Skocz do zawartości
Rider

Kupno HDD - Prosze o pomoc !

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Chce kupic nowy Dysk ale nie jestem pewny jak to jest z tymi interfejsami do nich. Czy jesli kupie Dysk z interfejsem np. Fast ATA -5 to bedzie on zgodny z moja stara juz dzisiaj plyta glowna ??? Wiem ze do dyskow SCSI sa potrzebne kontrolery ale z tego co wiem do zwyklych HDD juz nie. Mam racje ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli koopisz dysk ata 100 czy nawet 133 i podłączysz do płyty, która obsługuje tylko ata 66 to bedzie działał ale telko w takim trybie jaki obsługuje płyta. BX obsługiwał max ata 66, chyba ze masz na płycie osobny kontroler. Tylko do dysków SCSI potrzebujesz całkiem innego kontrolera

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Chce kupic nowy Dysk ale nie jestem pewny jak to jest z tymi interfejsami do nich...

interfejsami to sie nie zajmuj - jak ATA to bedzie pasowala wtyczka (byle nie Serial-ATA)

poszukaj o ograniczeniach rozmiarow HDD przy Twojej plycie to w gre wchodza 4GB i 32GB - strona producenta plyty i szukaj najnowszego BIOSu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Twoja plyta zapewne nie ma szybszego interfejsu niz ATA 33

Jesli masz plyte na BX`sie i najnowszy BIOS to jest duza szansa ze obsluzy Ci dysk 40GB . W przeciwnym razie bedziesz musiał ograniczyc pojemnosc do 33.3 GB.

Model na ktory warto zwrocic uwage : http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=3626

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

Model na ktory warto zwrocic uwage :http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=3626

kpisz czy co :?:

przy takiej starej platformie to ten dysk tylko bedzie sie nudzil - do plyt na BX itp polecam Maxtory 5400rpm - odradzam Seagate nawet po przestawieniu firmwearu na ATA33 dyski maja "problemy" z wydjanoscia na starszych plytach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

Model na ktory warto zwrocic uwage :http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=3626

kpisz czy co :?:

przy takiej starej platformie to ten dysk tylko bedzie sie nudzil - do plyt na BX itp polecam Maxtory 5400rpm - odradzam Seagate nawet po przestawieniu firmwearu na ATA33 dyski maja "problemy" z wydjanoscia na starszych plytach

Tak sie sklada ze mam barracude IV i II i IV chociaz pracuje na tym samym interfejsie co II (czyli ATA 33) jest cichsza, szybsza i wydajniejsza !

Nie mam najmiejszych "problemow" z tym dyskiem

po co wgrywac firmware ATA 33 ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak sie sklada ze mam barracude IV i II i IV chociaz pracuje na tym samym interfejsie co II (czyli ATA 33) jest cichsza, szybsza i wydajniejsza !

Nie mam najmiejszych "problemow" z tym dyskiem  

po co wgrywac firmware ATA 33 ??

1. dlatego napisalem "wydajnosc" - bo chodzilo o to ze na starszych kompach dyski Seagate przegrywaja z takimi dyskami z ktorymi spokojnie radzily sobie na plytach z kontrolrem ATA100

2. wymuszenie progsem ze strony Seagate trybu ATA33 pomaga ale czesciowo

3. najlepsze jest to ze wydajnosc dysku na plycie z kntrolerem ATA100 przestawionym w tryb ATA33 (w BIOSie) jest lepsza niz na starej plycie z ATA33 :!:

co do BIV to nie mam duzego doswiadczenia na starych plytach, ale moje "gadanie" dotyczy przede wszystkim U6

a ogolnie to do starych kompow nieoplaca sie wrzucac szybkich dyskow (7200rpm) mimo cichosci BIV wole Maxtora 5400rpm (D540X) bo jest niewiele glosnieszy ale spokojnie moge go wrzucic do kieszeni gdzie (w kieszeni) pod wzgledem cichosci dorownuje BIV a i tak w kieszeni ma nizsza temp niz BIV zamontowana normalnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...