Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

X-Fi i dźwięk 3D w systemie Vista

» Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... «
Creative poinformował o udostępnieniu wersji beta aplikacji Creative ALchemy, dzięki której popularne gry poprzedniej generacji, takie jak World of Warcraft, Rome: Total War i F.E.A.R. będą brzmiały tak samo dobrze z kartą Sound Blaster X-Fi w systemie Windows Vista jak w systemie Windows XP. “Usunięcie przez Microsoft jednej z warstw komunikacji pomiędzy sprzętem audio a systemem operacyjnym Windows Vista obniży przyjemność z grania lub nawet utrudni rywalizację wielu profesjonalnym graczom”, powiedział Steve Ericsson, wiceprezes ds. audio w firmie Creative „Wiele osób testujących popularne gry poprzedniej generacji nie mogło uzyskać wielokanałowego dźwięku pod wersją beta systemu Vista.

Problem ten dotyczył zarówno kart dźwiękowych Creative, jak i innych producentów, a także układów audio wbudowanych w płyty główne. Problemu tego nie można rozwiązać uaktualnieniem sterowników. Mamy jednak dobrą wiadomość – przygotowaliśmy aplikację Creative ALchemy http://preview.creativelabs.com/alchemy/default.aspx dzięki której użytkownicy kart Sound Blaster X-Fi będą mogli korzystać z wielokanałowego dźwięku o tak samo wysokiej jakości, jak w systemie Windows XP.”

Możliwości odtwarzania dźwięku w starszych grach, korzystających z EAX lub DirectSound3D (DS3D) zostały znacznie ograniczone poprzez usunięcie jednej z warstw komunikacji pomiędzy sprzętem audio a systemem operacyjnym Vista (tzw. hardware abstraction layer). Wskutek tego, dźwięk w grach jest odtwarzany wyłącznie w trybie stereofonicznym i bez żadnych efektów. Creative ALchemy to program, który rozpoznaje szereg popularnych gier PC i przekształca ich dźwięk DirectSound3D oraz odwołania do EAX na odpowiednie odwołania do OpenAL. Dzięki temu użytkownicy mogą w dalszym ciągu grać z pełnym wykorzystaniem wielokanałowego dźwięku ze sprzętowo generowanymi efektami.

Dostępność

W następnych wersjach programu dodawana będzie obsługa kolejnych gier DS3D.

Uaktualnione sterowniki Vista dla kart dźwiękowych Sound Blaster X-Fi dostępne są na stronie europe.creative.com. Są one niezbędne do uruchomienia Creative ALchemy.

Ale kiszka ..... :blink: :damage_wall:

Zgadzam się ze stwierdzeniem "Ale kiszka" jak dla mnie to jest totalna porażka systemu Vista, który przecież był od początku reklamowany jako "platforma do gier", od dawna było wiadomo o tym, że będą problemy z Vistą i kartami dźwiękowymi do gier, ale problem miał zostać rozwiązany jak widać wygląda to na coś w stylu łatania 20 razy tej samej opony zamiast kupna nowej. Chyba jednak XP-ek utrzyma się dłużej jako platforma gier niż Bill i jego poplecznicy sądzą i nie zmieni tego nawet DX 10, a przynajmniej nie szybko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od jakiegos czasu nie wykrywa mi karty :( co moglo sie stac?

Przełóż w inne PCI, sprawdz przerwania IRQ w biosie czy akurat PCI w ktorym karta si znajduje nie jest przez coś zajęte. Jeśli nadal nie bedzie wykrywało może karta sie uwaliła.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam się ze stwierdzeniem "Ale kiszka" jak dla mnie to jest totalna porażka systemu Vista, który przecież był od początku reklamowany jako "platforma do gier", od dawna było wiadomo o tym, że będą problemy z Vistą i kartami dźwiękowymi do gier, ale problem miał zostać rozwiązany jak widać wygląda to na coś w stylu łatania 20 razy tej samej opony zamiast kupna nowej. Chyba jednak XP-ek utrzyma się dłużej jako platforma gier niż Bill i jego poplecznicy sądzą i nie zmieni tego nawet DX 10, a przynajmniej nie szybko.

chyba raczej porażką można nazwać stery creative,a nie viste :-| ściągał ktoś z was te całe alchemy? lol jak to wygląda. nowy programik od creative utwierdza mnie w przekonaniu, że ich programiści nic nie potrafią <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba raczej porażką można nazwać stery creative,a nie viste :-| ściągał ktoś z was te całe alchemy? lol jak to wygląda. nowy programik od creative utwierdza mnie w przekonaniu, że ich programiści nic nie potrafią <_<

Pozwolę się z tobą nie zgodzić bowiem podobny problem jest w przypadku OpenGL (było jakoś o tym w Topicu Win Vista) to wina Microsoftu kombinując jak ochronić system przed atakiem kolejnych wirusów i trojanów (co jak każdy wie i tak się im nie udało) usunęli jedną z warstw komunikacji pomiędzy sprzętem audio, a systemem operacyjnym. I to jest wina MS bowiem ni jak nie można tego pominąć poprzez sterowniki, a jak znam życie to jeszcze wiele problemów z tym związanych wyjdzie na świat wraz z upowszechnieniem się Visty i pewnie będzie duży problem z niektórymi urządzeniami i programami i zamiast chronić przed wirusami będzie utrudniał życie użytkownikowi kompa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh przesadzają z tymi zabezpieczeniami w Viscie :P ja jakoś jade na XP i juz od ok. 3 lat nie mialem virusa/spyware/ innych ciekawych rzeczy, windows nie łopata nie dla głupich ;-)

Ale wracając do tematu idzie dostać X-Fi fatality bez fornt panela i pilota ? (gdzie indziej niz okazyjnie na wszytskim znanym servisie aukcyjnym), bo karta ciekawa ale te gratisy to jak dla mnie cene zwiekszaja only :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie trafiłem na żadną aukcję gdzie ktoś sprzedawałby samą kartę X-Fi Fatality. W sumie to ona chyba tylko tym się różni od wersji podstawowej, że ma X-RAM i diodę więc chyba nie warto szukać takich aukcji zwłaszcza, że panel z pilotem naprawdę są bardzo przydatne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zmienialem pci i nadal to samo , jak sprawdzic te przerwania irq w biosie ??

Jaka masz mobo? gdzieś w biosie pownienieś mieć przerwania IRQ, zobacz czy an danym gdzie masz karte nie ma czegoś zrezerwowanego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam kupilem se x-fi xtreme audio i mam problem instaluje stery to mi taki error qrde wychodzi Setup is unable to detect a supported product on ou system please ensure that you product is poperly installed before running this setup program setup will exit

WTF ZARA SIE ZACHLASTAM POMOCY!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie trafiłem na żadną aukcję gdzie ktoś sprzedawałby samą kartę X-Fi Fatality. W sumie to ona chyba tylko tym się różni od wersji podstawowej, że ma X-RAM i diodę więc chyba nie warto szukać takich aukcji zwłaszcza, że panel z pilotem naprawdę są bardzo przydatne.

szkoda że nie idzie dostać :/ co do panelu z pilotem to mam amplituner z pilotem więc mi zbędny jest ;)

ke3r, windows wykrył tą karte ? bo wywyala error że nie masz jej zainstalowanej w PC, może try w innym slocie PCI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szkoda że nie idzie dostać :/ co do panelu z pilotem to mam amplituner z pilotem więc mi zbędny jest ;)

Chodziło mi o używanie pilota od X-Fi np. do zmiany piosenki w Foobarze (głośność reguluję pilotem od głośników bo w karcie ustawiłem "na sztywno") . Oprócz tego używam go do skakania po kanałach przy oglądaniu z TV na tunerze (przeważnie pilot od tunera leży za łóżkiem ;) ). Można też wykorzystać go przy oglądaniu filmów, przeglądaniu fotek. Dla jednych zbędny gadżet a dla drugich przydatna rzecz. A wracając do X-Fi Fatal1ty to może zamiast niego weź zwykłą XtremeMusic - tańsza bo bez pilota z panelem i te same przetworniki co Fatal1ty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm, też dobry pomysł, btw ktoś kiedyś wspominał o śledziu który można podpiąć do aud_ext i są w nim dodatkowe wyjścia może więcej info o nim ktoś podać :P ?

A ten x ram nic nie daje w praktyce nie ? bo szukałem i żadnych konkretnych info a tu 26 stron troche za dużo ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przeinstalowalem stery zaczelo dzialac kurde rano wlaczam kompa dziala dzwiek, wylaczylem wlaczam piec minut temu znowu nie dziala ;/ o co chodzi prosze o pomoc

winamp:bad dircet sound driver . please instal proper drivers or select another device in configuration error code 88780032

controlsy x-fi :there are no supported audio device available you need close the aplication click ok to close aplicationnow

Edytowane przez ke3r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co na to meneger urządzeń? Co pokazuje?

Może ci się trafiła pierwsza wadliwa...sprawdź u kogoś innego żeby wyeliminować płyte główną.

menadzer uzadzen normalnie ja wykrywa

ale glos mnialem normalniejak przeinstalowalem stery teraz znow to samo ;/ ale to co ja mam codziennie przeinstalowywac stery;/? hlp :mur: :cry: :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przymierzam się do kupna xfi jednak słyszałem o kłopotach ze sterownikami na kompach opartych na nforce 4,mam pytanie czy na nforce 2 tez są problemy?Prosze o odpowiedz bo nie chce mi sie przeszukiwać tyle postów.Ewentualnie z czym sa najwieksze problemy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm, udało mi się zdobyć tą X-Fi, ale mam ją dopiero pierwszy dzień... Na pierwszy rzut "ucha" słychać był sporą różnicę, ale dźwięk w słuchawkach jest jakiś dziwny :/ tzn. trochę taki ostry (męcżący). To raczej kwestia złych ustawień, a nie samej karty, prawda?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm, udało mi się zdobyć tą X-Fi, ale mam ją dopiero pierwszy dzień... Na pierwszy rzut "ucha" słychać był sporą różnicę, ale dźwięk w słuchawkach jest jakiś dziwny :/ tzn. trochę taki ostry (męcżący). To raczej kwestia złych ustawień, a nie samej karty, prawda?

Napisz jakie masz audio, słuchawki, czego słuchasz, jaka karte miałeś wcześniej, jak masz ustawione. Ja na poczatku czułem to samo, teraz jest dobrze :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przymierzam się do kupna xfi jednak słyszałem o kłopotach ze sterownikami na kompach opartych na nforce 4,mam pytanie czy na nforce 2 tez są problemy?Prosze o odpowiedz bo nie chce mi sie przeszukiwać tyle postów.Ewentualnie z czym sa najwieksze problemy?

Na mojej płycie z nForce 2 nie miałem problemów z X-Fi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To urządzenie nie może znaleźć odpowiednich wolnych zasobów, których można użyć. (Kod 12)

Jeśli chcesz używać tego urządzenia, musisz wyłączyć jedno z urządzeń występujących w systemie.

Aby uruchomić narzędzie do rozwiązywania problemów przeznaczone dla tego urządzenia, kliknij Narzędzie do rozwiązywania problemów.

:mur: co mozna zrobic jak to naprawic ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i kolejny problem :( nie mogę niczego nagrać... Może wydawać się to dziwne, ale tak jest... Niezależnie od trybu, od tego gdzie mam połączony mikrofon (karta/panel) nigdy nic się nie nagrywa... Mimo iż mam wybrany mikrofon jako źródło dźwięku i nie jest on wyciszony :| pomocy!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, czy ktoś z obecnych odpalił pod Vista i X-Fi dźwiek 5.1 w normalnych mp3? Jeżeli tak to jakie macie sterowniki zainstalowane oraz ustawienia w konsoli.

W chwili obecnej jakoś grają mi 2 tylne głośniki, sub i centralny. W skrócie - dźwięk jakościowo przypomina ten z telefonu komórkowego...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi