Skocz do zawartości
ChomiK

Gp2x - Alternatywa Dla Psp ?

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio natknalem sie na cos takiego wlasnie - GP2X - to mala przenosna konsola na Linuksie. Cena niewygoorowana a mozliwosci calkiem spore - tymbardziej ze dzieki GPL mozna liczyc na wsparcie ze strony niezaleznych developeroow. Odnosnie tego co nas najbardziej interesuje, czyli gier ;] , mozemy na razie liczyc na emulacje SNESa, MAME, MegaDrive'a ... NA RAZIE !! ;]

Oproocz tego oczywiscie pliki graficzne, odtwarzanie MP3, DivX !! ... ;]

Tu oficjalna strona

Tu info na temat cen

PS: Jest jeszcze GIZMONDO [?] ... info - zwrooccie uwage na Richard Burns Rallye na tej konsoli - screeny w odpowiedniej sekcji - mam nadzieje ze nie z PCta .. ;]

CO Wy NA To ????

Edytowane przez ChomiK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I tu lezy pies pogrzebany - to jest zabawka tylko dla fanow emulatorow.

Od biedy moze posluzyc jako zastepstwo Pocket PC, ale jakos nie widze jak w tym maja byc wprowadzane dane (ekranu dotykowego brak, klawiatury brak).

Jako MP3 player z opcja przeglaania zdjec/filmow sie niestety nie przebije IMHO - jest duzo wiecej lepszego sprzetu na rynku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość SamoDobro

Wiecie jaka to frajda grac w another world na przenosnej maszynie albo w lost wikings?

ja wiem :) gram na Nokii 6630 w to i to - Another World wersja Symbianowa, a Lost Wikings na emulatorze SNESa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

good for you;) Naprawde taka nokia ciagnie te romy z pelna predkoscia i rozdzialka? w szoku jestem ogromnym.

ja bardzo czesto uzywam emulator snesa i genesis na pda, swietna zabawa naprawde. Alladina prawie calego przelazlem juz;)

A wracajac do GP2x to wydaje sie to calkiem sensowna maszyna, Znajac zycie to emulatory beda smigac duzo lepiej niz na ppc. Chetnie bym sie pobawil tym GP nowym, bo zabawka moze byc przednia a i cena nie jest wysoka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

good for you;) Naprawde taka nokia ciagnie te romy z pelna predkoscia i rozdzialka? w szoku jestem ogromnym.

rozdzialka jest interpolowana chyba - w Alladina tez katuje - i do tego Cannon Fodder (tylko w Cannon Fodder nie mam dzwiekow - sama muzyka)

co do predkosci - nie zauwazylem zadnych spowolnien (nawet w Mortal Kombat 3 ;) )

ale nie wszystkie gierki sie odpalaja - czasami sa jakies problemy (Sensible Soccer np :( )

ogolnie - jestem zachwycony Symbianem, ale gry to tak na oko jakies 5% tego z czego korzystam dzieki Symbianowi. slowniki, mapy, ebooki, arkusze kalkulacyjne, przegladanie neta (telefon jest 3G, ktore w Irlandii jest prawie wszedzie), jakies konwertery (przy zakupach kontrolowanych, zebym wiedzial ile to uncja ;)) itp. itd.

jako ciekawostka: jest tez emulator C64 i AtariXL - a nawet MAME, ale podobno ciagle jeszcze sa klopoty z kompatybilnoscia. podobno jest tez dzialajacy emulator Amigi - ale na 6630 sa klopoty z uruchomieniem (malo pamieci RAM) a nawet jest opracowywana symbianowa wersja EPSXa (emu PSX) - ale to bedzie tylko dla Communicatorow z powodu wymaganego ponad 16MB RAMu (chociaz grac w to na telefonie to chyba bez sensu - no, chyba ze to bylby jakis nGage (gry z nGage dzialaja u mnie normalnie, czasami trzeba tylko pokombinowac) - ale wypadlem troche z obiegu jesli chodzi o aplikacje - net przez GPRS/3G jest tu dosc drogi (5c/kB), wiec tylko czytam na razie. w ciagu tygodnia bede miec sztywne lacze (mam nadzieje ;)) i potem moze zrobie jakies FAQ o Symbianie i instalowaniu aplikacji, emulacjach itp (jesli nie bedzie lamac regulaminu, bo wiekszosc softu to jednak platna/piraty - sam mam gdzies 50/50 piratow/legalnych - kwoty niby nieduze - 5-20$, ale jak nie masz karty kredytowej to kaplica)

sam przed kupnem telefonu myslalem o jakims PDA/Pocket PC, ale w koncu zdecydowalem sie na Symbiana i nie zaluje.

Edytowane przez SamoDobro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na pocketpc wiele gier z mame mozna grac, emu psx tez jest ale chodzi to raczej srednio. Najbardziej mi pasuje snes i genesis jednak. Amigi nie udalo mi sie odpalic ale nie kombinowalem, szybko sie zniechecilem bo i tak za wolne sa pockety zeby dobrze chodzily gry amigowe. Bez procka 1GHz sie nie obejdzie.

Osobiscie nie lubie symbiana, ani to system operacyjny pda ani telefonu. Taki polsrodek. Dopiero na windows mobile czy palmOS jest komfort pracy z pimami, nawigacja gps itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Całkiem fajna alternatywa dla emulacji nes/snes/c64/mame/neo geo cd/atari na PSP.Szczegulnie ze w przypakdu emulacji na PSP trzeba sie meczyc na SO 2.0 i uzywac eboot loadera a np najnowsze gry na PSP wymagaja SO 2.6.

Ale lepiej by sie sprzedawał z np 20-40 gig hdd niz slotem na SD.Sam wiem jaki to ból meczyc sie z 1 gim mem stickem na PSP .Najwiekszy obecnie SD ma 5 gig to i tak mało jezeli chodzi o przenosny mp3/video player.Do tego brak D-Pada moze byc niemiły dla pewnych osób .Dla niektórych koniecznosc grania na analogu to katorga :P.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem że kiedyś taki temat był, lecz umarł. Chciałbym go odświeżyć.

Otóż przeglądając na allegro Konsole PSP natknąłem się na aukcje : http://allegro.pl/item149117807_gp2x_jedyna_taka_okazja_w_polsce_.html

Zaciekawiłem się czy może ona konkurować z bardzo dobrą graficznie konsolą PSP. PSP zgodnie z opinią osób, nie ma dobrych gier (tylko kilka a reszta to "odgrzewane kotlety") Na pewno przewagą GP2X jest możliwość gry w kultowe hity jak Q1, Q2. Także emuluje konsole GameBoy, GBAdvance, NES, SNES, NeoGeo, GameGear, SegaMasterSystem, PSX. Niedostępna na polskim rynku, lecz myślę że ktoś ją posiada na forum. Proszę o opinię konsolki :-P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaciekawiłem się czy może ona konkurować z bardzo dobrą graficznie konsolą PSP. PSP zgodnie z opinią osób, nie ma dobrych gier (tylko kilka a reszta to "odgrzewane kotlety") Na pewno przewagą GP2X jest możliwość gry w kultowe hity jak Q1, Q2. Także emuluje konsole GameBoy, GBAdvance, NES, SNES, NeoGeo, GameGear, SegaMasterSystem, PSX.

Psp tez emuluje wszystkei starocie a nawet n64. Zreszta q1 i inne suchary też sa dostepne..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi