Skocz do zawartości
jozef_k

Unable To Mount Loop Filesystem

Rekomendowane odpowiedzi

próbowałem odpalić na tej maszynie livecd PClinuxOSa, LinnexOSa, instalować Mandrake 10.2 - i wykrzacza się przy montowaniu lo.. (unable to mount loop filesystem)

"ERROR: Unable to mount loop filesystem,

Dropping you to a limited shell.

"

Ma ktoś jakis pomysł na "cheat codes" który by to przeskoczył ?

sprzęt:

Aristo Smart 270 Chipset Intel 915 GM / DDR-II

Intel Celeron-Mobile 1.4/400/1024

RAM:512 MB

grafika:Intel Graphics Media Accelerator 900 128MB Max

hdd 60gb

DVD+/-RW (Masushita)

LAN

PCMCIA

WiFi

Znalazlem topic na forum pclosa(problem przy 0.91) - ale rozwiązania już tam nie było. Google nic mi więcej powiedzieć nie chciały.

Ma ktoś jakiś pomysł ?

Nie usmiecha mi sie korzystać z Fedory - która to ponoć działa dobrze na tym notebooku.

Pozdrawiam

J

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie potrzebnie zwierzasz sie ze sprzetu ktory posiadasz bo sprawa rozbija sie o to ze w kernelu nie masz skompilowanego loop - zazwyczaj kompiluje sie to jako modul i jak potrzebny jest to sie taki modul modprobuje :)

#

# Block devices

#

CONFIG_BLK_DEV_LOOP=m

Takie cos muszisz sprawdzic w konfigu swojego kernela (w /usr/src/ sa kernele)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obawiam się ze sie nie rozumiemy.

mowię że nie mogę odpalić liveCD - z pclosem ( a tego distro dotychczas uzywalem na desktopie), już nawet w akcie desperacji chcialem zainstalować MDK - ale to samo ( ten sam komunikat) więc powiedz mi jak przy odpalaniu mam załadować ręcznie modul ? bo może czegoś nie wiem...

:)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obawiam się ze sie nie rozumiemy.

mowię że nie mogę odpalić liveCD - z pclosem ( a tego distro dotychczas uzywalem na desktopie), już nawet w akcie desperacji chcialem zainstalować MDK - ale to samo ( ten sam komunikat) więc powiedz mi jak przy odpalaniu mam załadować ręcznie modul ? bo może czegoś nie wiem...

:)

Pozdrawiam

Modul moze sie nie odpalac bo moze go nie byc jesli chcesz byc pewien to ftp://sunsite.informatik.rwth-aachen.de/p...l-2005.1-r1.iso sciagnij to LiveCD Gentoo (waga 60 MB) i nagraj na CDRW jakies jak sie odpali to juz bedzie wiadomo czego szukac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a więc Debian się zainstalował - nawet działa.. co do gentoo które podałeś - nie potrafię przebrnąc przez polecenie boot ( nie smiac sie :) ) odrzuca wszelkie opcje - bez opcji tez twierdzi ze nie ma kernel image :)

Debian debianem - ale jednak wolałbym moj desktopowy PClinuxOS - masz może jakiś pomysł jak zrobić aby w/w moduł raczył się ładować ? :)

Dziękuję za dotychczasową pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a więc Debian się zainstalował - nawet działa.. co do gentoo które podałeś - nie potrafię przebrnąc przez polecenie boot ( nie smiac sie :) ) odrzuca wszelkie opcje - bez opcji tez twierdzi ze nie ma kernel image :)

Debian debianem - ale jednak wolałbym moj desktopowy PClinuxOS - masz może jakiś pomysł jak zrobić aby w/w moduł raczył się ładować ? :)

Dziękuję za dotychczasową pomoc

Wystarczy enter wscisnac i defaultowy kernel sie zaladuje ale juz wiemy ze winny jest modul tak jak myslalem na poczatku teraz musisz sprawdzic konfig kernela z PCLinuxOS w ogole looknij w /lib/modules/NR_KERNELA/kernel/drivers/block/loop.ko czy jest taki modul

I jesli bedzie to dodaj tak jak mowi Uffizi do modprobe.conf wpis loop ew mozesz pobawic sie z /etc/modules.autoload.d/ i tam to dopisac

Edytowane przez cpu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a więc problem nie tyle rozwiązałem co ominąłem - instalując Debiana, i urządzając go "pod siebie" ;) a także instalując najnowszą wersje PCLosa... jednak nabyta wściekłośc na złośliwość rzeczy martwych zmusza do pojscia za waszymi radami :) - jutro zajmę się budowaniem nowego livecd z wkompilowanym modułem.

J

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi