Skocz do zawartości
mctel

Laptop ~3000zl Hp Nx6110 / Toshiba L20-18x

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Od paru dni siedzie i przebieram w ofertach i zastanawiam sie ktory laptop kupić...Odrzucilem juz Asus a3h-5012 i Acera 2413WLMi na placu boju pozostaly HP i Toshiba. Laptopa potrzebuje do pracy biurowej, czasem w coś pograć ( przewaznie starsze tytuły) ,obejrzeć film - cos w cenie oscylujacej wokol 3000zł. Ktory z tych 2 lepiej zakupić ?

Mam jeszcze kilka pytań ogólnie o lapach:

1. Jaka jest wydajnośc GMA 900/ Radeona mobility 200 w stosunku do Gf440 Mx

2. Ktora firma posiada lepszy serwis ?

Sklaniam sie ku Toshibie, którą moge kupic jutro w okazyjnej cenie w promocji makro za 2846zl ( 20 rat x 142 zl) i martwi mnie ze bedzie sie dlawić przez 256Mb ramu - jak wyglada serwis/rozbudowa - moge sobie dokupić kostke 256mb i mi zalożą ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a więc od początku:

-gma900 jest porównywalny z gf4mx440, szczerze mowiąc ja nie odczułem różnicy przesiadając się na grafę z podpisu, która jest podobno o połowę miej wydajniejsa od gma! chipset ATI powinien być wydajniejszynieznacznie od intela

-co do serwisu się nie wypowiadam, nie miałem i mam nadzieję, że nie będę musiał go odwiedzać :)

-co do ramu: kupujesz sobie kostkę, odkręcasz 2 śrubki, wkładasz w wolny slot, zakręcasz i masz więcej :)

u toshiby bez utraty gwary, ja mam 1 kość 512,drugi slot jest wolny,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki za odp. Jak sie sprawuje twoja Toshiba ? Na moim miejscu co byś wybrał ?

Myśle, że wybrałbym toshibę, jak czytałeś moją recenzję, to też pewnie widziałeś, że wachałęm się nad nx6110.

dlaczego? sam sobie to pytanie zadaję :)

A tak poważnie nie mam do niej żadnych (prawie) zastrzerzeń. jedyny mankament jaki wyszedł po pewnym czasie to przepalony jeden subpixel w prawym dolnym rogu. Byłem tego świadomy że coś takiego możę być, ale trzeba się bardzo przyglądać, żeby go zauważyć.

dlaczego wbrałem tą markę? mam w domu 2 cyfrówki i drukarkę hp (niedawno zmieniona na canona) i sprawują się bez zarzutu, dlatego postanowiłem wybrać coś nowego; drugi powód to idealna ergonomia i bdb wykonanie - nie jestem zapalonym graczem i chciałem mieć poządny (czytaj solidny) sprzęt

ps. złego słowa nie powiem na żadną inną markę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

zakupilem toshibe. narazie testuje :)

Co 1:10 min wlacz sie wiatrak na 1 sek i strasznie glosno chodzi - w innych modelach jest podobnie ?

Czy moge sobie sam zamontowac pamiec ? - facetka w sklepie powiedziala zeby sie kontaktowac z serwisem bo moga by c gdzies ukryte plomby...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja z wiatraczkiem nie mam problemu; a co do ramu to ja go już rozkręcałem, wyciągałem kość i ie ma tam żadnej plomby, ihmo nie dam sobie urwać głowy że u ciebie będzie tak samo. pokrywka od ramu to ta środkowa z tyłu z dziurkami przykręcona na 2 śróbki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zadzwonie ciekawe ci powiedza.

Narazie pierwszy test za mna i jestem troche zalamany 3dmark 2001 -2100 pkt ! :( . Czy to wina tego ze 192Mb zostaje na system a 64 na grafe ?? Spodziewalem sie lepszego wyniku od GMA 900 ... a tymczasen jestem mocno zawiedziony....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tzn zego sie spodziewles po GMA 900, przeciez to nie jest grafika do grania tylko do arkuszy kalkulacyjnych.

Oj sory mctel przeczytalem twoja ostatnia wypowiedz i ja zle zinterpretowalem :-)

Sciagnij sobie sterowniki najnowsze od grafiki oraz chipsetu plyty glownej. Tylko sformatuj dysk zanim zapodasz nwe stery. Napewno sie poprawi.

Edytowane przez kurek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi