Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

a powie mi ktos czym, oprocz niskiego profilu, roznia sie te nowe Xtreme Audio i Gamer od starego Xtreme Music? Sa gorsze, lepsze, takie same?:)

Rozumiem, ze Xtreme Audio jest wykastrowany z jakichs EAXow itp.? Tylko tyle czy cos jeszcze? I czy to oznacza, ze w ogole nie nadaje sie do gier? Bo bylbym nim zainteresowany... Tylko czy do sluchania mp3 (czasami na sluchawkach), a bez gier, oplaca sie zmieniac Audigy SE? Chyba ze jest lepsza karta tylko do mp3? Z gory dzieki za porady

Gdybyś poczytał ten wątek tak ze 3-4 strony do tyłu to byś wiedział że Audio ma z X-Fi wspólne jedynie częściowo sterowniki i nazwę. Do gier nadaje się tak samo jak karta zintegrowana z płytą albo starasze wersje SB. Sprzętowo karta to tak naprawdę Audigy ze sterownikami udająca X-Fi. I gdybyś przeczytał wcześniej to byś wiedział że za cenę Audio można mieć music w wersji oem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no coz, jakos przezyje:) w sumie to audigy se mi wystarcza do mp3, tylko wkurza mnie ze cos strasznie kiepsko gra na sluchawkach, x-fi chyba jest tu dużo lepsze?

X-fi jakimś cudem tutaj nie jest. Dźwięk czysty tyle ze bas jakiś delikatny ale nie ma się co czarować że bez wzmacniacza słuchawkowego z gołej karty wyciągniesz super jakość.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na SE tez mam dzwiek czysty, tylko wlasnie z basem kiepsko... jestem zdziwiony bo mam lapka z kodekiem ADI Soundmax i tam bas jest naprawde super na golym wyjsciu sluchawkowym... dlatego bylem rozczarowany jak podlaczylem sluchawki do SE... no i myslalem, ze w tej kwestii X-Fi bedzie lepsze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tyle ze bas jakiś delikatny ale nie ma się co czarować że bez wzmacniacza słuchawkowego z gołej karty wyciągniesz super jakość.

Tu się nie zgodze. Zależy na czym słuchasz. Ja słucham na Sennheiser HD555 i bas jest na tak mocny że muszę zmniejszać na equalizerze bo muzyka staje się męcząca na dłuższą mete.

Słuchawki bezpośrednio podłączone pod panel karty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu się nie zgodze. Zależy na czym słuchasz. Ja słucham na Sennheiser HD555 i bas jest na tak mocny że muszę zmniejszać na equalizerze bo muzyka staje się męcząca na dłuższą mete.

Słuchawki bezpośrednio podłączone pod panel karty.

Kwestia punktu odniesienia, upodobań i ustawień.

Też dysponuję HD555 tyle że wcześniej miałem je podpięte przez wzmacniacz (umarło się biedakowi w wigilię). Nie chodzi już nawet o ilość basu bo tu teoretycznie można sobie ją podbić w ustawieniach ale o jego jakość i plastyczność.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

..... Ja słucham na Sennheiser HD555 i bas jest na tak mocny że muszę zmniejszać na equalizerze bo muzyka staje się męcząca na dłuższą metę. Słuchawki bezpośrednio podłączone pod panel karty.

Właśnie wygrzewam "holdregona" (wzm. słuchawkowy) który dotarł do mnie kilka dni temu. Okazuje się, iż nieco rozjaśnia on dźwięk (zupełnie inaczej niż poprzedni wzmacniacz) przy czym pewnie dźwięk by Ci się spodobał bo zdecydowanie bardziej kontroluje bas. Osobiście liczyłem na nieco inny efekt ale generalnie przekonuję sie do takiego brzmienia powoli :). Generalnie zauważyłem, iż z 50Ohm słuchawkami - HD555 i wyjściem X-Fi wzmacniacz przydaje się dopiero od pewnego poziomu głośności. Edytowane przez Zigi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie wygrzewam "holdregona" (wzm. słuchawkowy) który dotarł do mnie kilka dni temu. Okazuje się, iż nieco rozjaśnia on dźwięk (zupełnie inaczej niż poprzedni wzmacniacz) przy czym pewnie dźwięk by Ci się spodobał bo zdecydowanie bardziej kontroluje bas. Osobiście liczyłem na nieco inny efekt ale generalnie przekonuję sie do takiego brzmienia powoli :) . Generalnie zauważyłem, iż z 50Ohm słuchawkami - HD555 i wyjściem X-Fi wzmacniacz przydaje się dopiero od pewnego poziomu głośności.

Mam nadzieje, ze to nie konice relacji z odsluchu na wzmacniaczu, sam zastanawiam sie nad kupnem Holdegron'a w najblizszym czasie, tylko czy zmiana dziwieku bedzie warta te ok 350 zl .

Edytowane przez KaszaWspraju

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam nadzieje, ze to nie konice relacji z odsluchu na wzmacniaczu, sam zastanawiam sie nad kupnem Holdegron'a w najblizszym czasie, tylko czy zmiana dziwieku bedzie warta te ok 350 zl .

Coś tam jeszcze skrobnę. Na razie wzmacniacz grał wszystkiego może z 10-15 godzin a ktoś pisał w jego recenzjach iż powinien tak do stabilizacji ze 60 (podobnie twierdzi konstruktor). Do tego muszę kupić/zrobić porządniejszy kabelek bo obecny zamiast metra ma z braku laku 5 i do zbyt dobrych jakościowo nie należy. Na razie mogę napisać tyle że wzmacniacz nieco przycina bas którego na gołym wyjściu X-Fi ma jakby odrobinę więcej. Niekoniecznie jest to wada bo dźwięk brzmi bardziej naturalnie szczególine na dobrych jakościowo nagraniach i jest jakby odrobinkę mniej "zaduszony" choć przyznam iż jako, że basisko lubię pokrętło basu mam ustawione na 1,5 kreski.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej, czy do mojego Sound Blastera Augidy moge sobie wgrać stery od X-FI?? A jak nie to czy ktoś by dał jakiś namiar na dobre stery do mojej dziękowej ...

pozdro

Jeśli masz Audigy 1 to możesz sprubować wgrać stery do Audigy 4

1. ikernelupdate 942kb

2. creative_sbl_youppax122 388mb

3. YouP-PAX-Live3.33 40.9mb

Instalujesz w takiej kolejności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mnie się coś wysypuje. Po postawieniu systemu od nowa z tymi samymi sterownikami co poprzednio podczas gry w Battlefield2 (na innych nie sprawdzałem) co jakiś dłuższy ale nie regularny czas pojawia się BSOD i info że ctaud2.sys się wywaliło. Przeinstalowałem sterowniki ale nie pomogło. Dodatkowo w B2 nie moge ustawić x-fi bo podaje że nie mam zgodnego sprzętu - wcześniej było 100% ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mógłbyś edytować swoje posty a nie walić jeden pod drugim?

Slow zareagował prawidłowo - jak można odpowiedzieć na Twoje pytanie? Przestaw na maksa i posłuchaj czy słyszysz różnice...

@Dimek - chyba powinno być razem ze sterami od creative, ale spróbuje osobno zainstalować najnowszą wersje.

Przeinstalowałem stery do plyty i najnowszy dx9c.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli mówicie o tym Entertainment Center Settings to jest tam taka fajna opcja "Enable control of Windows Applications". Po jej włączeniu można np. zmieniać piosenki w Foobar 2000 (i głównie tylko do tego pilota używam). Niestety cały ten Creative Entertainment Center u mnie nie chce działać. Podobnie jest z Creative MediaSource. Przy instalacji wyskakuje jakieś okienko, że jednego czy dwóch plików nie mogło zainstalować (już nie pamiętam ale chyba o to chodziło).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

X-Fi i dźwięk 3D w systemie Vista

» Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... «
Creative poinformował o udostępnieniu wersji beta aplikacji Creative ALchemy, dzięki której popularne gry poprzedniej generacji, takie jak World of Warcraft, Rome: Total War i F.E.A.R. będą brzmiały tak samo dobrze z kartą Sound Blaster X-Fi w systemie Windows Vista jak w systemie Windows XP. “Usunięcie przez Microsoft jednej z warstw komunikacji pomiędzy sprzętem audio a systemem operacyjnym Windows Vista obniży przyjemność z grania lub nawet utrudni rywalizację wielu profesjonalnym graczom”, powiedział Steve Ericsson, wiceprezes ds. audio w firmie Creative „Wiele osób testujących popularne gry poprzedniej generacji nie mogło uzyskać wielokanałowego dźwięku pod wersją beta systemu Vista.

Problem ten dotyczył zarówno kart dźwiękowych Creative, jak i innych producentów, a także układów audio wbudowanych w płyty główne. Problemu tego nie można rozwiązać uaktualnieniem sterowników. Mamy jednak dobrą wiadomość – przygotowaliśmy aplikację Creative ALchemy http://preview.creativelabs.com/alchemy/default.aspx dzięki której użytkownicy kart Sound Blaster X-Fi będą mogli korzystać z wielokanałowego dźwięku o tak samo wysokiej jakości, jak w systemie Windows XP.”

Możliwości odtwarzania dźwięku w starszych grach, korzystających z EAX lub DirectSound3D (DS3D) zostały znacznie ograniczone poprzez usunięcie jednej z warstw komunikacji pomiędzy sprzętem audio a systemem operacyjnym Vista (tzw. hardware abstraction layer). Wskutek tego, dźwięk w grach jest odtwarzany wyłącznie w trybie stereofonicznym i bez żadnych efektów. Creative ALchemy to program, który rozpoznaje szereg popularnych gier PC i przekształca ich dźwięk DirectSound3D oraz odwołania do EAX na odpowiednie odwołania do OpenAL. Dzięki temu użytkownicy mogą w dalszym ciągu grać z pełnym wykorzystaniem wielokanałowego dźwięku ze sprzętowo generowanymi efektami.

Dostępność

W następnych wersjach programu dodawana będzie obsługa kolejnych gier DS3D.

Uaktualnione sterowniki Vista dla kart dźwiękowych Sound Blaster X-Fi dostępne są na stronie europe.creative.com. Są one niezbędne do uruchomienia Creative ALchemy.

Ale kiszka ..... :blink: :damage_wall:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi