Skocz do zawartości
pawik.

Ułamany Drucik W Dysku

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Już kilka razy wyginał mi się drucik w twardzielu (ten jak sięwkłada taśmy) i wreszcie się urwał ale dysk chodzi. Czy może coś mi przez to wolniej chodzić czy co ? A może ten drut jest po to, żeby była symetria ?:P Nie wiem, juz od dawna przymiezalem sie do sprzedania tego dysku a tu taki zonk :) Jeśli zerwanie tego druta nic nie szkodzi to kamień z serca :P Dodam ze jest to drucik w rogu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wszystko jest do zrobienia. moj kumpel mial taki "wypadek". zrobilem mu ten dysk. wylutowalem jeden taki pin ze starego(zepsutego) dysku i dolutowalem w miejsce tamtego wylamanego. picus glancus ;) radze ci cos z tym zrobic bo kiedys mozesz zobaczyc na dysku bledne dane itp. a watpie zeby ktos kupil od ciebie dysk z wylamanym pinem. pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może to był tzw pin stabilizacyjny, odpowiadający za nic :P mi też się kiedyś w dysku uwalił drucik w rogu, a dysk działał bez zarzutu. zobacz na płytce od elektroniki czy nie idzie jakaś ścieżka od tego drucika (pinu)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wlasnie mam taki podlaczony do kompa Seagate 20 GB z ulamanym jednym bolcem w rogu.Przechowuje na nim jakies mniej wazne dane. Jak narazie jedynie co stwierdzilem to ze spadla nieznacznie predkosc dysku ,ale dysk jakos dziala. Myslalem aby dolutowac taki pin ze starego dysku ,ale ten w 20'stce jest tak ulamany ze nie da rady jak tego przylutowac :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć

Już kilka razy wyginał mi się drucik w twardzielu (ten jak sięwkłada taśmy) i wreszcie się urwał ale dysk chodzi. Czy może coś mi przez to wolniej chodzić czy co ? A może ten drut jest po to, żeby była symetria ?:P Nie wiem, juz od dawna przymiezalem sie do sprzedania tego dysku a tu taki zonk :) Jeśli zerwanie tego druta nic nie szkodzi to kamień z serca :P Dodam ze jest to drucik w rogu :)

Google prawde ci powie :D

http://republika.pl/elektronikjk/i3.html

mozesz teraz zobaczyc co to za pin i od czego jest :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi