Skocz do zawartości
lewy

O kupowaniu monitorów(pilne)

Rekomendowane odpowiedzi

Niedługo ide sobie kupić nowy monitorek(ok.2h) . Testując nokia test monitor'em niewidzę większych różnic poszcxególnych modelów (może źle przetłumaczyłem sobie helpa? :oops: ) . Na co powinienem szczególnie uważać . I oco chodzi przy testowaniu geometri? Jeżeli ten temat już był to prosze o linki .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję że odpowiadacie na moje pytanie :evil: . Na pewno mi to pomoże :x

Tak to jest z monitorami. Ja też mam o nich małe pojęcie. Dla mnie liczy się tylko odświeżanie przy danych rozdzielczościach, wielkość plamki, wygląd monitora, no i oczywiście obraz (ostrość, kolory, brak zniekształceń - ale nie wiem jak to testować, oceniam na oko).

Monitorek będę kupował jak ciekłokrystaliczne stanieją, bo właśnie taki chcę kupić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niedługo ide sobie kupić nowy monitorek(ok.2h) . Testując nokia test monitor'em niewidzę większych różnic poszcxególnych modelów (może źle przetłumaczyłem sobie helpa? :oops: ) . Na co powinienem szczególnie uważać . I oco chodzi przy testowaniu geometri? Jeżeli ten temat już był to prosze o linki .

o geometrii - masz przeciez takie plasze w kwadraty i w pasy - jak jakas kreska (kreski) nie jest linia prosta to chyba cos znaczy

o kolorach - jak wlaczysz plansze z np bialymi kreskami a w niektorych miejscach (glownie w rogach) kolor bedzie przechodzil np w czerwonawy to znaczy ze kiepska zbierznosc kolorow

o zjawisku mory - jak przy duzym kontrascie w rogach/przy brzegach (moga byc tez na srodku) zauwazysz fale/prazki i takie tam to to jest mora

o "poduszkach" - krawedzie powinny byc liniami prostymi - jak sa wklesle lub wypukle to zle, obraz powinien byc prostokatem a nie trapezem lub rombem

o pompowaniu - jak przelaczasz plansze miedzy kontrastowymi kolorami i wydaje sie ze obraz zwieksza sie na chwile zeby dopiero dojsc po jakims czasie do poprzednich rozmiarow to masz do czynienia ze zjawiskiem pompowania

itd itp - NOKIA ... uwypukla te wady latwiej je zauwazyc

sorry za malo fachowe niektore slownictwo ale za bardzo nie pamietam fachowych okreslen na wszystkie zjawiska :oops:

a jak zalezy Tobie na soczystych kolorach to tylko kineskopy Trinitron/Diamondtron - ale np Flatron juz nie :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki benek , dokładnie otaką odpowiedź mi chodziło :D . W końcu kupiłem Samsunga SyncMastera 757mb za 990zł :wink: . Chyba mnie poniosło ale musiałem monitorek kupić najdalej do dzisiaj . Pozatym w razie czego jak siostra będzie chciała nowy monitor to dam jej samsunga a sobie kupię nowy :twisted: .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak mozna sprawdzic na szybko geomatrie obrazu, nasycenie kolorow jak przeciez monitor  potrzebuje jakies 30 min. zanim sie "nagrzeje".

Nie można , chyba że kupuje się w większych sklepach np.MediaMarkt , gdzie monitory są wystawione na wystawie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...