Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dobra kupiłem DDL i DTS paca ale nie działa mi jedna rzecz mianowicie nie mogę zmieniać głośności w Creative Console jak włącze DDL albo DTS. Natomiast przy wyłączonych enkoderach mogę regulować głośność. Przy włączonym DDl lub DTS ie mogę regulować głośność tylko w programach co jest bardzo irytujące bo w każdej grze programie do muzy, filmów muszę zmniejszać głośność bo na max głośności pierdzą mi głośniki ( o czym pisałem parę postów wyżej). Czy ktoś wie jak rozwiązać ten problem? A i dodam, że obecnie używam sterów 2_18_0008 + Consola 2_61_09 + Suport Pack 1.1.

Przeinstaluj Console.

Nigdy nigdzie nie daje głośności na 100%, to normalne że sa problemy z jakością wtedy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja mam pytanie - co daje ten pakiet (DTS+DDL) więcej niż AC3Filter?

Korzystam z AC3/DTS z winampem i z filmami.

Mam X-fi Gamer Fatal1ty Pro i głośniki Inspire T7900 (7.1)

tobie zupełnie nic to encodery

Dobra kupiłem DDL i DTS paca ale nie działa mi jedna rzecz mianowicie nie mogę zmieniać głośności w Creative Console jak włącze DDL albo DTS. Natomiast przy wyłączonych enkoderach mogę regulować głośność. Przy włączonym DDl lub DTS ie mogę regulować głośność tylko w programach co jest bardzo irytujące bo w każdej grze programie do muzy, filmów muszę zmniejszać głośność bo na max głośności pierdzą mi głośniki ( o czym pisałem parę postów wyżej). Czy ktoś wie jak rozwiązać ten problem? A i dodam, że obecnie używam sterów 2_18_0008 + Consola 2_61_09 + Suport Pack 1.1.

podczas pracy encodera nie można ustawiać głośności bo sygnał jest kodowany musisz sobie zmienić głośność na pożądany poziom i dopiero włączyć encodery. Przy wyłączonych encoderach możesz regulowac bo tak ma być sygnał nie jest niczym przetwarzany także można regulować na bierząco.

Sokar jakie masz głośniki ?

Edytowane przez Art385

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Reinstalacja Consoli nie pomogła, tak samo jak instalacja starszej wersji. Rozumiem że tobie regulacja głośności działa bez problemów przy włączanych DDL lub DTS?

"Sokar jakie masz głośniki ? "

Z-5500

"podczas pracy encodera nie można ustawiać głośności bo sygnał jest kodowany musisz sobie zmienić głośność na pożądany poziom i dopiero włączyć encodery. Przy wyłączonych encoderach możesz regulować bo tak ma być sygnał nie jest niczym przetwarzany także można regulować na bierząco."

Rozumiem to tak: mam dać w zakładce Encoder na Off następnie ustawić sobie pożądaną głośność po czym włączyć jeden z enkoderów DDL lub DTS. I coś mi się wydaje że źle Cię zrozumiałem bo niestety nie działa mi taki myk tzn. głośność przy włączonych enkoderach jest zawsze taka sama. Poza tym w twoja teoria jest chyba błędna ( ta o tym że nie można zmieniać głośności w czasie gdy działa enkoder) bo na przykład w zakładce EQ można zmniejszać "głośność" suwakiem Level.

I tak ogólnie prawie cała konsola THX też nie działa gdy wysyłam dźwięk przez SPDIF (przy wyłączonych enkoderach też) tzn. nie działa bass redirection (chociaż tak ma pewnie być bo coś mi się kojarzy że w standartach DD i DTS bass redirection jest out of the box ), nie dział jednak co mnie bardziej boli Speaker Level a niestety nie mam idealnie rozstawionych głośników bo mi na to pokój nie pozwala i chciałbym trochę ręcznie poustawiać głośność każdego głośnika z osobna ( niestety w Z-5500 też nie da się robić tego oddzielnie dla każdego głośnika).

Edytowane przez sokarsg-1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tobie zupełnie nic to encodery

To w takim razie ja mam pytanie, mam x-fi gamera, chcę kupić głośniki nowe 5.1 czy mam wybrać takie z wejściem optycznym? Teraz mam zwykły zestaw creativa 5100 i wszystkie filmy mi działają w dts. To w takim razie do czego jest potrzebne to wejście optyczne w zestawie głośników 5.1 czy będzie lepsza jakość odtwarzanego dźwięku, chodzi mi głównie o filmy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Block

dla urządzeń peryferyjnych jak konsole i inne źrodła DD/DTS, DTS/DD możesz sobie rozkodować np. ac3f czy ffd jeden grzyb dla filmów za to teraz chyba żadna karta u nas na rynku nie obsługuje dekodowania z spdif-in także wtedy się przydaje bardzo

Sokar

Tak dobrze zrozumiałes. U mnie się zmienia głośność, nie są to jakieś duże wartości bo to master volume ;) spdif jest zawsze na 100% chyba że sobie zmniejszysz co do pierdzenia może to kabel bo u mnie po coaxie jest ideał można pierdyknąć nawet na max głośniki i zacząć jechać z boostem i dalej jest ok ale dla mnie jest totalnie za głośno a raczej czaszkę urywa także max jaki uzywam to 3/4 mocy zestawu, może masz coś walnięte w konsolce niestety :( ale spróbuj jeszcze driverów Auzentech Prelude RC8.1 od danielaK są w tym temacie kilka stron wcześniej linki i sprawdź na nich jak dalej się będzie powtarzać to coś jest nie tak z głośnikami. Co do regulacji głośności sprawa ma się tylko do master volume.

THX często lubi nie działać ale dla cyfrowego robisz to tak podłączasz sobie głośniki po analogu regulujesz co ci trzeba i potem po spdifie przepuszcza ci już odpowiednio podregulowany dzwiek z THX console, co do bass redirect to często nie działa ale jak zaczyna w przypadku Z-5500 nie wiele daje bo sub tnie automatycznie przy 120hz choć imo warto go przyciąć przy około 100hz robi się kawałek dziury ale w niektórych sytuacjach wychodzi to na dobre.

btw

ustawiłeś sobie głośniki na full range ? wtedy crossover nie działa

Edytowane przez Art385

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"ustawiłeś sobie głośniki na full range ?"

Tzn. w trybie boost nie działa crossover?

I coś mi średnio działają te enkodery tzn. na sterach 2.18.0008 od Creative ni stąd ni zowąd wyłączały się enkodery (tzn. nie było dźwięku) a na sterach od forte przy zmianie w game mode potrafi nie być dźwięku nawet z enkoderami na off (po prostu karta nie puszcza dźwięku po spdif) a nawet miałem bluscreany.Zaraz spróbuje sprawdzić te stery od prelude i zdam relacje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to na analogu to można sobie kręcić i regulowac jak się che ;)

wyszły beta drivery do X-fi i to kilka dni temu :D zaspałem z deka, numerek to 2.18.0013 jeszcze nie sprawdzałem ale aby je pobrać trzeba ustawić region na USA i z tego co właśnie czytam Creative po raz kolejny spartolił instalera :D drivery oczywiście kompatybilne z W7 :)

Installer działa normalnie, przestał działać dts cinema i music ale można używać encoderów i dźwięk nie szarpie czyli ok i narazie tyle wykryłem

Edytowane przez Art385

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja te stery 2.18.0013 zainstalowałem na Viście x64 i muszę przyznać że mam z nimi najmniej problemów, wcześniej na innych sterach potrafiły się wyłączać enkodery np. przy zmianie trybów (jakaś tam usługa przestała odpowiadać) na tych natomiast nie mam już takich problemów (chyba tylko raz mi się tak zdarzyło). Najlepsze jest to że są one dedykowane pod W7 a na Viście instalują się bez problemów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja nie wiem jak pod Vistą ale pod W7 działają ok oprócz wspomnianych wyżej bajerów od DTS. BTW Sokar odtworzyłem chyba twój problem po przełączeniu przez panel Visty urządzeń wejściowych z mikrofony na cokolwiek innego pojawia się ostre przesterowanie które uniemożliwia słuchanie czegokolwiek potem można sobie resetować przełączać urządzenia i tak zostaje jedyna opcja to revert to default z konsolki X-fi i przełączanie urządzeń wejściowych tez z konsoli, mowa o driverach 2.18.0008.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co może być przyczyną czegoś takiego?

http://img24.imageshack.us/img24/3766/beztytuudba.jpg

Dzieje się tak czasami po zmianie między trybami karty albo jak przełączam między DDL i DTS i jedynym sposobem na powrót dźwięku (nie działa wtedy spdif) jest restart systemu, a jak pobawię się coś dłużej w sterach to mam bluscreana. Miałem tak na sterach od Forte i 2.18.0008 oraz na 2.18.0013beta też się tak dzieje tyle że rzadziej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co może być przyczyną czegoś takiego?

http://img24.imageshack.us/img24/3766/beztytuudba.jpg

Dzieje się tak czasami po zmianie między trybami karty albo jak przełączam między DDL i DTS i jedynym sposobem na powrót dźwięku (nie działa wtedy spdif) jest restart systemu, a jak pobawię się coś dłużej w sterach to mam bluscreana. Miałem tak na sterach od Forte i 2.18.0008 oraz na 2.18.0013beta też się tak dzieje tyle że rzadziej.

to dzieje się bardzo rzadko ze zdrowo zmixowanymi driverami znaczy się stan agonalny, dla ciebie tylko gruntowne czyszczdenie systemu zarówno ręczne jaki i driversweeperem i drivercleanerem i czyszczenie rejestru jak najbardziej wskazane

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Firekage

to sobie wyczyść porządnie drivery a nie instaluj jedne na drugie czy jak stery do grafy instalujecie to też jedne na drugie czy wcześniej czyścicie gruntownie ?

Tak bo instalator sam usuwa stare i smieci ;) , nie pamietam kiedy bawilem sie drajwcleanerami , tak samo z XFI - a W7 to beta wiec jaja moga byc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

installer ten zwykły ma problem nawet z zatrzymaniem urządzenia, także kłopot na kłopocie kłopotem pogania, jeśli wywalasz z pod tego low-fi installera i zaznaczysz sobie opcje delete all shared itd. wtedy wywali inaczej poinstaluje na tamte. A ogólnie Spójrz jak installer od catalystów "usuwa" wszystko :lol2: a ten uninstaller jest lata świetlne przed programem creative poza tym potem problemy ze współpracą z resztą softu moga wystąpić itd. a potem creative problem, problem i problem.

X-fi na W7 gania tak samo dobrze jak na Viscie czego nie mogę powiedzieć o catalystach na żadnym systemie od wersji 9.3 w wzwyż te drivery to koszmar to znaczy są ok pod warunkiem, że korzystasz z karty only do grania, jeśli interesują cię multimedia w skrócie you'are fucked i zmuszony do siedzenia na 9.2 na których wszystkie bajery działają bo ati odkąd wprowadziło obsługę W7 spartoliła multimedia. :lol2: musiałem się wyżalić :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to sobie wyczyść porządnie drivery a nie instaluj jedne na drugie czy jak stery do grafy instalujecie to też jedne na drugie czy wcześniej czyścicie gruntownie ?

To uważam za strate czasu i j.w. instaluje zawsze jedne na drugie.

Problem może polegać na tym że mieszał sterowniki oryginalne z innymi i potem znowu oryginalne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sluchajcie. Mam problem z podjeciem decyzji.

W TYM linku zamiescilem 3 karty. Pierwsza z nich posiadam, nad dwoma nastepnymi sie zastanawiam.

Karta sluzy wylacznie do 2 rzeczy: odtwarzania dzwonkow systemowych :D:D oraz do gier. Nie slucham muzyki na komputerze. Zalezy mi na przestrzennosci - a konkretnie na pozycjoinowaniu dzwieku.

Powiedzcie mi, czy z ekonomicznego pu8nktu - przesiadka na ktoras z podanych kart ma sens? Czy raczej jest to topienie kasy w bloto, bo nie zauwaze roznicy pomiedzy moim okrojonym x-fi a ktoras z pelnowartosciowych kart...

Grac to bedzie ze sluchawkami Sennheiser HD485.

Aha i jeszcze jedna rzecz. Mam problem z Softem. Kiedys po instalacji mialem ladny, kolorowy i intuicyjny panel kontrolny . Teraz ostalo sie jedynie panel stricte windowsowy, gdzie oczywiscie mge ustawic wszelkie parametry, ale nie ma mozliwosci testowania. Takie zwykle windowsowe okienko... Reinstalacja, czyszczenie i inne zabiegi nie pomagaja. System Vista 64x. Nie orientujecie sie, co moze byc tego przyczyna?

Edytowane przez Burdoror

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Firekage

A ogólnie Spójrz jak installer od catalystów "usuwa" wszystko :lol2:

7 miesiecy mialem 4870 i nigdy nie mialem problemow z installerem , a stare "usuwalem" nowymi poprzez instalke na , a nie zabawy z drajwcleanerami i tak samo w przypadku Creative. Jedyny problem jaki mialem - wyzej pisalem o tym - to problem z instalka ze wzgledu na to , ze Vista posypala sie i pogubila pliki przez co czesc rzeczy w ogole nie dhcialo mi dzialac , a jedna z nich byla CL z nowych sterow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fierkage proszę cię czy ty chociaż przeszukałeś ręcznie system aby zobaczyć ile śmiecia zostaje w jednym i drugim przypadku w czeluściach systemu ? troche tego jest i w pewnym momencie może wybuchnąć jak zasilacz codegena w nowym komputerze

rafa ok ale nigdy nie wiesz czy coś nie zacznie się gryźć a tak poświęcić dodatkowe 10 minut i być pewien, że wszystko śmiga, to nie jest dużo i przynajmniej mogę liczyć, że mi się w najmniej odpowiednim momencie zacznie coś sypać aka złośliwość rzeczy martwych :lol2:

tak jak Firekage miał wyżej, że mu plik wołało przy instalce zgadnijcie co ? miałem to samo po 3 reinstalkach driverów ale wystarczyło tylko odpowiedni layout podrzucić po czym drivery się wykrzyczały i za drugim razem już nie było problemu :D

Burdoror jak nie słyszysz rożnicy to nie ma sensu ja tam słyszę i uważam, że warto nabyć pełne X-fi ale możesz mi nie wierzyć bo jestem lekkim fanboyem Creative :D albo ewenementem :D bo ich karty od SB16 w wzwyż zawsze działają mi bardzo dobrze z małymi glitachami które w ten czy inny sposób da się obejść :D także łykaj X-fi Titanium i bedziesz happy.

Co do panelu jakie drivery masz, jak czyściłeś ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli problem pojawia mi się raz dwa razy do roku to jestem w stanie to zaakceptować.

Czasem lubie problemy bo lubie wyzwania związane z naprawianiem ich - takie małe zboczenie zawodowe ;)

@Brurdoror - Tez uważam że warto zmienić to co masz.

Edytowane przez rafa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Firekage

Fierkage proszę cię czy ty chociaż przeszukałeś ręcznie system aby zobaczyć ile śmiecia zostaje w jednym i drugim przypadku w czeluściach systemu ? troche tego jest i w pewnym momencie może wybuchnąć jak zasilacz codegena w nowym komputerze

tak jak Firekage miał wyżej, że mu plik wołało przy instalce zgadnijcie co ? miałem to samo po 3 reinstalkach driverów ale wystarczyło tylko odpowiedni layout podrzucić po czym drivery się wykrzyczały i za drugim razem już nie było problemu :D

Czytales o tym , ze vista mi wtedy zdychala? To nie jedyna rzecz , ktora sie wtedy sypala.

Wielokrotnie przez 7 miesiecy zmienialem stery do ATI , do XFI i nie mialem z tego tytulu zadnych problemow za wyjatkiem tego , gdzie mi Vista padala , malo tego - wtedy tez FrameWork posypal sie przez co rowniez sterow do ATI nie moglem instalnac. Obecnie przez ostatni tydzien non stop zmienialem stery od nV i wsio dziala , tak jak i kilkukrotnie do CT.

Edytowane przez Firekage

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra odinstalowałem wszystko co związane z Creativem, przeleciałem Driver Cleaner 3 i Driver Sweeper oraz usunąłem wszystkie wpisy w rejestrze które znalazłem. Na tak wyczyszczony system zainstalowałem stery SBXF_W7DRVBTA_US_2_18_0013 oraz CSL_PCAPP_LB_2_61_09 oraz DND_PCApp_1_00_00 plus resztę softu z Pax X-Fi Software Suite OS Spring 2009. I muszę przyznać że jak na razie (1h bawienia się) nic się nie dzieje wiec może pomoże.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kto napisał, że instaluje sterowniki na sterownik? stery wgrane na czysty system i crash z miejsca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi