El Passo Opublikowano 27 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2005 Witam, Miałem ostatnio awarię zasilacza i w jej wyniku uszkodzony został jeden z moich dysków (na szczęście nie ten systemowy): Seagate 7200.7, model: ST30014A. Jak go podłączam, to w ogóle nie da się uruchomić kompa. Stąd moje pytanie - czy da się coś zrobić z tą elektroniką poza jej całkowitą wymianą? Może mógłby ktoś z Was sprzedać tanio elektronike do niego?:) Z góry dzięki za wszelkie odpowiedzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janio Opublikowano 27 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2005 nie da się uruchomić kompa czyli co się dzieje ? - wiesza się przy uruchamianiu ? dysk się wogóle włącza ? przyjrzyj się dokładnie elektronice, jeśli jest przepalony jakiś mały rezystor albo jakaś inna mała częśc to jest może jeszcze jakaś szansa na odratowanie, a jeśli przypalone są ścieżki lub jakiś większy układ scalony to raczej cała elektronika do wymiany, o ile nie uszkodziło się jeszcze coś wewnątrz dysku. poszukaj na allegro tych dysków uszkodzonych, po upadku, lub z bad sectorami, może uda ci się coś taniego wychaczyć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El Passo Opublikowano 28 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2005 (edytowane) Jego awaria ceciach!e się tym, że jak go podpinam, to się w ogole nie da włączyć kompa. Czyli naciskam przycisk startu i komp w ogóle nie reaguje. Odpinam dysk i już jest wszystko w porządku - na innym komputerze, zupełnie innej platformie procesorowej jest identycznie:/ Szukałem właśnie na Allegro, ale jakoś ciężka coś taniego znaleźć:/ Najwięcej jest takich sprawnych, kosztujących koło 80zł:/ Na elektronice gołym okiem nic nie widać:/ Edytowane 28 Grudnia 2005 przez El Passo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zimn Opublikowano 28 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2005 pewne jest gdzieś zwarcie i dla tego komp nie rusza podejżewam ze cała elektronika do wyminany Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...