Skocz do zawartości
znaj

Czy Jest Duża Różnica W Wydajności Nforce3 A Nforce4

Rekomendowane odpowiedzi

Jaka jest różnica w wydajności pomiędzy chipsetem nForce3 a nForce 4 na proceszorze A64 3000 Venice?

Duża, czy niezauważalna (w grach)?

Piszę bo mam kartę graf. GeForce 6800 Ultra na AGP i zastanawiam się czy nie sprzedać jej i kupić taką samą na PCI-E?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, ale wolałbym uniknąć sprzedaży k. graficznej, bo na tym stracę. Poza tym mam założone na karcie graf. chłodzenie AC NV Silencer 5 rev2 (ten z przylepcami na pamięci).

Czyli nie ma zasadniczej różnicy w wydajności między wydajnością tych chipsetów w grach, tak?

To zdecyduję się na nForce 3, właśnie ze względu na grafę której nie chcę zmieniać.

Ale tu kolejne pytanie, jaka jest różnica między nForce 3 250, a nForce 3 Ultra?

Mam na oku kartę: MSI K8N Neo2 Platinum na nForce 3 Ultra, ale jest droga (415zł).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie prosiłem o rady jaką płytę kupić tylko jaka jest różnica pomiędzy nForce3 250 a nForce 3 Ultra.

Ktoś wie? (Czy warto dopłacać do ultry???????????????)

(Nie korzystam z FireWire, podwójnych sieciówek itp) Interesuje mnie tylko wydajność!

Edytowane przez znaj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ŻADNEJ RÓŻNICY W WYDAJNOŚCI, różnicę może powodowac obslga agp lub pcie (teoretycznie karty na pcie szybsxze ale nigdzie jeszcze tego nie wykazano :D

Masz zaj****a grafe, nie ma sensu zmieniac, co do mobo to ZDALA SIE TRZTYMAJ OD TEJ MSI, TO TOTALNY BADZIEW, PO DLUGIM CZASIE PTRCY NIE WSTAJE PO ROZRUCHU ITP. DFI na nforce 3 z 939 tez doradza, tez bradzo nieudana(nie mozna opamieci puscic na T1, niekompatyblina z hynixami)

Jednya plyta jaka sie licza na 939 z agp to albo asrock na ULI(nie lubie tej firmy, ale plyta wyszla im dobra i bedziesz mial od arzu pcie na przyszlosc, najlespze rozwiazanie) albo wez epoxa na force3 z 939, jednyplyta godna polecenia, dobrze sie rkec, nie ma z nia problemów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak zauwazono powyzej - rożnicy w samych czipsetach nie ma, a64 to nie ta epoka, gdzie czipset miał spore znaczenie dla wydajnosci. jesli są roznice, to w granicach błędu pomiarowego (np 2110 pkt do 2104 w jakims tescie odpowiednio dla nf4 i nf3(badź na odwrot:)))

w każdym razie - chcesz zachowac grafe, mieć łagodne przejscie w przyszłosci na pcie, uzywac proca na s939 a64 - kup tego asrocka na czipsecie uli, nazywa sie dualsata cos tam.

co do podkrecania to widziałem wynik 400fsb na nim!!!normalnie na nf4 na dobrej płycie z tego co widziałem to 300-320 ciezko sięgnąc....

tylko napiecie na pamieci ma chyba max do 2.7, więc pamieci woltami nie podkrecisz tu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I mała uwaga odnośnie NF3, były jakieś szopki z kartami na GF6800XX. Szczegóły są gdzieś na forum.

Odnośnie ASrocka, jak masz zacięcie to sa już mody które dają:

do 1.55V dla CPU (dla procka o standardzie 1.4V) - mod banalnie prosty, wystarczy lakierem połaczyć dwa punkty obok siebie (nie działa na najnowszych Biosach ale na nich i tak isę lipnie kręci)

modów na Vdimm jest kilka, ten prostszy daje 3.14V jak przylutujesz drutem dwa bliskie punkty (musze jeszcze sprawdzić czy lakier + drut też zadziała bo nie mam lutownicy do takich celów), i jeszcze jeden dający pełnego raila (coś dla posiadaczy bh5).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi