Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

zainstaluj sobie prelude beta ale jeśli korzystasz z analoga i 5.1 to będziesz musiał remapować głośniki bo inaczej nie będzie dźwięku na tylnych głośnikach robi się to w thx console przestawiasz na 7.1 mapujesz przestawiasz na 5.1 i wszystko śmiga a drivery auzena to wypas ale nie mają "what you hear" także jak używasz tego lepiej zostać na oficjalnych creative'a

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A takie pytanie czy na tych sterach od Prelude jest "lepsza" jakość dźwięku bo ich nigdy nie instalowałem natomiast na sterach od Forte słyszę różnice na korzyść sterowników Forte w porównani z sterami dostarczanymi przez Creativa? Tak się właśnie zastanawiam czy zainstalować stery od Prelude na Win 7 X64 RC zamiast tych najnowszych SBXF_PCDRV_LB_2_18_0013 bo na tych nie mam problemów z BSOD' ami przy zmianie trybów tylko właśnie ta lepsza jakość na sterach od Forte mnie męczy (a nie mogę ich zaistalować bo nie działa z tego co czytałem na forum creativa Spdif na nich).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ma ktos moze panel przedni od karty dzwiekowej X-Fi zamontowany w obudowie Chieftec LBX? Zamykaja się drzwiczki?

Mam zamontowany w - Chieftec BA-01B-B-B i niestety musialem wyciagnac galki (ale zostaly bolce od potecjometrow wiec regulowac mozna)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poszukuję programu który by wyświetlał widmo słyszalnych częstotliwości dźwięku na wejściu karty SoundBlaster X-FI. Interesuje mnie wejście "What You Hear" ale to chyba bez znaczenia które wejście. Na wykresie na osi poziomej powinny być częstotliwości a na pionowej ile decybeli dla danej częstotliwości. Coś takiego jak się wyświetla w niektórych stacjonarnych korektorach.

Wydaje mi się niemożliwe aby nie było takiego programu, jednak z pomocą googli jak na razie nie znalazłem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witka Panowie. Krótkie pytanie. Jakie drivery polecacie do X-FI Xtreme Gamer - Prelude czy Forte, bo te z creative'a strasznie spowalniają zamykanie systemu?? Głośniki mam po analogu - 2.1 + słuchawki z mikrofonem na front panelu. Chciałbym jeszcze się zapytać, czy na tych sterach od Auzen wszystko w porządku jest z front panelem i działaniem mikrofonu?? Dzięki z góry za odpowiedź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już sobie poradziłem z problemem długiego zamykania systemu. Wyczytałem to na forum creative'a. Podaję prosty sposób jak się tego pozbyć. Jeżeli masz najnowsze sterowniki do X-FI (wersja 2.18.0013), to nie usuwaj ich. Zrób tak:

1) Ściągnij sterowniki do Auzen Prelude.

2) Uruchom ponownie komputer w trybie awaryjnym.

3) Wejdź do pliku Auzentech_Prelude_Beta1.zip do ścieżki Audio\Drivers\vista\common\i386 i skopiuj pliki: Ctxfihlp.exe i CTxfiSpi.exe do folderu System32 (C:\Windows\System32). Kiedy system zapyta, czy podmienić pliki zgódź się (pamiętając oczywiście o tej samej nazwie plików).

4)Po podmienieniu plików uruchom ponownie komputer. Problem z długim zamykaniem systemu powinien zniknąć.

To jest Fix dla Visty. U mnie działa, więc u Ciebie też powinno.

Edytowane przez MeoPL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szybkie pytanie. Jak uruchomić EAX w Mass Effect pod W7 (Vistą) bo mi nie działa, a openAL zainstalowany i nawet dodałem grę ręcznie do Alchemy (chociaż to nie potrzebne bo gra korzysta z open AL) i dalej nie mogę uzyskać EAX 'a. Używam tych sterów Auzentech_Prelude_Beta1 + Support pack 2.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heheh wpisz sobie mass effect eax5 w googlach i zobacz jak spartolili w tej grze wykrywanie X-fi ;) gierka pokazuje X-fi a mamy zwykły nie akcelerowany dźwięk :) trochę edytowania w pliczka gry i dopiero się eax pojawia ;) i eax to nie tylko echo na boga lol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam mam karte Creative Sound Blaster X-FI xtreme audio. Moje pytanie to czy ta karta ma w sterownikach opcje Xtreme Audio Control panel jak tak to jakie sterowniki i skad pobrac zeby ta opcja byla. na YT widzialem jak na tej karcie jakis koles zmienial rozne opcje a ja mam tylko creative audio console ;/ mam system xp prosze o odpowiedz :)) pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

Czy ktos wie jak ustawic "Channel Assignment" dla sygnalu SPDIF, bo gdy zmieniam kanaly to zmiany dotycza tylko sygnalu analogowego :(

Bo po S/PDIF masz tylko stereo, więc nie ma tam co zmieniać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam mam karte Creative Sound Blaster X-FI xtreme audio. Moje pytanie to czy ta karta ma w sterownikach opcje Xtreme Audio Control panel jak tak to jakie sterowniki i skad pobrac zeby ta opcja byla. na YT widzialem jak na tej karcie jakis koles zmienial rozne opcje a ja mam tylko creative audio console ;/ mam system xp prosze o odpowiedz :)) pozdrawiam

control panelu szukaj w panelu sterowania

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo po S/PDIF masz tylko stereo, więc nie ma tam co zmieniać.

Po 1 dzieki DDLive moze byc 5.1 z gier.

Po 2 chce zamienic kanal lewy z prawym wiec jest co zamieniac.

Po 3 jest tez cos takiego jak SPDIF passthru, wiec niewiem skad wogle ci sie wzielo te "tylko" stereo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powinno się dać regulować z pod panelu dźwiękowego Windowsa dało się na audigy SE to i na Xtreme Audio powinno się dać chyba nawet konsola creative'a ma taką opcje

Muszę to wiedzieć na 100%. Jakby jakiś posiadacz xtreme audio mógł sie wypowiedzieć byłbym wdzięczny:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh mam bana na labie więc trochę teraz tutaj pomyszkuje xD :)

zainstalowałem sobie stery XFI_SupportPack_2_0 do mojego x-fi music , narazie "jade" na moich słuchawkach dousznych od creativa ( model znacie bo są chyba tylko 1 ) o wiele leprze wysokie tony , basik głębszy , bardzo dobrze bo słucham drum and bass :razz:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

Po 1 dzieki DDLive moze byc 5.1 z gier.

Po 2 chce zamienic kanal lewy z prawym wiec jest co zamieniac.

Po 3 jest tez cos takiego jak SPDIF passthru, wiec niewiem skad wogle ci sie wzielo te "tylko" stereo.

Chcesz zamienić układ kanałów dla streamów passthrough? To chyba neguje passthrough.

Kanały lewy i prawy możesz sobie zamienić w playerze/dekoderze, dla filmów możesz sobie ustawić co tylko chcesz, np. w AC3Filter.

Channel Assignment jest dla sygnałów analogowych żeby sobie okablowanie dopasować. Dla S/PDIF masz jeden kabel więc nie ma takiej potrzeby. A nikt logicznie nie zamieniał by kanałów miejscami żeby tak ich słuchać, więc nie dali takiej opcji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niedawno kupiłem x-fi do notebooka ( http://pl.europe.creative.com/products/pro...gory=209&... ) i początkowo soft w ogóle nie chciał działać pod Windows 7 (RTM z MSDN:AA), dopiero po pobraniu nowych sterów (120MB ) działa.

Tyle że jak działa... Na uruchomienie się tej konsoli trzeba poczekać 5 sekund i nawet jak się uruchomi to działa jak muł. Audio Control Panel niewiele szybciej się również uruchamia. Do tego jeszcze zazwyczaj gubi ustawienia CMSS i Crystalizer'a. Dodam że system dość świeży. Mam 2GB ram i pentium dual core 1,73GHz - czyżby to zbyt mało na to oprogramowanie?

Do tego dziwna sprawa wszędzie gdzie widziałem screeny consoli są regulatorki do trebli i bassu koło dużego pokrętła volume - u mnie nie ma

I jeszcze jedno, a mianowicie Alchemy. Załączyłem to dla winampa - niby działa w kodeku winampowym jest wsparcie sprzętowe ale za to automatycznie wyłącza się CMSS. Warto się w ogóle w to bawić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy jest jakiś sposób na "odblokowanie karty" z danego trybu bo czasami (a nawet częściej niż czasami) zdarza się że jak zawiesi mi się gra (a nieraz bez żadnej konkretnej przyczyny się tak dzieje)korzystająca z openal albo alchemy to nie mogę przełączać karty między trybami? I nie pomaga nic poza restartem kompa, żadne wyłączanie usług creativa w narzędziach administracyjnych, nie widzę też żadnego procesu który by trzymał kartę cały czas zajętą.

Edytowane przez sokarsg-1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi