Cooli Opublikowano 26 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2005 (edytowane) Witam :) mam tak miły problemik z którym sobie nie moge poradzić :( a mianowicie: mam na dysku strukture katalogów: --FIRMA ----scripts ----etc --root --var ----log ----www archiwum.tar i teraz tak -> w archiwum tar są spakowane ze strukturą podkatalogów skrypty i inne rzeczy które mają się raz na dzien uaktualniac, oczywiscie do tego wykorzystuje narzędzie CRON i dosedłem do momentu gdy sciągam z ftp'a plik archiwum.tar, z tym ze nie wiem jak mam wypakować to archiwum w taki sposób aby struktura katalogów w archiwum wypakowała się pkrywając strukture katalogów na dysku. obecnie jeżeli w skrypcoe który uruchamiany jest Cronem jako użytkownik root wpisze tar -xvf /archiwum.tar to tar wypakowuje mi te katalogi do katalogu domowego uzytkownika ROOT :( troche nakręciłem ale myśle ze da się zrozumiec o co mi chodziło napewno rozwiązanie jest banalne ale ja narzie nie potrafie sobie z tym poradzic Edytowane 27 Grudnia 2005 przez Cooli Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lofix Opublikowano 26 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2005 jezeli katalogi zostaly tak spakowane, to rozpakowanie ich w tym miejscu podmieni zawartosc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cooli Opublikowano 26 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2005 problem w tym ze tar zachowuje odpowienią strukture tylko że nie w katalogu głónym tylko w katalogu root i tam sobie tworzy nowe drzewo :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cooli Opublikowano 26 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2005 już nieaktualne... parametr -C i wszystko sie wyjasniło, i po raz kolejny okazało się ze czytanie helpów i manuali jest najleszą nauką linuxa :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andriu Opublikowano 27 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2005 ciekawi mnie co to jest CRONE :mur: :mur: :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cooli Opublikowano 27 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2005 poprawione :oops: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...