chemiczny_ali Opublikowano 6 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2006 No wlasnie Sulaco chyba zamknal usta niedowiarkom ,ktorzy niedowierzaja w nieprawdziwosc tych testow :D Wynik u niego na GTX'e taktowanym 490/650 takie same jak na 7900GTX :blink: :lol: Zreszta widac jak sie skaluje wynik w tym marku (05) co do taktowania grafy :-| Zakladam ze ten FX55 nie byl waskim gardlem w tych fake testach :D pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jordi23 Opublikowano 7 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2006 tez uwaza ze wyniki to fake - nie sadze zeby tak slabe byly te nowe karty NV Jednoczesnie jednak uwazam, ze nowe NV nie dadza rady R580 - takie moje zdanie y Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KiKiT Opublikowano 7 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2006 (edytowane) No tak, ale może sie tutaj tak pieknie nie skaluje, owszem uwazam, ze w tym jednym przypadku powinno byc conajmniej 8600, ale: GF7900GT 450/700 - 7000 GF7900GTX 650/800 - 7600? Tutaj tylko 100 MHz wiecej na pamieci, a byc moze 200 MHz na rdzeniu nie daje az takiej wymiernej korzysci, zgodnie z tym to powinno byc jakies 10-15% wiecej i jest. Edytowane 7 Marca 2006 przez KiKiT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 7 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2006 200MHz na rdzeniu nie daje wymiernej korzysci :blink: Roznice taktowan pamieci pomijam ,bo pamiec jest slabym punktem g71 i nawet pamiec 1GHz by nie pomogla :D Wracajac do wynikow to ja nie wiem ile chcesz jeszcze testow aby sie przekonac :? Czytales posta Sulaco w ktorym to przedstawil krotki tescik marka 05...? Chyba nie :-| pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sulaco Opublikowano 8 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2006 imho to sa prawdziwe wyniki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alcapone Opublikowano 8 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2006 ZOMG. smakowite wyniki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Heat Opublikowano 8 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2006 Czy ja wiem , czy takie smakowite :? Zauwaz , ze karta jest podkrecona do 710/930 i leci na FX60 @ 3GHz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domell Opublikowano 8 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2006 Czy ja wiem , czy takie smakowite :? Zauwaz , ze karta jest podkrecona do 710/930 i leci na FX60 @ 3GHz Hmmmm.... A według mnie nie są one takie znów słabe.... Tutaj dla porównania benchmarki maxymalnie wykręconego RX1900XTX na tym samym procku http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=90441 Jak widac te wyniki są tylko nieco wyzsze od tych uzyskanych na 7900GTX tym bardziej że Radek jest po podkręceniu taktowany wyzej o 80 mhz na rdzeniu no i FX-60 też ma wyższe taktowanie o 400mhz a jak wiadomo procek ma bardzo duze znaczenie w 3D Marku 06.... Tak że możne by założyć że karty będą miały bardzo podobną wydajność.... I jeszcze jedna informacja - według serwisu The Inquirer układ G71 ma 278 mln tranzystorów czyli jeszcze mniej niż G70 (ten ma 302 mln).... http://www.theinquirer.net/?article=30130 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Heat Opublikowano 8 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2006 Domell ale czy ja gdzies napisalem , ze wyniki sa slabe ? :blink: Stwierdzilem tylko , ze nie sa "smakowite" . A co do reszty to oczywiscie masz racje tyle , ze ja (moze blednie) zalozylem , ze nowe GPU od NV bedzie duzo wydajniejsze od R580... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draak Opublikowano 8 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2006 Czyli g71 w najlepszym wypadku zrównał się wydajnościowo z r580. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 8 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2006 Czyli g71 w najlepszym wypadku zrównał się wydajnościowo z r580.Mysle ze wlasnie o to chodzilo nV. Oczywiscie znajda sie tytuly w ktorych raz bedzie szybszy r580 ,a raz g71 (zapewne w OpenGL nV bedzie na czele) :wink: Co do wynikow to coz ,wyniki jak wyniki nie mozna bylo oczekiwac cudow po g70 w procesie 0,09um :) Moim zdaniem wyniki sa zadowalajace ,jezeli oczywiscie sie potwierdza i jak ceny beda na przyzwoitym poziomie to tez zdaje sie potwierdzac :wink: Ale nic juz jutro bedziemy mogli cos wiecej powiedziec :) pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draak Opublikowano 8 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2006 A ja przewrotnie napiszę, że także bardzo interesuje mnie 7900gtx... ale w wersji go ;) Przymierzam się do zmiany lapka (z 6800go, karty dobrej, ale nie rewelacyjnej i to już w dniu swojej premiery)- 7800gtx go jest już ciekawą ofertą, teoretycznie mniej grzejący się i wydajniejszy 7900gtx go byłbym świetnym zakupem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 8 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2006 Co do cen to Lancer wspomina cos o cenie 1,7k pln za GTX'a :D To jak tanio czy nie? :lol2: pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KiKiT Opublikowano 8 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2006 (edytowane) Nvidii chodzilo w G71 o jedno, by skurczyc proces i przygotowac finalny uklad RSX dla ciągle niegotowego PS3 w 90nm, ot taki mniej wiecej bedzie w konsoli, tylko prawdopodobnie ze zunifikowanymi 32 jednostkami cieniowania, a nie podzielonymi na 24ps i 8vs. Kwestia taktowania takze ma znaczenie, bo G70 ostatecznie nie znalazlo uznania w oczach Sony. Natomiast posrednio dla rynku PC trafiła się odświeżona karta, jak wypadnie porównanie G71/R580 2 układów, które znalazły się już w PC a jak w konsolach okaze sie. Cena za GTX bedzie oscylowala raczej blisko 2k, mala szansa na taki dyskont. Edytowane 8 Marca 2006 przez KiKiT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BezbronnyPL Opublikowano 8 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2006 Zgadza się -NV odświerzyła linie swoich produktów-ale niczego nowego nie pokazała,podobnie jak G70(NV47)jest rozwinięciem sprawdzonej architektury NV40. Jeżeli faktycznie Sony kręci nosem na RSX-a,to się nie dziwię-bo mała innowacyjność G71 aż kłuje w oczy.Ale marketing mają pierwszorzędny więc dadzą sobie radę. X1800/X1900 nie posiada praktycznie żadnych rowiązań ktore zostały użyte w Xenos-ie(x360),to były zupełnie dwa odrębne projekty(choć ich specyfikacja jest podobna).Dopiero teraz ATI oficjalnie mówi o tym ,że w następnej generacji ich kart bedzie wiele rozwiązań wprost z Xenosa -ale to dotyczy sprzętów zgodnych z Direct3D 10(połowa 2007 roku?) . Najlepsze jest to ,że z Direct3D 10 nie będą zgodne dzisiejsze karty,ale jak ta sprawa zostanie ostatecznie rozwiązana zobaczymy.To topic o dzisiejszych sprzętach. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mastermind-pl Opublikowano 9 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2006 (edytowane) no coż, na podstawie informacji na dzień dzisiejszy mówie że w pojedynku R580 vs G71 wygrywa ATi, jak to będzie naprawde po wielu wairygodnych testach to sami zobaczymy, a jeżeli G71 okaże się za słaby na R580 to wypuszczą 7900GTX 1024?? :blink: hmm chyba nie... po za tym myslę że wynik całej wielkiej batalii Radeonów X1000 kontra GF7000 zakończy się zwycięstwem ATi, oczywiście kjażdy kupi co będzie chciał i na co będzie go stać ale z wielu testów wynika że X1300 pokonuje GF7300, X1600 to dla mnie nieporozumienie i z pewnoscią ugnie się pod GF7600, X1800XL jest lepszy od 7800GT, X1800XT jest lepszy od 7800GTX 256, zanosi się że X1900XT(X) pokonoa GF'y 7900 a ATi ma jeszcze w zanadrzu X1800GTO oraz X1900XL które wypełnią luki w rynku. chociaż te rodziny układów dopiero się porządnie rozwineły i zadomowiły to ciekawe jak będzie się przedstawiać R620 kontra G80... już rezerwuje że ja załorze temat... :D Edytowane 10 Marca 2006 przez mastermind-pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sulaco Opublikowano 9 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2006 .. już rezerwuje że ja załorze temat... :D co do cen GF7900 to na The inquierze (nie wiem jak to sie dokładnie pisze :razz:) był artykuł że podobno mozna już w Polsce tia. przy zakladaniu tematu wypada go chociaz troche kontrolowac http://forum.purepc.pl/index.php?s=&showto...dpost&p=1984508 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cavarr Opublikowano 9 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2006 już rezerwuje że ja załorze temat... :D jak go założysz za wcześnie to dopilnuje aby został skasowany hahaha i może jeszcze jakieś % :lol: a tak na poważnie to zgadzam się z tobą w kilku sprawach, ale myślę że X1800XL jest gorszym wyborem od 7800GT wiesz Sulaco przeważnie tematy zakładają ludzie którzy nie mają pojęcia o tym :lol2: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sulaco Opublikowano 9 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2006 (edytowane) no pare recek juz sie pojawilo m.in ixbt ale ten screen mnie posprzatal tak wiec mamy nowy wskaznik wydajnosci :lol2: :lol2: Edytowane 9 Marca 2006 przez Sulaco Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draak Opublikowano 9 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2006 Chłodzenie 7900gt wygląda gorzej (i jest gorzej wykonane) niż nienajlepsze (a było to daawno temu ;)) chłodzenie x800xt. Totalnie poobcinali koszta (widać to też po koślawym pcb tej karty)... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KiKiT Opublikowano 9 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2006 (edytowane) Fakt, faktem ale o 100mln mniej tranzystorów i wydajność bardzo zbliżona, też to ma jakies propagandowe znaczenie: http://www.guru3d.com/article/content/325/ http://www.guru3d.com/article/content/326/ wg mnie nowy GF7900GTX odzyskuje korone 3D(poza FEAR), choc sprawiedliwiej mowic o remisie. Glosy o dobrym OC chyba tez pochopne..705/910...well. Nadzieja w GT, bo widac w niej niezly potencjal i ta cena :D. Edytowane 9 Marca 2006 przez KiKiT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 9 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2006 ...przeważnie tematy zakładają ludzie którzy nie mają pojęcia o tym :lol2:Mysle ze ten temat jest sztandarowym przykladem potwierdzajacym ta teze :lol2: Chłodzenie 7900gt wygląda gorzej (i jest gorzej wykonane) niż nienajlepsze (a było to daawno temu ;)) chłodzenie x800xt. Totalnie poobcinali koszta (widać to też po koślawym pcb tej karty)...Hmm...chyba sie czepiasz :? Imo nie wazne jak wyglada karta bo to nie konkurs pieknosci ,zadaniem karty jest generowanie jak najwiekszej ilosci klatek i tyle :wink: Karta moze wygladac jak by byla ciachana siekiera i skladana w szopie jak bedzie wydajna to nikogo nie bedzie to obchodzic jak wyglada :) Uwazam ze jestes rozczarowany ze NV wydala tak udane uklady przy tak niskich kosztach :-| NV zalezalo na wydaniu ukladow wydajnych i maksymalnie tanich i imo osiagneli swoj cel i chwala im za to ze dbaja o klienta :wink: Co do chlodzenia GT to coz swiadczy tylko o tym jakie mizerne ilosci ciepla wydziela uklad (nawet pamieci nie sa chlodzone). A chlodzenie GTX'a mozna brac za wzor jak powinno wygladac chlodzenie najwydajniejszych ukladow ,tu Ati jest daleko w polu :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draak Opublikowano 9 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2006 Chciałbym się tylko czepiać- sam pewnie już widziałeś, że chłodzenie na 7900gt nadaje się tylko do wymiany (za głośne i słabo chłodzi). Może lepiej niech sprzedają karty bez coolerków (to samo tyczy się ati)? :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 9 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2006 Jak najbardziej jest to bardzo dobry pomysl (karty bez coolerow) :D Tyczy sie to wszystkich kart za wyjatkiem GTX'a bo to chlodzenie jest chyba najbardziej udane :wink: Kolejny test http://www.firingsquad.com/hardware/nvidia...tx_performance/ :) pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Heat Opublikowano 9 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2006 Co ma bycie "cieciem" do poprawiania bledow ? :mur: Dla mnie to ty jestes wlasnie takim cieciem . Nie dosc , ze wypisujesz kretynizmy to jeszcze nie potrafisz tekstu chociazby do glupiego worda wrzucic . Pamietaj , ze to jest forum , tutaj obowiazuje jezyk pisany , wiec jak napierdalasz orty jeden po drugim to ludzie biora cie za debila i tyle . Moze tak czas rzucic skrety na bok i za ksiazki sie zabrac co ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackDragonDDR Opublikowano 9 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2006 A wiecie kiedy bedą 7900GT/X dostepne w Polskich sklepach? @mastermind-pl - (specjalnie dla Ciebie) n/c . . . @Heat - prawda. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sulaco Opublikowano 9 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2006 A wiecie kiedy bedą 7900GT/X dostepne w Polskich sklepach?przyszly tyd. B) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaszaWspraju Opublikowano 9 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2006 juz sa w cennikach sklepow np LINK ceny od 1349 do 1500 za 7900gt i 2200 do 2300 za 7900gtx Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qqrydza Opublikowano 9 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2006 Myślę, że niektóre firmy zadadzą sobie troszkę trudu i zamontują na gt chłodzenie swego projektu. Przy okazji nie będzie powodu do marudzenia, że głośne i cieniasto odprowadza ciepło. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 9 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2006 Ja się tak zastanawiam. Ostatnio w Polsce coraz szybciej pojawiają się nowości, nie uważacie? mastermind-pl daj se na wstrzymanie, jak Ci bardziej doświadczeni zwracają uwage. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...