Skocz do zawartości
Angelo666

Jedno- Czy Dwustronne?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć...

Nie dawno zakupiłem kość ramu na allegro... Jest to sd-ram pc100.

W chwili obecnej uświadomiłem sobie, że nie wiem, czy te ramy będą działać z moją płytą główną(chipset BX)...

Czy możecie mi poradzić, widząc wyniki różnych testów i zdjęcia, czy jest to kość dwustronna?

Przepraszam za upierdliwe pytania, ale chcę być pewny wydanych pięniędzy(tylko szkoda, że wcześniej o trym nie poyślałem)...

Proszę o pomoc

Pozdr.

---EDIT---

>>KLIK<< - aukcja ramu

Edytowane przez Angelo666

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zwykle jeśli kostki na płytce PCB są po jednej stronie to jest to pamięć jednostronna. Co do BX to 256 MB musi być dwustronne , mniejsze mogą być jednostronne bo moja jednostronna kość 64 MB pracowała bez problemu i cała była widziana na płycie BX.

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zwykle jeśli kostki na płytce PCB są po jednej stronie to jest to pamięć jednostronna. Co do BX to 256 MB musi być dwustronne , mniejsze mogą być jednostronne bo moja jednostronna kość 64 MB pracowała bez problemu i cała była widziana na płycie BX.

Hmm... Jest to często pwtarzana bzdura zwłaszcza na szeregu aukcji. To czy pamięć jest jednostronna czy dwustronna zależy od jej organizacji wewnętrznej, a nie umieszczeniu układów pamięci. Nawet jeżeli jest to pamięć z układami po jednej stronie może być pamięcią dwustronną (BX-ową) co oznacza, że płyty z BX-em będą ją widziały w całości. I na odwrót.

"Zwykle" jest tak, że kości są umieszczone po obu stronach, a pamięć jest jednostronna i płyty z BX-em widzą jej tylko połowę!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi