktoś z was wgrał by biosa z mojej mobo one różnią sie tylko gniazdami a ja mam full opcję w regulacji napięcia? Może znowu się myle ale nie mamy dual biosu Edytowane 14 Maja 2006 przez pieczara Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axlotic Opublikowano 14 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2006 Na 99% moj bios bedzie u kazdego dzialal, a nawet jakby komputer nie wstal przy nim, to wystarczy zworka na plycie zresetowac i wlaczy sie drugi bios z backupu, ktory jest robiony przy flashowaniu. W wolnej chwili sprawdze jeszcze biosy f1 i f2, moze tam bedzie dzialac vcore, ale watpie w to. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marce Opublikowano 14 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2006 Może głupie pytanie, ale jak do diaska zmienić napięcie na procku za pomocą RMClock. Jakoś mi się nie udaje :( a wczesniej nie bawiłem sie tym programikiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAX_ Opublikowano 14 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2006 (edytowane) wchodzisz w zakładke "Management ond Profiles" i przu kazdym profilu masz możliwośc zmiany napięcia. Wchoszisz w np. Power Saving klikasz dwa razy na State 0 i zmieniasz. Edytowane 14 Maja 2006 przez -=KAX=- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axlotic Opublikowano 14 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2006 na F1 vcore tez nie dziala jak trzeba , lipa ;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość amapi3d Opublikowano 15 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2006 no to czekam odwaznego ktory wgra bios f7 zmodowany i uzna ze wszystko jest w porzadku :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jesus79 Opublikowano 15 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2006 (edytowane) Wgrałem, działa. Pamieć 3.2v, vddq 2.0v, max htt 272 i wiecej nie da sie ustawic, clockgen nie reaguje. Narazie testuje stabilność. 20.05.2006 Jakimś sposobem poszła dzisiaj z boisu htt 274MHz Edytowane 20 Maja 2006 przez jesus79 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość amapi3d Opublikowano 15 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2006 Wgrałem, działa. Pamieć 3.2v, vddq 2.0v, max htt 272 i wiecej nie da sie ustawic, clockgen nie reaguje. Narazie testuje stabilność. eh.... mnie zalezy zeby htt bylo wysze. napiecia na procku nie mozna zmieniac tak? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axlotic Opublikowano 15 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2006 (edytowane) fajnie, ze biosik działa, amapi3d- na mnozniku 9x htt mozna ustawic max na 272, na 8x htt juz kolo 300 i tak dalej, przy 6x powinno htt 360 pojsc, jakby sie dalo podnosic napiecie vcore to max htt duzo by podskoczylo na kazdym mnozniku Jak chcecie to wrzuce na stronke jeszcze taki sam bios tylko z dodatkowymi mnoznikami NB-->SB HT Speed i NB<--SB HT Speed, bo teraz jest dostepne tylko K8<->NB HT Speed Edytowane 15 Maja 2006 przez axlotic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość amapi3d Opublikowano 15 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2006 wgralem nowy bios, poki co plyta dziala :) raczej oc sie nie poprawilo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAX_ Opublikowano 16 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2006 właśnie nabyłem nowy cooler i do testów zpuściłem pirime 95 i po 20 min oba mostki na płycie parzą!!! nie wiem czy coś mam poprzestawiane w biose czy poprostu mam jakis uwalony egzamplarz bo normalnie to te moski chyba nie powinny być aż tak gorące... :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DoThAn Opublikowano 16 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2006 -=KAX=- ja u siebie też mam taki problem mostek północny parzy jak cholera a mostek południowy parzy ale mniej co nie znaczy że jest cieply obydwa mostki są tak gorące że niemoge ich dotykać dłużej niż 5 sekund Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość amapi3d Opublikowano 17 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2006 (edytowane) W Sieci pojawiły się nowe sterowniki dla chipsetów nForce 430/410/590/570/550. Paczka oznaczona numerkiem 9.16 waży ponad 50 MB i jest dostępna do pobrania pod poniższym adresem. http://www.station-drivers.com/page/nvidia%20nforce.htm EDIT: uwaga uwaga, nowe sterowniki(a moze to kwestia biosu ale nie sadze) wprowadzily w koncu obsluge NCQ!!!!!!!!!!!! Edytowane 17 Maja 2006 przez amapi3d Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAX_ Opublikowano 17 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2006 (edytowane) dzięki za info o sterach zaraz ściągam i instaluje :] EDIT: na guru3d też jest wersja 9.16 a zajmuje 28mb Edytowane 17 Maja 2006 przez -=KAX=- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DoThAn Opublikowano 17 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2006 amapi3d kurcze wkońcu będzie nam działało NCQ :) u mnie w własciwościach jest już dostępne enable comman queuing po wgraniu nowych sterów :) ale się cieszę :))))))))))))))) yeeehh teraz mam w pełni wykorzystywane wszystkei funkcję w kompie tego mi brakowało do szczęścia:) pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość amapi3d Opublikowano 17 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2006 amapi3d kurcze wkońcu będzie nam działało NCQ :) u mnie w własciwościach jest już dostępne enable comman queuing po wgraniu nowych sterów :) ale się cieszę :))))))))))))))) yeeehh teraz mam w pełni wykorzystywane wszystkei funkcję w kompie tego mi brakowało do szczęścia:) pozdrawiam tez tak uwazam :) no i bios ktory pozwala na zmiane napiecia na ramach :)) tylko z tym ncq jest taka sprawa ze z nim i bez niego wyniki testow dla dysku sa u mnie identyczne :/ podajcie swoje wyniki w hdtach'u Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DoThAn Opublikowano 18 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2006 (edytowane) amapi3d Masz racje różnica jest minimalna 1MB pfff może ten program nie zabardzo nam pokaze różnice może powinno się czymś innym sprawdzać NCQ oto moje wyniki: z NCQ read speed maximum 68,5 minimum 37,4 average 53,5 [MB/s] bez NCQ read speed maximum 67,9 minimum 36,4 average 52,9 [MB/s] niestety write speed niemoge zrobić bo mam wersje nie zarejestrowaną coś mi tu śmierdzi :/ Edytowane 18 Maja 2006 przez DoThAn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...