Skocz do zawartości
jbill

Domeny Serwery

Rekomendowane odpowiedzi

niech ktos mi wytlumaczy...bo sie pogubilem...chce zalozyc wlasna strone...(platna)...czyli musze wykupic domene+serwer...czy jak to dziala...?????

co to jest hosting?

pozdrawiam..

czy sa bezplatne domeny z mozliwoscia instalacji plikow .exe????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tez mam braki :) ale ja to rozumiem tak...

kupujesz server - dokłądniej miejsec na serverze... tam mozesz umieszcza swoja stronkę... Zazwyczaj server nosi dziwną nazwę... (np ma tylko numer IP 213.231.X45.2). WTedy zeby posluguiwać sie normalną ludzką nazwą:) wykupujesz sobie domenę np costam.pl costam.com.pl Ceny się różnią.

Mozliwosci instalacji własnych programów raczej hyba nie ma.. juz napewnoo nie na darmowych serverach.. wyjatek, jak np w moim przypadku, gdy moja stronka stoi na serverze sąsiada :). Można zapytać Twojeg dostarczyciela netu czy możesz dostać zewnętrzne IP. Jeśli dostaniesz.. możesz na swoim kompie zrobić sobie server, który będzie widoczny z netu...

Ja póki co nie mam domeny żadnej wykupionej więc adres mojej stronki wygląda mniej wiecej tak... http://217.98.242.200/pel/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak na dobra sprawe to kazdy ma jakies braki ale co innego uruchomic strone domowa (do czego wystarczy podstawowa orientacja w temacie) a co innego platny serwis... do tego na darmowym serwerze ;)

BTW kwestie domeny zawsze mozna rozwiazac za pomoca aliasu ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki za zainteresowanie......ale chodzilo mi o to ...zeby na swojej stronie (darmowej czy platnej) albo na serwer swojej strony wrzucic plik .exe Napewno nie chce robic platnego serwisu..

Czyli rozumiem ze musze wykupic miejsce + domene...czyli jakies min. 140zl/rok

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie do konca...

1. Strasznie niezrozumiale piszesz. Chcesz umiescic plik .exe na serwerze tak aby byl np. mozliwy do pobrania dla innych czy chcesz aby byla mozliwosc uruchomienia tego pliku na serwerze?

2. W pierwszym poscie jak byk stoi platna ;]

3. Jesli nie zalezy ci na adresie np. www. nazwa.pl i zadowala cie na np. www.nazwa.prv.pl to mozesz skorzystac z aliasu oferowanego za darmo przez chociaz by wspomniane juz prv.pl (oczywiscie nie tylko przez nich).

4. Jesli chcesz wylacznie udostepnic ow plik wylacznie do pobrania (punkt 1) mozesz skorzystac z darmowej oferty (adresy znajdziesz TUTAJ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niech ktos mi wytlumaczy...bo sie pogubilem...chce zalozyc wlasna strone...(platna)...czyli musze wykupic domene+serwer...czy jak to dziala...?????

co to jest hosting?

pozdrawiam..

czy sa bezplatne domeny z mozliwoscia instalacji plikow .exe????

Jezeli chodzi o sama usluge hostingowa, to jest to prosto mowiac dzierzawa miejsca na dysku serwera. Np 500Mb, 1Gb... Domena jest to cos podobnego do przekierowania. Jezeli www.twoja_stronka.pl to oznacza ze domena twoja_stronka.pl jest przekierowaniem do katalogu, ktory dzierzawisz na danym serverze...

Jezeli chodzi o Twoje drugie pytanie to nie wiem... ale wydaje mi sie ze nie

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...chce zalozyc wlasna strone...(platna)...czyli musze wykupic domene+serwer...czy jak to dziala...?????

??

...ale chodzilo mi o to ...zeby na swojej stronie (darmowej czy platnej) albo na serwer swojej strony wrzucic plik .exe Napewno nie chce robic platnego serwisu..

Czyli rozumiem ze musze wykupic miejsce + domene...czyli jakies min. 140zl/rok

pozdrawiam

Niekoniecznie musisz miec domene... Jak chcesz to moge Ci udostepnic miesce na moim serwerze (100MB,20GB mies) za 12zl miesiecznie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi