Skocz do zawartości
aceraspire

Zmiana Mac-a

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym zmienić adres mac karty w laptopie. Jak to zrobić proszę o jakąś fajną instrukcję. Z góry dziękuję.

Ale ktorej karty? WiFi, ethernet? Wbudowana sieciowka "kablowa" to chyba powinno byc z poziomu biosu dostepne.

Najlepiej bedzie sprawdzic na google

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Albo ja jestem jakiś inny albo niewiem o co chodzi ;) MACADRESS jest stały i nie można zmienić. Producenci kart sieciowych nadają jeden adres i aby go zmienić należy wymienić kartę sieciową :). Jeżeli nie to naprowadźcie mnie na dobrą drogę. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale głupoty gadacie , jakim programem???

w windzie xp robi się to jedną ręką...

najpierw wybieracie właściwości karty sieciowej. potem trzeba pyknąć na "konfiguruj", potem zakładka zaawansowane, w "network address" zmieniamy "nieobecna" na "wartość" i tu wpisujemy swój nowy adres MAC.

i tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra zmienicie i co dalej. Przecież może być konflikt mc adressów bo przecież strzelanie nie wiąże się z niczym. Wiadomo przecież że jak jest konflikt to mają problemy dwaj użytkownicy o tym samym mac'u. Przecież IP jest przydzielane na podstawie Mac'a

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo jak zmieniasz mac'a to na taki adres jakiego nikt nie ma lub nie jest uzywany. Ja np. recznie musze podawac mac'a (w swojej sieci do mojego IP mam przypisany adres ze starej sieciowki bo z nowym nie potrafia jej skonfigurowac :lol: )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie tylko pod Windows'em. Mac'a można bez większych problemów również zmienić pod linuxem. Wystarczy tylko wydać odpowienie polocenia.

Zgadzam się, mnie w wypowiedzi chodziło o "rodzinę" Windows'ów że tylko do XP jest programik :)

Edytowane przez miramax

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi