jonek Opublikowano 27 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2005 Mam mały kłopot. Rozbudowałem sobie komputer - kupiłem płytę główną z prockiem i zasilaczem. Mam teraz Athlona 64 3000+ Venice na płycie wspomnianej w temacie. Pozostały mi dwie kostki RAM - 256/400 i 128/266. Kiedy mam tylko 256, gry (zintegrowana grafika GF6100) chodzą mi zauważalnie szybciej, ale haczą z powodu braku RAMu, gdy dołożę mu natomiast 128 (razem 384), nie ma już haczenia, ale gry ścinają, wynik w 3DMarku01 jest o 3k niższy. Wówczas BIOS ustawia się na DDR266. Może by przestawić mu na DDR400, tylko czy wtedy ta druga kość się nie uszkodzi ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawik. Opublikowano 27 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2005 Mam mały kłopot. Rozbudowałem sobie komputer - kupiłem płytę główną z prockiem i zasilaczem. Mam teraz Athlona 64 3000+ Venice na płycie wspomnianej w temacie. Pozostały mi dwie kostki RAM - 256/400 i 128/266. Kiedy mam tylko 256, gry (zintegrowana grafika GF6100) chodzą mi zauważalnie szybciej, ale haczą z powodu braku RAMu, gdy dołożę mu natomiast 128 (razem 384), nie ma już haczenia, ale gry ścinają, wynik w 3DMarku01 jest o 3k niższy. Wówczas BIOS ustawia się na DDR266. Może by przestawić mu na DDR400, tylko czy wtedy ta druga kość się nie uszkodzi ? Zeby komp pracowałw rybie ddr400 musisz mieć obydwie kości na 400, jeśli masz chociaz jedną kość o mniejszej częstotliwości to bios automatycznie przestawia ci obydwie kości na tą mniejszą. Ps. Jak chodzi ci ta karta w jakei gry grasz i na jakich ustawieniach grafiki, jak ci tnie ? Powiedz wszystko o tej karcie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janio Opublikowano 27 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2005 co do twojego pytania czy pamięć sie nie uszkodzi, to jeśli przestawisz z 266 na 400 to komputer raczej się nawet nie włączy, szanse że ta kość 266 pójdzie ci na 400 są znikome, no i istnieje ryzyko że kośc się uszkodzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonek Opublikowano 27 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2005 (edytowane) Wystarczy Ultimate Spiderman, lub full detale w FIFIE 06, żeby się zaczynało ciąć. Wyjmę kość DDR266 i FIFA chodzi spox, a Spidey ścina bo ramu brak. Czyli pomoże mi w tym momencie tylko wymiana na 1x512 ?? PS : Karta to zintegrowany układ do płyty w temacie - nic specjalnego prócz Pixel Shaderów 3.0 :D Edytowane 27 Grudnia 2005 przez jonek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janio Opublikowano 27 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2005 Wystarczy Ultimate Spiderman, lub full detale w FIFIE 06, żeby się zaczynało ciąć. Wyjmę kość DDR266 i FIFA chodzi spox, a Spidey ścina bo ramu brak. Czyli pomoże mi w tym momencie tylko wymiana na 1x512 ?? PS : Karta to zintegrowany układ do płyty w temacie - nic specjalnego prócz Pixel Shaderów 3.0 :D najwidoczniej tak, albo dokupić drugą 256/400 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janosikkk Opublikowano 27 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2005 jonek: 1.na tej płycie to ram tylko w jednej kości , jak kiedys bedziesz chciał pokręcić to przy 2 kostkach nie zajedziesz za daleko a przy 1 owszem :) 2.Mozna wiedziec skąd wziąłeś a64 pod stocket 754 z rdzeniem VENICE!?!?!? :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonek Opublikowano 27 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2005 (edytowane) @janosikk - wskazanie CPU-Z :D Jak nie wierzysz mogę podrzucić skana. To co w takim razie mógłbym pokręcić, by z samą kostką 256 DDR nie cięło ? Edytowane 27 Grudnia 2005 przez jonek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janio Opublikowano 28 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2005 możesz próbować podkręcać procka, ale przycinek i tak raczej nie zliwkidujesz, bo wysokie fsb nie jest praktycznie odczuwalne w grach, jak dokupisz więcej ram to odczujesz znaczną różnicę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonek Opublikowano 28 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2005 a czy wskazanie CPU-Z w zakładce Memory, pole Frequency - 100 MHz to powinno tak być ?? A nie 133 ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonek Opublikowano 29 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2005 Zrobiłem taki trik jeszcze - przy 384mb obniżyłem szynę CPU do 150 MHz - więcej sie nie da. Zauważyłem znaczny wzrost fps w 3dm01, jednak system chodzi niestabilnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...