Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Extreme Audio to jest nowsza wersja Extreme Music po prostu ma mniejszy profil. Spokojnie nada się do filmów, nawet na Extreme Gamer które mam filmy brzmią doskonale. Co więcej Extrem Music nie ma konektora do podłączenia panelu na obudowie a Extreme Audio ma.

Jesteś tego pewny że xtreme music nie ma konektora? Bo jakoś dziwnie pasuje mi rozkład pinów na końcu karty w music.

A i Extrem Audio nie jest bynajmniej tym samym co music. Audio nie obsługuje np Eax 5!! Moim zdaniem spora wada!

Swoją drogą sam zastanawiam się czy kupić wersje music czy gamera? Gdzieś w sieci widziałem też wersję music oem? Sporo o inej pisze sie o niej ale ... po rosyjsku? Czyżby na ich rynek wypuszczono dodatkowo wersję bez pudełka?

Edytowane przez Zigi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Vista will support EAX in games after all

Recent reports on the web have revealed that Microsoft Window Vista will not support EAX or DirectSound 3D positional audio effects in games that do not use Open AL (translated from German). However, Custom PC can exclusively reveal that Creative's X-Fi sound cards will fully support existing hardware-accelerated positional audio features such as EAX in Windows Vista.

Microsoft's decision to remove the audio hardware layer in Windows Vista, as a result of the new driver model, means that games that use EAX and DirectSound 3D (which is the vast majority of games) will no longer be able to make use of dedicated sound processing hardware to generate positional audio effects. Instead, these effects will be processed by the CPU, which will reduce the quality of in-game audio and could also lead to a reduction in performance, even if you own an X-Fi sound card.

Only games that support the OpenAL API, which bypasses the limitation of Vista's DirectX 10 API, will be able to use dedicated hardware to process positional audio effects. Despite increasing support for the standard, few games currently use OpenAL.

As it stands this means that games that do not support OpenAL will be limited to extremely basic 3D audio effects with no real-time interactive sound processing (EAX options will be greyed out, for example), and in some cases the game may even default to stereo sound.

However, our source at Creative Labs exclusively revealed to Custom PC that the company has developed a driver for its X-Fi range of sound cards that will allow for full hardware sound processing in all games, not only those that use OpenAL. The driver works by intercepting DirectSound 3D calls from the game code and converting them into OpenAL on the fly, before these calls reach the DirectX 10 API. By converting the calls to OpenAL, Creative circumvents the limitations of Windows Vista.

Creative told us that the driver is expected to be completed by December, a month before Windows Vista is due to launch, and will support all Creative X-Fi sound cards. However, older Audigy and Sound Blaster sound cards will not be supported initially, which means that the only way to get high-quality positional audio in Windows Vista is to buy an X-Fi.

Cynics may suggest this is all a ploy between Microsoft and Creative to boost the sales of X-Fi sound cards, but why would Microsoft want to do Creative any favours? Cynicism aside though, Creative could be having a good Christmas after all.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w Polsce tez mozna kupic wersje OEM karty Music. Poczytaj topic to znajdziesz gdzie:]

Już zamówiona. Tak czy siak na zachodzie o oem X-fi nie słyszeli.

Swoją drogą ciekawe czy wreszcie kiedyś creativ pójdzie wreszcie po rozum do głowy zdecyduje się wprowadzić w swoich kartach kodowanie do Ac3. Przetworniki porządnego amplitunera zjadają na śniadanie to co ładują na swoich kartach.

Edytowane przez Zigi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przetworniki porządnego amplitunera zjadają na śniadanie to co ładują na swoich kartach.

az tak źle ze "zjadaja" to nie jest

tylko musisz ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> pod uwage ze ten amplituner bez karty muzycznej dobrze nie zagra

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znajomy zaproponowal mi karte "jakiegostam X-Fi" z tym, ze nie umie powiedziec dokladnie ktory to model... Co to za wersja X-Fi :?:

Dołączona grafika Dołączona grafika

Przyznaje sie bez bicia, ze nie zdazylem przeczytac calego tematu, bo sprawa wyniknela bardzo szybko i niespodziewanie... a czasu na decyzje jest malo...

Help :!: :!: :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znajomy zaproponowal mi karte "jakiegostam X-Fi" z tym, ze nie umie powiedziec dokladnie ktory to model... Co to za wersja X-Fi :?:

Przyznaje sie bez bicia, ze nie zdazylem przeczytac calego tematu, bo sprawa wyniknela bardzo szybko i niespodziewanie... a czasu na decyzje jest malo...

Help :!: :!: :!:

Na 99% to jest Xtreme-Music.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na 99% to jest Xtreme-Music.

No po poszukiwaniach googlowych tez mam takie wrazenie... Łykam wiec karcioszke i uaktualniam podpis :)

Zainstalowalem calosc softu z plyty - teraz bede sprawdzal coz to ten sprzet potrafi :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiedzcie mi dobrzy ludzie czy na X-fi wyjścia analogowe i cyfrowe działają równocześnie czy też trzeba wybierać jedno z dwuch?

I czy istnieje sposób na podpięcie mikrofonu i wyjścia SPDIF czy też nie ma innego sposobu jak przepinać wtyczki [będzie to X-Fi music]?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Extreme Audio to jest nowsza wersja Extreme Music po prostu ma mniejszy profil. Spokojnie nada się do filmów, nawet na Extreme Gamer które mam filmy brzmią doskonale. Co więcej Extrem Music nie ma konektora do podłączenia panelu na obudowie a Extreme Audio ma. Rozwiązanie nasuwa się samo.

Nie dajcie się nabrać. Extreme Audio to najwyraźniej kolejny wariant Audigy LS, Audigy SE czy SB Live24. Tak karta nie ma DSP charakterystycznego dla serii X-Fi i wszelkie efekty są generowane programowo przez drivery. Po prostu takie oszustwo Creative dla niezorientowanych.

Za to Extreme Gamer prawdopodobnie jest prawdziwą X-Fi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pokaz mi gdzie znajdę nowa za 330zł to od razu biorę.

Może 2422615[/snapback]

Czy oplaca się brać Fatal1ty czy lepiej zostać przy Extreme Music?

Producent podaje ze w grach jest przyrost wydajności nawet do 40%. A jak jest w rzeczywistości??

Czytałem kiedys testy porównawcze Fatality z music pod tym właśnie kątem i największa różnica to było coś koło kilku fps.

Edytowane przez rafa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tą ceną teraz za nowego X-Fi Xtreme Music to przegięcie dokładnie rok temu kupiłem w Proline we Wrocku za niecałe 440zł, a teraz patrze 429zł. I pomyśleć, że rok temu zastanawiałem się czy nie poczekać aż cena spadnie. Mogłem poczekać dychę bym zarobił :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy przydaje się przedni panel??

Mnie się przydaje. Nie muszę włazić pod biurko gdy chcę podłączyć słuchawki albo mikrofon - nie muszę też odłączać głośników by to zrobić

Sporadycznie wykorzystuję też pilot by sterować odtwarzaczem muzyki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie się przydaje. Nie muszę włazić pod biurko gdy chcę podłączyć słuchawki albo mikrofon - nie muszę też odłączać głośników by to zrobić

Sporadycznie wykorzystuję też pilot by sterować odtwarzaczem muzyki

słuchawki i microfon to mogę podłaczyc do przedniego panelu w strackerze. tak wiec wydaje mi sie ze nie ma sensu. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak żeby była tylko dostępna. Tak więc zostaje przy xtreme music. Jeszcze tylko jedno ostatnie pytanie. Czy przydaje się przedni panel??

Dzięki Pozdrawiam

Ja uzywam przedniego panelu do podlaczenia sluchawek oraz optyka do dekodowania DD z X360. Po prostu na przednim panelu masz pelen zestaw zlaczy, (optyk we/wy, coaxial we/wy, midi we/wy, mikrofon+potencjometr do jego wysterownia, sluchawki+potencjometr do regulacji glosnosci, wejscie liniowe stereo na 2 chinche). Tak wiec dzieki temu mozesz podlkaczyc wiecej niz jedno urzadzenie na wejscie. Bez panelu mozesz uzywac albo mikrofonu, albo wejscia liniowego, albo wejscia cyfrowego (tylko jedno wejscie). Tak wiec wszystko zalezy co chcesz podlaczyc do X-Fi.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znalazłem w necie opis pinów AD_EXT

Dołączona grafika

tylko teraz potrzebuje pomocy, ponieważ nie wiem, które są odpowiedzialne za słuchawki i mikrofon.

Pomóżcie bo ja nie mam pojęcia.

Pozdrawiam

edit. Kupie panel do x-fi

Edytowane przez piterq1991

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znalazłem w necie opis pinów AD_EXT

Dołączona grafika

tylko teraz potrzebuje pomocy, ponieważ nie wiem, które są odpowiedzialne za słuchawki i mikrofon.

Pomóżcie bo ja nie mam pojęcia.

Pozdrawiam

ponoć nie tędy droga - lepiej się podpiąć do tego podłużnego złącza u góry kary, niestety nie pamiętam stronki na której widziałem kompletny opis.

Kurcze nigdzie nie ma X-Fi music :(. Do pcprojectu dość że nie mam zaufania to jakoś na gg nikt nie odpowiada. Aż z tego wszystkiego zastanawiam się jaka jest tak naprawdę różnica między music a gamer-em. Wąski laminat widać ale pytanie co tak naprawdę wycieli - tylko układy do podpięcia zewnętrznego panela i konsolki z wersji pro czy coś więcej. Jesli tylko to w sumie nic strasznego. Cena gamenara jakaś rewelacyjna nie jest ale za to na magazynach niektórych sklepów i hurtowni fizycznie ta karta istnieje w odróżnieniu od wersji music. A i gamer ma gotowe port dla gniazdek w budzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurcze nigdzie nie ma X-Fi music :(. Do pcprojectu dość że nie mam zaufania to jakoś na gg nikt nie odpowiada. Aż z tego wszystkiego zastanawiam się jaka jest tak naprawdę różnica między music a gamer-em. Wąski laminat widać ale pytanie co tak naprawdę wycieli - tylko układy do podpięcia zewnętrznego panela i konsolki z wersji pro czy coś więcej. Jesli tylko to w sumie nic strasznego. Cena gamenara jakaś rewelacyjna nie jest ale za to na magazynach niektórych sklepów i hurtowni fizycznie ta karta istnieje w odróżnieniu od wersji music. A i gamer ma gotowe port dla gniazdek w budzie.

Ja X-Fi Music OEM zamówiłem z pcproject, dziś przelałem kase i dostałem meila, że wysyłka zostanie zrealizowana w ciagu 3 dni, na gg siedzi jakaś babka i tłumaczy sie, że mają mase klijentów i nie ma czasu, żenada prawda.

Co do ver Gamer, to zauważ, że karta ma o wiele mniej przetworników, a same wejścia są plastikowe, a nie pozłacane jak w Music/inne . Ktoś pisał, że ta karta ma wogle mało wspólnego z X-Fi, chyba nazwe tylko, ja bym odradzał z miejsca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Owo złącze, o którym wspominałem

1 - Analog Ground

2 - Analog Headphone Out Left

3 - Audio Backpanel Mute -- short to ground to mute the backpanel (when headphones are plugged in)

4 - Analog Headphone Out Right

5 - same as #3

6 - Mic input from front panel

7 - key pin (shouldn't be there)

8 - VREF out -- voltage reference for Mic

9 - MIC IN MUTE -- ground when mic isn't plugged in, +12VDC when mic is plugged in

10 - Audio cable detect -- will be ground when headphones are plugged in (not normally used)

Dołączona grafika

Edytowane przez Zigi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi