Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

@Art385

Nie slysze roznicy, bo nie mam jak przetestowac :) Niestety nie jest tak, jak w przypadku sprzetu Audio. Nie moge umowic sie w sklepie na odsluch i porownac organoleptycznie ;)

Czyscilem przez panel + usunalem sterowniki z menadzera. Sproboje jeszcze Driver Cleanerem.

@Rafa i Art385.

Roznica na pewno jest - w to nie watpie. Jednak zastanawiam sie nad aspektem ekonomicznym. Czy warto jest wydawac 300 zl w przypadku, gdy juz jakies tam X-Fi sobie siedzi?

Tak pol zartem...

Sam mam fiola na puncie adio, ale sluchanie muzyki na komputerze jest wedlug mnie profanacja nagran :) Podobnie, jak wszelkie formaty skompresowanej muzyki.

A karta w komputerze ma sluzyc jedynie do grania.

Wybaczcie, ze tak upierdliwie to powtarzam, jednak 300PLN jakb y nie bylo - piechota nie chodzi. I nie chcialbym obudzic sie pewnego dnia ze swiadomscia, ze pieniadze poszly w bloto.. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem, ze to temat o x-fi... Ale juz tu pisalem... a wybor padl na xonara d1 ;) Pytanie teraz, czy karta wysteruje hd555. Wczesniej wspominalem o HD485 - ale 555 sa drozsze o niecale 20PLN.

Prosilbym o w miare szybka ospowiedz - dzisiaj chcialbym zamowic.

Senkju.

Edytowane przez Burdoror

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dałeś się zrobić :D żartuje, D1 jest niezły ale mi ogólnie jak miałem do DX to karta nie przypadła do gustu, tak wiem "hajp" na pclabie, "dobre" drivery, so much better, yeah right :) dawno i nie prawda, gra kapkę inaczej co prawda ale bezpośredniego porównania nie wytrzymała z moim X-fi fatality i nie chodzi tu o jakość dźwięku, nie po to wybuliłem wtedy 220zł aby mi karta grała nie lepiej, nie gorzej ale inaczej :lol2: aż mi ambient przestał smakować :( i krzaczyła się, równie szybko jak nabyłem, tak sprzedałem za to D2 to już inna bajka tu braki na polu giercowania uzupełnia jakością żałuje trochę że nie pogoniłem X-fi i DX i nie kupiłem sobie D2 :(.

Wracając do sedna tematu :) tak się składa, że gdy na kwadracie miałem HD555 miałem tez DX także dobry człowieku będzie to banglać elegnacko i oczywiście koniecznie dopłać do HD555 choć i tak wolałbym SHp8900 które obecnie posiadam albo bardziej wszechstronne Akg 530 które niestety są sporo droższe ale HD555 nie wytrzymują konkurencji z żądnymi z nich ;) ale to tylko moje zdanie.

BTW czy wam też tak mózg poryło CryoStasis z EAX'em :D kilka razy solidnie mięsem rzuciłem i nie raz się spociłem, bardzo ładnie wykorzystany eax szkoda, że optymalizacja samego tytułu wołała o pomstę do nieba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

coś nowsze go niż 2.18.0013 ? bo jak nie to od razu mówie że jak narazie trzynastki są super ale DTS cinema i music nie działa ale może to dlatego, że to że mam RC zainstalowane na Viste i tylko przekładka driverów poszła.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Burdoror:

"x-fi" extreme audio to nie jest x-fi. To sound blaster jakis starszy z naklejka X-fi. Wiec od tego z daleka.

Zestaw prawdziwe x-fi + sennki 555 mam juz kolo poltora roku i bez zastrzezen- wyraznie lepsza jakosc dzwieku, mam na codzien porowanie do innych urzadzen/sluchawek i bez konkurencji ten zestaw.

Tez tylko do grania kupilem zestaw i dziala swietnie- jak gra ma dzwiek z wielu zrodel to po wlaczeniu cmss3d genialnie to dziala- bez problemu slychac dokladnie kierunek zrodla.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Firekage

Wielkie Wam dzieki za wszystkie rady i odpowiedzi. 555 zaczynam wygrzewac w przyszlym tygodniu. A karta... Wybor padl na Xonara - jutro odbieram. Takze to juz temat na inny watek ;)

Hehe , XFI nie ma problemow pod W7 , Xonar - tak. ;)

Tez tylko do grania kupilem zestaw i dziala swietnie- jak gra ma dzwiek z wielu zrodel to po wlaczeniu cmss3d genialnie to dziala- bez problemu slychac dokladnie kierunek zrodla.

Ciekawa opinia bo do tej spory spotykalem sie z tym , ze pozycjonowanie dzwieku z zalaczona ta opcja powoduje to , ze w ogole gubimy przestrzen i w sumie nie wiadomo skad ten dzwiek leci ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"A co może być przyczyną czegoś takiego?

http://img24.imageshack.us/img24/3766/beztytuudba.jpg

Dzieje się tak czasami po zmianie między trybami karty albo jak przełączam między DDL i DTS i jedynym sposobem na powrót dźwięku (nie działa wtedy spdif) jest restart systemu, a jak pobawię się coś dłużej w sterach to mam bluscreana. Miałem tak na sterach od Forte i 2.18.0008 oraz na 2.18.0013beta też się tak dzieje tyle że rzadziej."

Dobra problem rozwiązany tak jak pisaliście gruntowne czyszczenie systemu ze śmieci Driver Sweeper i Driver Cleaner 3 oraz czyszczenie rejestru pomogło, jak narazie 3 dni zabawy i nic się nie dzieje. Także tfenkju za rady.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Firekage bo ze sprzętem to jest tak zrobisz dobry start i nawet jak coś się krzaczy to będzie jechać na opinii, Creative niestety opinie sobie mocno nadwyrężył i teraz się stara ale wszyscy sobie wyrobili zdanie co i jak, teraz nawet nikt nie raczy sprawdzić jak jest tylko dalej idzie bashing a tym czasem nastąpiła duża zmiana na plus ;) co potrafi wywołać kryzys :) bo konkurencją się creative raczej nie przeją i w sumie słusznie bo na rynku kart do grania są dalej jedyną opcją

Cmss3d jest lepszy bo ma jeszcze dane o wysokości u konkurencji tego nie uświadczysz i nie ukrywam, że X-fi miało przez jakiś czas spartolone pozycjonowanie i z kilkoma grami tez miał padake np. bioshock.

Xonar wszedł jak X-fi miało największe problemy dlatego tak zdrowo przypalił X-fi pupe.

Do grania i elektronicznych gatunków nuty, rapu wziąłbym zdecydowanie X-fi do bliżej nie określonej muzyki jakiej nie słucham :) Xonara

Mam już fatality prawie 1,5 roku ( ta musiałem się pochwalić :lol2: ) i jak na początku byłem kilka razy wkurzony tak teraz złego słowa nie powiem. Wszystko śmiga i fruwa no i ambient, chillout, psychedelic itp. brzmią na niej znacznie lepiej niż na Xonarku.

Burdoror z Xonara będziesz na pewno zadowolony bo to dobra karciołka ale do giercowania X-fi jest lepsze ;) a recenzje są już nie aktualne to znaczy są ale tylko pomiary w marku.

edit: jednego słowa nie napisałem :)

Edytowane przez Art385

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Firekage

Mam już fatality prawie 1,5 roku ( ta musiałem się pochwalić :lol2: ) i jak na początku byłem kilka razy wkurzony tak teraz złego słowa nie powiem. Wszystko śmiga i fruwa no i ambient, chillout, psychedelic itp. brzmią na niej znacznie lepiej niż na Xonarku.

W sumie moj u mnie tez juz dlugo , dlugo - zero problemow przy graniu jak do tej pory. Cieszy mnie bezproblemowe dzialanie pod W7.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Burdoror z Xonara będziesz na pewno zadowolony bo to dobra karciołka ale do giercowania X-fi jest lepsze ;) a recenzje są już nie aktualne to znaczy są ale tylko pomiary w marku.

No teraz to juz nie mam wyjscia - musze byc zadowolony :) A co do walki o rynek pomiedzy Creativem a Asusem - dziwnie przypomina to NV vs ATi... Beda tacy, co wola szkole dzwiku jednej firmy i tacy, ktorzy dadza sie pokroic dla drugiej..

Dzieki Wam za opinie i pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Firekage

hehe coś w tym jest.

Rzecz w tym , ze to MY jako userzy skorzystalismy na tym - bez tego CT pewnie w ogole olalby kwestie sterow bo tak na powaznie mowiac to wlasnie Xonar zusil ich do tego by cos ze sterami zrobili.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kryzys + widmo jakiegoś realnego konkurenta robią swoje nie da się ukryć, że to pomogło. Ja to się najbardziej ciesze z tej szemranej obsługi EAX5 przez Xonara bo przynajmniej więcej gierków wyłazi w EAX5 :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Firekage

kryzys + widmo jakiegoś realnego konkurenta robią swoje nie da się ukryć, że to pomogło. Ja to się najbardziej ciesze z tej szemranej obsługi EAX5 przez Xonara bo przynajmniej więcej gierków wyłazi w EAX5 :D

Karty nie mialem , nie slyszalem wiec spekulowac nie bede , ale z recenzji wynika , ze ten "EAX" na Xonarze ponoc jest identyczny do tego z CT , choc pewnikiem jest to , ze w XFI jednak - tak mi sie wydaje - nie ma co sie obawiac nowych gierek z tym , bo do Xonara to fixow sporo bylo , choc moze jestem w bledzie - jednak pamietam Fallouta u znajomego na Xonarze , a u siebie (ja odpalalem EAX , on podziwial pulpit). Jednak jak to ma sie do wrazen sluchowych ? Tego nie wiem , ponoc jest tym samym.

Roznica , ktora widac to cena - Xonary D1/DX to okolo 350 zl co jest lekko smieszne jako , ze one szly po 200-220 , przy czym XFI ma normalna cene.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zainstalowałem DiRT' a i dziwi mnie bardzo to że aby zadziałał w nim OPENAL musiałem dodać grę ręcznie w Alchemy bo inaczej mimo że wybrałem OpenAL jako wyjście w grze to i tak miałem dźwięk stereo bez EAX' a.

Po dodaniu natomiast gry do Alchemy działa EAX i zarówno w OpenAL jak i w DirectSound3D (doszła ta opcja ). Dodam że X-fi przełączyłem w game mode i używam OpenAl 2.0.6 pod Vistą x64. Kiedyś swojego czasu czytałem że Codemaster trochę spreparował OpenAl na potrzebę tej gry (instaluje się razem z grą) ale ponieważ ja mam nowszą wersje tej biblioteki więc może jej nie zastąpiło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karty nie mialem , nie slyszalem wiec spekulowac nie bede , ale z recenzji wynika , ze ten "EAX" na Xonarze ponoc jest identyczny do tego z CT , choc pewnikiem jest to , ze w XFI jednak - tak mi sie wydaje - nie ma co sie obawiac nowych gierek z tym , bo do Xonara to fixow sporo bylo , choc moze jestem w bledzie - jednak pamietam Fallouta u znajomego na Xonarze , a u siebie (ja odpalalem EAX , on podziwial pulpit). Jednak jak to ma sie do wrazen sluchowych ? Tego nie wiem , ponoc jest tym samym.

Roznica , ktora widac to cena - Xonary D1/DX to okolo 350 zl co jest lekko smieszne jako , ze one szly po 200-220 , przy czym XFI ma normalna cene.

Nie jest to samo, nawet to przyznaje sam asus. Xonar obsługuje zaawansowane reverby i tym tworzy efekty ale max co może w OpenAL to 64głosy z tego co dawno temu czytałem a w DirectSound 128 tylko gdzie ja to czytałem to nie pamiętam ale w sumie X-fi w Ent mode czyli software'owym przy OpenAL też obsługuje max 64 głosy wiec coś w tym jest ;)

Według specyfikacji EAX5, Xonar po prostu fizycznie nie dałby rady wykonać EAX5 1:1 po prostu ma dawać podobny efekt i tyle, tego nikt nie ukrywa teraz np. dotrzymuje kroku ale jak zaczną maksymalnie wykorzystywać EAX5 to może się okazać, że Xonar wymieka.

To jak wyrób czekoladopodobny da się zjeść jest dobry ale prawdziwa czekolada lepsza :rolleyes: porównałem na przykładzie czekolady bo mimo, że będzie podobnie to w niektórych przypadkach oryginał będzie lepszy. Do tego przydaje się dobry zestaw głośników do grania bo na zestawie za 100-200zł

może być ciężko wyłapać jakąkolwiek różnice, dlatego wskazane są droższe zestawy zrobione z myślą o grach jak G51,G500,Z-5500 i EAX5 + oddech suba :D ( jeden z najlepszych bajerów EAX5 jak dla mnie ) daje masę radości.

Dodatkowo ważne jest, że Xonar ma znaczek "obsługuje" a to zwiększa ilość potencjalnych odbiorców, to i się na EAX chętniej twórcy zdecydują a zrobienie go dobrze jednak łatwe nie jest.

Epicki Faila zeszłego roku oprócz UT3 był Mass Effect odpalenie w nim EAX5 to nie lada wyzwanie, ręczne edytowanie plików itd. bo mimo, że gra wykrywa X-fi to cieszymy się stereo :( ale jak już odpalimy eax to klimat urywa jaja :wink:

Do tego przy obecnym rozwoju OSów od MS, X-fi z jego powerem wydaje się nieśmiertelne :D i pewnie po titanium czyli za jakieś 3 lata ujrzymy nową odsłonę z ty samym chipem + jakimś dodatkiem :D a to oznacza support co najmniej na następne kilka lat.

Zwróćcie uwagę na recenzje Xonara z CPU utilization i ilością głosów albo ja oślepłem ale żaden test nie pokazuje Visty i OpenAL ;) i realnego zużycia przy załączonym Eaxie i grze, jedyne co wygrzebałem to ten teścik http://techgage.com/article/asus_xonar_dx_71_sound_card/5 zdaje się potwierdzać moje obserwacje szczególnie przy słabszych configach gra się lepiej z X-fi, czyżby jednak coś ten ram dawał pod Vistą ? bo pod Xp to on leży odłogiem :)

Podsumowując można powiedzieć, że w grach X-fi wygrywa, szczególnie teraz kilka driverów do przodu które dały sporo i wiele naprawiły, między innymi drobne babole w bioshock'u :D ale Xonar nie daleko za nim jako jedyna alternatywa dla X-fi.

W muzyce ja osobiście powiedziałbym, że remis żeby być choć trochę obiektywnym :) ze względu na specyfikacje Xonara ale brzmienie nie każdemu musi spasować, wszystko zależy od rodzaju muzyki.

Dobra end wystarczy :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Firekage

Serio watpie czy te roznice w Eaxie wylapiesz bo dla mnie "64 vs 128 glosy" to marketingowy belkot i tyle.

Sam mam XFI + Vigoole i zawsze mam banana grajac , Mass Effect wlasnie tersz - drugi raz. Strzelanie z karabinow na pojezdzie cieszy - jakbym tam siedzial w srodku ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to nie bełkot to ilość jaką potrafi przetworzyć karta, kiedyś stykało 32 glosy i było hiper super teraz styka 64 a, że ciężko usłyszeć ? da się po prostu troszkę więcej słychać ale ucho bardzo szybko się przyzwyczaja także jak dla mnie może być 128 lub 64 byle nie dobijały mojego budżetowego procka :D

W mass effect jak sobie nie edytujesz pliku i nie ustawisz 128 głosów to używa tylko 64 ;) do tego jest masakra bo mimo, że gra wykrywa kartę to potrafi walić czystym stereo jak z integry :) choć ostatnio jak grałem to było ok właśnie po strzałach można rozpoznać jak człowiek dla czystej przyjemności słuchania pruje z karabinu bez celu to EAX działa :D

Żałuj, że nie masz 5.1 mimo, że Mass Effect daje radę na stereo to bez suba jest jednak gorzej bez suba

Ogólnie X-fi dobrze mieć bo to fajna karta teraz droga nie jest a funu do gier dodaje.

Tearz u nas w Polsce po co brać substytut X-fi czyli Xonara kiedy X-fi można mieć za tyle samo lub mniej, miało to sens jak X-fi było prawie 100 zł droższe to dopłacanie za EAX mijało się z celem ale teraz ? jak kogoś interesuje granie to odpowiedź jest prosta X-FI szczególnie, że driverowe wpadki z przed roku to przeszłość.

Creative powinien mi zapłacić :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam starego X-Fi Xtreme Music (jeden z pierwszych modeli z 2005 roku ze zlotymi gniazdami) i mam problem z włączeniem DDL.

Ściągnąłem zmodyfikowane sterowniki z wbudowanym DDL i gdy włączam to pojawia mi sie błąd a później komunikat "The Creative Audio Service is not started.Please reinstall the application".

Ściągnąłem też jakiś DDL Unlocker, zrobilem wszystko wg instrukcji i dalej to samo.

Czy Xtreme Music poprostu nie obsługuje DDL, a może to wina XP?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam starego X-Fi Xtreme Music (jeden z pierwszych modeli z 2005 roku ze zlotymi gniazdami) i mam problem z włączeniem DDL.

Ściągnąłem zmodyfikowane sterowniki z wbudowanym DDL i gdy włączam to pojawia mi sie błąd a później komunikat "The Creative Audio Service is not started.Please reinstall the application".

Ściągnąłem też jakiś DDL Unlocker, zrobilem wszystko wg instrukcji i dalej to samo.

Czy Xtreme Music poprostu nie obsługuje DDL, a może to wina XP?

w skrócie podczas instalacji driverów system nie zatrzymał poprawnie urządzenia i mimo, że wszystko działa po analogu to DDL nie włączysz teraz musisz wywalić sobie drivery ręcznie z pod menadżera urządzeń i walnąć reset, zainstalować jeszcze raz, DDL powinno śmigać.

Jak nie działa to odinstaluj DDL potem drivery w ten sam sposób co napisałem wcześniej, reset, installacja i będzie działać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe , XFI nie ma problemow pod W7 , Xonar - tak. ;)

Ja osobiście mam Xonara D2 już od prawie roku (wtedy jeszcze 440zł dałem), jedyny problem który miałem to brak dźwięku w dialogach w MassEffect, bug został już naprawiony. Karta świetna i każdemu polecam ze względu na jakość dźwięku (w tandemie z HD650, wzmacniacz słuchawkowy za 2 miesiące ). Pod W7 żadnych problemów ze sterami również nie uświadczyłem.

Edytowane przez FoXxXis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w skrócie podczas instalacji driverów system nie zatrzymał poprawnie urządzenia i mimo, że wszystko działa po analogu to DDL nie włączysz teraz musisz wywalić sobie drivery ręcznie z pod menadżera urządzeń i walnąć reset, zainstalować jeszcze raz, DDL powinno śmigać.

Jak nie działa to odinstaluj DDL potem drivery w ten sam sposób co napisałem wcześniej, reset, installacja i będzie działać.

Tylko, że ja to instalowałem na czysty system bez niczego i dalej nic? Co może być nie tak? Złe drivery? Może ktoś mi poda namiary do 100% działających i małe wyjaśnienie co robić?Z gory dzieki!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ten X-fi to na pewno SB460 ? jak nie to zostaje ci X-fi SP 1.1 od daniela K linki ze 2-3 strony wcześniej dokładnie ci nie powiem bo zmarnowany jestem już dziś i nie chce mi się szukać ale takie cyrki mogą być na sprzętach od HP lub della a to nie są oficjalne X-fi od Creative ;) także testy,testy i jeszcze raz testy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi