Skocz do zawartości
El Passo

Niedziałający Dysk Po Awarii Zasilacza

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Miałem ostatnio awarię zasilacza i w jej wyniku uszkodzony został jeden z moich dysków (na szczęście nie ten systemowy):

Seagate 7200.7, model: ST30014A.

Jak go podłączam, to w ogóle nie da się uruchomić kompa. Stąd moje pytanie - czy da się coś zrobić z tą elektroniką poza jej całkowitą wymianą? Może mógłby ktoś z Was sprzedać tanio elektronike do niego?:)

Z góry dzięki za wszelkie odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie da się uruchomić kompa czyli co się dzieje ? - wiesza się przy uruchamianiu ? dysk się wogóle włącza ? przyjrzyj się dokładnie elektronice, jeśli jest przepalony jakiś mały rezystor albo jakaś inna mała częśc to jest może jeszcze jakaś szansa na odratowanie, a jeśli przypalone są ścieżki lub jakiś większy układ scalony to raczej cała elektronika do wymiany, o ile nie uszkodziło się jeszcze coś wewnątrz dysku. poszukaj na allegro tych dysków uszkodzonych, po upadku, lub z bad sectorami, może uda ci się coś taniego wychaczyć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jego awaria ceciach!e się tym, że jak go podpinam, to się w ogole nie da włączyć kompa. Czyli naciskam przycisk startu i komp w ogóle nie reaguje. Odpinam dysk i już jest wszystko w porządku - na innym komputerze, zupełnie innej platformie procesorowej jest identycznie:/

Szukałem właśnie na Allegro, ale jakoś ciężka coś taniego znaleźć:/ Najwięcej jest takich sprawnych, kosztujących koło 80zł:/

Na elektronice gołym okiem nic nie widać:/

Edytowane przez El Passo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi