Skocz do zawartości
Fisher

Nowy Komp! Ale Jaki?

Rekomendowane odpowiedzi

No dobra przeczytalem recenzje z Fry Cray-a i z HL2.

Sempron dorownuje Pentiumowi 4. Ale ja wykrece celerona 2.53ghz

na 3154Mhz bez problemow, a jak ja mma niby wykrecic tego Semprona 1.6ghz na 2.4ghz.

1.Nie umiem krecic Sempronow

2.Jak ma niby zrobic tak zeby ten Sempron na zwyklym chlodzeniu z fsb 200 dzialal na 300mhz??

Tak wiec juz nie wiem.

Przeciez ten Sempron bez krecenia to rok korzystania i juz se nie pogram w nowsze gry.

A na Celeronie 3154Mhz jescze pogram troche czasu.

Chyba ze ktos zna magie i mi powie jak wykrecic tego Semprona na 2.4Ghz.

Ludzie juz sam nie wiem co mam wybrac!!! POMOZCIE!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

Ja polece jednak coś na wyższy socket. ASRock Dual SataII 939, Sempron 3000+ 939, 2x 512 ddram patriota, grafika, może jakiś 9800/9700pro z 256 bitową szyną pamięci, zasilacz Delta albo Forton 350W.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh. Czlowieku ja nie mam tyle kasy. Mialo byc do 1400, przekonalem starych i jest 1500.

Wiec tak jak bedzie tak bedzie, wiekszosc jest za sempronem wiec biore tak:

-Sempron 2600+

-Gigabyte GA-K8NS

-512Mb Ram TwinMOS

-Radeon 9550 128MB

-Maxtor 80Gb

-Nagrywarka DVD LiteOn

-FDD OEM

-Obodowa Aton 6120

-Zasilka ModeCom 350W

Razem>>1480 PLN

I co o tym myslicie?? :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

No troche przesadziłem, można by było wziąć najwyżej jedną kostke i byś sie zmieścił. Nie bierz gigabyta, weź epoxa, ramy patriota.

Edytowane przez Grzechu_1990

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za ostrzezenie, poczytalem o niej i podobno nie da sie na niej nic krecic:/

Podaj jaks dobra i tania plytke na ktorej wykrecil bym ze 2.4ghz z tego procka

Ale jesli chodzi i Epoxa to chodzi ci o np cos takiego:

-Epox EP-8HDAI Pro ?? da sie na nim dobrze krecic??

dajcie jakiegos asusa, dfi albo cos do 300zl na korym moglbym wykrecic cos pozadnego na zwyklym chlodzeniu ok;]

Dajcie jakis link jak podkrecic tego Semprona 2600+ please:P

Edytowane przez Fisher15

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ej! Powiedzmy ze kupie tego semprona 2600+i nie bede go ruszal, nie bede go podkrecal. I co wtedy?? juz kicha wtedy juz nie jest taki dobry. na ile mi starczy taki procek bez podkrecania?? na rok?? a ja chcem kupic kompa pzrynajmniej na 3 lata.

Nie wiem juz sam. Moze ten celeron nie jest taki zly co. a Jego pzrynajmniej umiem krecic.

Nie wiem co z tym sempronem. jesli mam go wybrac dajcie do niego jakas plyte glowna na ktorej bede go mogl wykrecici jakos znacznie na zwyklym chlodzeniu.

I prosze dajcie ten link!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiecie co chyba zaryzykuje i wezme Celerona D 325 2.53Ghz!

Reszte zostawie tak jak jest tylko chcialbym zebyscie pomogli mi wybrac jakas

dobra plytke pod tego celerona.

Na jakiej plycie moglbym najwiecej wyciagnac z niego na zwyklym chlodzeniu??

Doradzcie jakas do 250zl moze ok :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

Weź przestań z tym celeronem, nie pisz posta pod postem tylko edytuj. Bierz semprona, to żadna sztuka kręcić je. A o kręceniu poczytaj w dziale 754/939/940.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na jakiej plycie moglbym najwiecej wyciagnac z niego na zwyklym chlodzeniu??

Doradzcie jakas do 250zl moze ok

bierz abita IS7-E na allegro jest za 260 w boxsie nóweczka

albo jak masz 100 zł wiecej to bierz najlepszą na świecie pod 478 abita IC7

nie bierz asrocka bo to jest najgorsze [ciach!]o jakie może być na 3000 nie bedzie stabilny ja bedziesz miał tego celerona

na abicie IS-7 wyciśniesz 3500 z palcem w du...

jak sie znasz na kreceniu i masz dobre ramy to może uda ci sie 4000 wycisnoć

pamietaj że ram na intela najlepiej brać w dualu lepiej kupić 2x256 niż 1x512

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bierz sempa a nie celka nawet bez podkrecania ten sampron jest szybszy od celka szczegolnie widac to w grach jedyna dziedzina w jakiej lepszy jest celeron to testy niskopoziomowe i aplikacjie biurowe, ale jesli ci chodzi przedewszystkim o gry to tylko sempron. A jesli chodzi o krecenie to jesli umiesz krecic celki to i sempa podkrecisz. Po prostu fsb w gore i np prime testujesz czy jest stabilny i tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra jednak AMD

cp powiecie o tym:

-Sempron 2600+

-Asus K8V-X K8T800

-Radeon 9550 128Mb

-512Mb RAM TwinMos

-Segate 80gb

-Nagrywarka LiteOn

-FDD OEM

-Obodowa ATON 6120

-zasilacz ModeCom 350W

Na cos takiego mnie stac.

Moze byc!!!

Ale wiecie napewno jescze cos sie zmieni bo zawsze w lutym ceny spadaja a ja mam zamiar kompa wlasnie w lutym kupic tak wiec moze nawet uda mi sie Semprona 2800+ :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh. Maciek ja zaczolem od celerona przekonali mnie na semprona potem znow ktos mnie pzrekonal na celerona ale zostane chyba przy tym sempronie. Tak wiec zlozylem komputer i to wyglada tak:

Dołączona grafika

na ceny nie patrzcie bede kupywal gdzie indziej obodowa bedzie atona a zasilka modecoma 350W

tylko zastanawiam sie, jak bym tego epoxa nie dostal to czy dobre by bylo mobo

Asus K8V-X K8T800 ? ? ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja zaczolem od celerona przekonali mnie na semprona potem znow ktos mnie pzrekonal na celerona ale zostane chyba przy tym sempronie

a może jak bedziesz chciał rozbudować kompa w przyszłości to zainwestował byś w s 939

byś miał lepszą wydajność proca ale byś miał gorszą grafe z braku kasy ale za to na nowe PCI-e x16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wątpie czy uda ci sie zmiescic w tej cenie z platforma 939. Sam procek a64 3000 kosztuje ponad 600zł, chyba ze byłby to semp 3000+ 939. Jesli chodzi o rafy pcie to njlepszy byłby radeon x1300pro albo gigabyte gf6600 tf.

Jesli chodzi o zasilacz to nie bierz tego modecoma tylko fortrona lub huntkeya.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

Dysku nie bierz seagate, jeden z użytkowników ma 80 i narzeka na nią, bierz samsunga. Jeżeli chodzi o 939 to popatrz na mój post u góry.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem musial bym znow na nowo wszystko szukac i ustawiac. wsumie mam jescze duzo czasu bo do lutego hoho. tak wiec nie wiem cos popatrze al nie wiem, tylko gdzie ja znajde semprona na s939?? mowicie o radku x1300 ale on kosztuje 400zl:/ wiec chyba zostane pzry tym. tylko mam prosbe powiedzcie cos na temat tego zestawu co zlozylem. na ktorej plycie da sie wiecej krecic zostawic epoxa czy moze ten asus bylby dobry. mam problem z zasilaczem bo nigdzie nie moge dostac tego fortrona ani delty. widzilem 1 fortona na allegorro 350W na 83zl. Dysk wezme samsunga albo maxtora. no i tyle wypowiedzcie sie cos na ten temat.

i dajcie jakiegos linka z tym podkrecaniem tych sempronow bo wczoraj to znaczy dzis siedzialem do 3 i nie znalazlem;] ok

Edytowane przez Fisher15

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

no dobra a co myslicie o tych plytach. musze brac na chipsecie via bo biore radaka, a na nf sie gryza. Jak bym nie dostal tego epoxa to dobry byl by ten asus??

Radeon nie gryzie sie z tym chipsetem, bierz epoxa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie wiem skad wy bierzeciez takie drogie rzeczy :DD puszczasz te pamiatki w dualu krecisz sempra bo wiatrak masz dobry krecisz ta karte na 600/1150 na boxie + dorzuc najtansza obudowe jaka znajdziesz i kup fortrona 350w na allegro zmiescisz sie w 1500zl a bedzie ci smigal z ta grafa az milo pograsz w hl2 na 1024 z max detalami

Dołączona grafika

mozesz kupic lepszy zasilacz do tego np jakis fortron 400w ale wtedy ci wyjdzie gdzie 1540zl

Edytowane przez gaav

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

Ja nie wiem skad wy bierzeciez takie drogie rzeczy :DD puszczasz te pamiatki w dualu krecisz sempra bo wiatrak masz dobry krecisz ta karte na 600/1150 na boxie + dorzuc najtansza obudowe jaka znajdziesz i kup fortrona 350w na allegro zmiescisz sie w 1500zl a bedzie ci smigal z ta grafa az milo pograsz w hl2 na 1024 z max detalami

http://members.chello.pl/a.gawronska3/komp.jpg

mozesz kupic lepszy zasilacz do tego np jakis fortron 400w ale wtedy ci wyjdzie gdzie 1540zl

Weź idź z tym zestawem :mur: Przestarzały i brak możliwości rozbudowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe stary :D w 1500 to twoją taktyką dało by sie zamontować 7800GT :)

Tutaj chodzi aby poskładać jak najnowszą i przyszłościową platforme.

Niestety Socet A to już raczej możliwości rozwoju niema , a S939 to najnowszy układ który pozniej będzie można spokojnie modernizować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://egielda.com.pl/?str=art&id=139

test plyt na socket754 ze zlaczem pci-e

zamiast gigabyte k8n-s bierz dfi nf-4x i tego sempa2600+ pocisniesz na 2400 Mhz bez problemow, no chyba ze bedziesz mial pecha i trafi sie proc, dla ktorego granica mozliwosci bedzie 2 GHz, chociaz to malo prawdopodobne :)

no i jeszcze jedno, nie sugeruj sie tym ze celeron bedzie mial ponad 3 GHz na liczniku i z racji taktowania starczy na dluzej. liczy sie wydajnosc procesora a nie sama ilosc megahertzow, czego najlepszym przykladem jest jest Pentium4 Mobile.

poszukaj, poczytaj, bedziesz wiedzial o czym mowie

Edytowane przez Liseq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

http://egielda.com.pl/?str=art&id=139

test plyt na socket754 ze zlaczem pci-e

zamiast gigabyte k8n-s bierz dfi nf-4x i tego sempa2600+ pocisniesz na 2400 Mhz bez problemow, no chyba ze bedziesz mial pecha i trafi sie proc, dla ktorego granica mozliwosci bedzie 2 GHz, chociaz to malo prawdopodobne :)

Teraz omawiamy s939. Sempron 3000+, ASRock dual sataII, radeon 9700/9800pro, Delta albo Forton 350W, 512ddram patrioty albo dwa razy 512.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi