jozef_k Opublikowano 28 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2005 próbowałem odpalić na tej maszynie livecd PClinuxOSa, LinnexOSa, instalować Mandrake 10.2 - i wykrzacza się przy montowaniu lo.. (unable to mount loop filesystem) "ERROR: Unable to mount loop filesystem, Dropping you to a limited shell. " Ma ktoś jakis pomysł na "cheat codes" który by to przeskoczył ? sprzęt: Aristo Smart 270 Chipset Intel 915 GM / DDR-II Intel Celeron-Mobile 1.4/400/1024 RAM:512 MB grafika:Intel Graphics Media Accelerator 900 128MB Max hdd 60gb DVD+/-RW (Masushita) LAN PCMCIA WiFi Znalazlem topic na forum pclosa(problem przy 0.91) - ale rozwiązania już tam nie było. Google nic mi więcej powiedzieć nie chciały. Ma ktoś jakiś pomysł ? Nie usmiecha mi sie korzystać z Fedory - która to ponoć działa dobrze na tym notebooku. Pozdrawiam J Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cpu Opublikowano 28 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2005 Nie potrzebnie zwierzasz sie ze sprzetu ktory posiadasz bo sprawa rozbija sie o to ze w kernelu nie masz skompilowanego loop - zazwyczaj kompiluje sie to jako modul i jak potrzebny jest to sie taki modul modprobuje :) # # Block devices # CONFIG_BLK_DEV_LOOP=m Takie cos muszisz sprawdzic w konfigu swojego kernela (w /usr/src/ sa kernele) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jozef_k Opublikowano 28 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2005 Obawiam się ze sie nie rozumiemy. mowię że nie mogę odpalić liveCD - z pclosem ( a tego distro dotychczas uzywalem na desktopie), już nawet w akcie desperacji chcialem zainstalować MDK - ale to samo ( ten sam komunikat) więc powiedz mi jak przy odpalaniu mam załadować ręcznie modul ? bo może czegoś nie wiem... :) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cpu Opublikowano 28 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2005 Obawiam się ze sie nie rozumiemy. mowię że nie mogę odpalić liveCD - z pclosem ( a tego distro dotychczas uzywalem na desktopie), już nawet w akcie desperacji chcialem zainstalować MDK - ale to samo ( ten sam komunikat) więc powiedz mi jak przy odpalaniu mam załadować ręcznie modul ? bo może czegoś nie wiem... :) Pozdrawiam Modul moze sie nie odpalac bo moze go nie byc jesli chcesz byc pewien to ftp://sunsite.informatik.rwth-aachen.de/p...l-2005.1-r1.iso sciagnij to LiveCD Gentoo (waga 60 MB) i nagraj na CDRW jakies jak sie odpali to juz bedzie wiadomo czego szukac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jozef_k Opublikowano 28 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2005 a więc Debian się zainstalował - nawet działa.. co do gentoo które podałeś - nie potrafię przebrnąc przez polecenie boot ( nie smiac sie :) ) odrzuca wszelkie opcje - bez opcji tez twierdzi ze nie ma kernel image :) Debian debianem - ale jednak wolałbym moj desktopowy PClinuxOS - masz może jakiś pomysł jak zrobić aby w/w moduł raczył się ładować ? :) Dziękuję za dotychczasową pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Uffizi Opublikowano 28 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2005 no ja bym probowal po staremu czyli do /etc/modprobe.conf dodac odp. wpis. nastepnie nagrac CD jeszcze raz ze zmienionym modprobe.conf'em no i co najwazniejsze aby kernel w /boot mial loopbacka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cpu Opublikowano 28 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2005 (edytowane) a więc Debian się zainstalował - nawet działa.. co do gentoo które podałeś - nie potrafię przebrnąc przez polecenie boot ( nie smiac sie :) ) odrzuca wszelkie opcje - bez opcji tez twierdzi ze nie ma kernel image :) Debian debianem - ale jednak wolałbym moj desktopowy PClinuxOS - masz może jakiś pomysł jak zrobić aby w/w moduł raczył się ładować ? :) Dziękuję za dotychczasową pomoc Wystarczy enter wscisnac i defaultowy kernel sie zaladuje ale juz wiemy ze winny jest modul tak jak myslalem na poczatku teraz musisz sprawdzic konfig kernela z PCLinuxOS w ogole looknij w /lib/modules/NR_KERNELA/kernel/drivers/block/loop.ko czy jest taki modul I jesli bedzie to dodaj tak jak mowi Uffizi do modprobe.conf wpis loop ew mozesz pobawic sie z /etc/modules.autoload.d/ i tam to dopisac Edytowane 28 Grudnia 2005 przez cpu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jozef_k Opublikowano 2 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2006 a więc problem nie tyle rozwiązałem co ominąłem - instalując Debiana, i urządzając go "pod siebie" ;) a także instalując najnowszą wersje PCLosa... jednak nabyta wściekłośc na złośliwość rzeczy martwych zmusza do pojscia za waszymi radami :) - jutro zajmę się budowaniem nowego livecd z wkompilowanym modułem. J Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...