Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gosciu a gdzie aj kupiles ? Allegro czy jak, jesli to jest ta za 200 zl tam jest link do sterownikow a jesli nie. !! MOJE zdanie jest takie ze jest uszkodzona i sie nadaje do smieci. !! Mialem kiedys taki przypadek. Moze nowy bios ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Firekage

Panowie , mam problem o ktorym pisalem wczesniej - to gdy instaluje nowsze stery z CL czy bez Console Launchera:

Dołączona grafika

Ma ktos jakis pomysl? Szukalem na google - patent jaki jest nie pomaga , dawanie na C tez , odpalanie jako admin pod vista rowniez :| Stery z CD dzialaja bez problemow , te z www CT nie chca mi sie instalowac.

Czasami najprostrze metody sa najskuteczniejsze - format rozwiazal sprawe. Nowe instaluja sie bez problemow.

Wszystko pieknie , cacy i wrocilem do starych. Czemu? Bo nowe aux z tunera traktowaly jako mikrofon przez co dzwieku w tunerze nie mialem. Paranoja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moglby mi ktos krotko wytlumaczyc czym sie roznia te 3 karty x-fi gamer ?

- Creative X-Fi Xtreme Gamer

- Creative X-Fi mX Xtreme Gamer

- Creative Xtreme Gamer - Fatality Professional

1. LOW profile. Te same przetworniki itd. co Music. Nie masz pinow na panel Creative , sa piny na front panel obudowy. To ma DSP jak i pozycja 3 , ale kosztuje okolo 220-250

2. Tego nie znam , moze to na pcie.

3. PCB od Musica , masz XRAM chyba w ilosci 64MB. Masz piny na front panel Creative. To cos potrafi kosztowac do 400...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki Fire, jeszcze kolejne pytanko:

- Co mi da XRAM w Fatality (niemam pojecia do czego sie przydaje) ?

- Czy jakos dzwieku bedzie lepsza na Fatality czy to na tych samych podzespolach co zwykly Gamer ? Bo niewiem czy tu warto te ~140 doplacac..

Edytowane przez ilear

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 pierwsze co podałeś to to samo, fatality to wersja z 64mb

64mb da ci minimalny wzrost wydajności wzgledem zwykłego X-fi na grach z openal bo każda gra z openal obsługuje tą pamięć, jeśli gra jest na softwarze nie da ci zupełnie nic.

Dodatkowo karty z 64mb ram maja problem ze skopanym UE3 przez co w trybie hardware gra się wysypuje i trzeba wyłączać X-ram aby grać.

Jakość dziwęku raczej nie będzie lepsza no chyba ze wzgledu, że wszystko jest na większym pcb.

Polecam do testów Cryostasis ta gra poprawnie korzysta z X-fi udźwiękowienie jest genialne i tak w zasadzie nawet nie chce sprawdzać co jest w trybie software bo ta gra i tak chodzi mi na styk a nie chce sprawdzać co jest jakby jeszcze dorzucić dźwięk prockowi a w tej gierce dzwiek to podstawa :D

Bierz wersje bez X-ramu teraz różnice w cenie są duże wczesniej różnica była w okolicach 30-50zł także fatality szły bardzo dobrze.

W każdym razie najlepiej pożycz X-fi od kogoś przed kupnem i sprawdź czy ci wszystko bangla bo masz GTX295 ale z tego co pamiętam na tej płytce problemów nie było.

Edytowane przez Art385

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moglby mi ktos krotko wytlumaczyc czym sie roznia te 3 karty x-fi gamer ?

- Creative X-Fi Xtreme Gamer

- Creative X-Fi mX Xtreme Gamer

- Creative Xtreme Gamer - Fatality Professional

Karty z mX w nazwie na allegro wydają się być tańsze o parę złoty ale to chyba jedno i to samo.

Jak podpiąć przedni panel z obudowy do Xtreme Music? Po przez to 10 pinowe czarne złącze obok Aux? W Gamerze jest to bajecznie proste po przez to złączę:

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Firekage dzięki za odpowiedź ale tak raczej jestem zdecydowany na Gamer`a. Mógłby ktoś potwierdzić ze mX Xtreme to to samo co "zwykły" Xtreme? Widzę że mX ma nieco inaczej rozstawione elementy na PCB i nie ma radiatora.

I to bym sprawdzil :

Może to kolejne wcielenie jakichś starych zapasów Audigy których Creative chce sie pozbyć...

jako , ze sam mam Gamera , a ten jest na tym co i Music.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

? nie bede komentowac tego ze nie chce ci sie komentowac bo nie wiem o co ci w tym miejscu chodzi. Rozwin mysl.

A co napisales wyzej, hmm ? Ze X-fi jest fe, ze jest za drogie, ze masz lepsza karte (homemade?) za 50 zl i ci to wystarcza. Kazdy powinien kompletowac sprzet na swoje potrzeby i mozliwosci.

Zgadzam się ,że w zależności od potrzeb. Ja tam komponuję muzę i do X-Fi Extreme Music nie mogę się w ogóle przyczepić (kupowałem jak tylko weszły na rynek jako przebój). Czy jest warta swej ceny? Dla mnie w bez wątpienia w 100%. Dużo się też do dzisiaj nie zmieniło w nowych wersjach poza X-RAMem i PCI_E co świadczy ,że to od początku udana konstrukcja (oprócz sterów). Oczywiście jak ktoś płacze na 128kbps MP3 , że słabo grają mimo użycia Crystalizera i to na cienkich głośnikach to szkoda komentować. Dla mnie kluczowe są niskie opóźnienia i odciążenie maksa proca o czym zwolennicy porstych kart zapominają. MI tam przy maksie polifonii C2D 8400 skręcony na 3,6 Ghz potrafi się nawet przy X-Fi zadyszeć więc no comment co mógłbym z inną cienizną sobie zrobić. Myślę jednak ,że kupownie X-Fi do zabawy w słuchanie MP3 na cieńkich głośnikach to marnotrastwo kasy. AUdigy2 (tym bardziej ,że cześć najtańszych X-FI niczym się nie różnią poza sterami) wiec zupełnie dobrze sobie poradzi. Bez CMSS3D udającego 5.1 (i tak mam 10 głośnikowe pełne słuchawy 5.1), czy Crystalizera można spoko bawić się w słuchanie muzy i granie na znacznie gorszej karcie. Dobra alternatywa jakościowa dla wymagających to tylko tańszy Xonar Asusa.

Edytowane przez PolishFactor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra dziś przyszedł do mnie kabelek Coax i wreszcie mam inny napis na Z-5500 niż "No Digital Data" ale niestety za nic w świecie nie mogę uzyskać czegoś innego niż napis "Stereo". Konkretnie mówiąc nie działa mi SPDIF passthrough w żadnym programie ani AC3Filtrze ani w VLC ani MPleyerze ani w PowerDVD 9 ( jak nie działa w tylu programach to pewnie wina sterów) jedyne co słyszę to ciągły trzask i widzę napis stereo na panelu od Z-5500 (czyli coś tam działa ale nie tak jak trzeba) i teraz pytanie jak uzyskać Dolby Digitala albo DTS (kiedy film posiada dźwięk zapisany w którymś z tych kodeków) przesyłanego po kablu Coax? Widziałem temat o podobnym problemie na forums.creative.com niektóry osobą to dział a niektóry nie. Dodam, że moja karta to X-fi Music oem działająca pod kontrolą Visty x64 (prawie pewny że to wina sterów pod Viste właśnie x64 bitową), oprogramowanie do karty to te z SuportPack 1.1 + stery do Forte 1. Czy na którychkolwiek sterach zadziała mi owy SPDIF passthrough czy trzeba instalować Xp albo Viste 32 bitową?

A i pytanie czy do kupna DDl i DTS Pack trzeba posiadać jakąś specjalną kartę płatniczą czy wystarczy tylko zwykła którą wypłaca się kasę z bankomatu ( mam VISE od inteligo)? Jak odbywa się taki zakup czy dostane jakiś klucz aktywacyjny czy coś a same DDLpacki mogę ściągnąć gdziekolwiek?

Następne pytanie (troche ich jest) czy teraz jak podłącze kartę do z-5500 i kupię DDL i DTS Conecta będę mógł dawać głośność w X-fi na maxa czy nadal tak jak na podłączeniu po analogu trzeba trzymać głośność poniżej 60% (w moim przypadku) aby nie było słychać przekłamań dźwięku ( z Crystalizerem włączonym)?

Edit: O na to pytanie sam sobie odpowiedziałem, tzn. nadal muszę trzymać głosność na poziomie tak do 75% aby nie było przekłamań dźwięku (przynajmniej z moimi ustawieniami EQ Crystalizera CMSS).

A i liczyłem na to że po podłączeniu Coax' em kiedy będę włączał w czasie słuchania muzy CMSS-3d nie będę słyszał pstryknięć przerwań dzwięku itp. (chwilowych i cichych ale jednak) a jednak słyszę je nawet po Coax' sie.

Edytowane przez sokarsg-1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aby puścić passthrough pod Vistą musisz ustawić spdif jako urządzenie domyślne i będzie działać z AC3filtrem

Wystarczy Visa

Będziesz mógł na full, X-fi pierdzi a dokładnie lewy kanał nie radzi sobie ze wszystkimi tonami bo jaki baran w creative podbił mocno głośność w driverach bo się ludzie skarżyli, że cicho i tak już zostało fakt jest głośno oryginalne drivery X-fi mają na 40-60% głośność tych auzena czy od konkurencyjnego Xonara na 100%. BTW tobie po prostu głośniki nie wytrzymują ;)

Nie wiem o co kaman z pstryknięciami nic takiego na moim retailu nie uświadczyłem jak ci przerwywa/tnie się dźwięk to zainstaluj sobie RC 8.1 prelude drivery auzena choć nie dam sobie ręki uciąć, że z oemem innym niż creative'a zadziałają

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawa wiadomość dla posiadaczy X-Fi Elite Pro ---> ponoć nie warto korzystać z wyjścia słuchawkowego w panelu zewnętrznym ,bo lepiej pod względem jakości sprawuje się ''line output'' z karty wewnętrznej:

http://www.xbitlabs.com/articles/multimedi...-kamabay_7.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra kupiłem DDL i DTS paca ale nie działa mi jedna rzecz mianowicie nie mogę zmieniać głośności w Creative Console jak włącze DDL albo DTS. Natomiast przy wyłączonych enkoderach mogę regulować głośność. Przy włączonym DDl lub DTS ie mogę regulować głośność tylko w programach co jest bardzo irytujące bo w każdej grze programie do muzy, filmów muszę zmniejszać głośność bo na max głośności pierdzą mi głośniki ( o czym pisałem parę postów wyżej). Czy ktoś wie jak rozwiązać ten problem? A i dodam, że obecnie używam sterów 2_18_0008 + Consola 2_61_09 + Suport Pack 1.1.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi