rados Opublikowano 28 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2005 Nowa płyta jest mi bardzo potrzebna, ponieważ ze starej nastąpił wyciek z tranzystorów. Jeżeli nie wymienię jej na nową może pociągnąć za sobą i uszkodzić inne komponenty PC-ta. Nie mam zbyt dużo pieniędzy więc nie mogę sobie pozwolić na super wydajność. Chodzi mi głównie o stabilność i niezawodność ponieważ mam już dość wycieków z tranzystorów, schrzanionych zworek, nagłych zwiechnięć, padającego i nieuruchamiającego się systemu. Chodzi raczej o płytę pod socket A lub płytę z procem pod socket 754, ponieważ na płytach i procach pod P III zbytnio się nie znam. Przydałby się również zasilacz, bo on chyba też decyduje o stabilności i zużywaniu się komponentów? No i nowszy ram - DDR. Na płytę z procem mam trochę ponad 400zł na zasilkę wydębi się jeszcze od dziadków lub rodziców kasę, tak samo z ram-em ;) Preferuję MSI. Choć nie wiem czy ta firma produkuje najstabilniejsze płyty? Proszę tu o podanie przykładów i kombinacji. Na razie tylko 256 MB ram-u a na zająca by się poprosiło jeszcze o kostkę 512 ;) A na urodziny o jakąś grafikę np. 6200 turbo Cache i by w co nieco można by było pograć :). Więc podsumowując podawajcie przykłady stabilnych płyt z procesorami do 400 zł oraz ram-u i dobrych zasilaczy do 250 razem (256 DDR 400 około 80zł więc na zasilkę zostaje 170 zł) Nie będzie to służyło do o/c. Ma być stabilne i nie psuć się przez najbliższe kilka lat! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pentliczek Opublikowano 28 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2005 to może Sempron 2600+ <- 260 zł BOX Gigabyte K8NS <- 230 zł ale to jest 490 za plyte i proc... a zasilacz masz dobry za 89 na allegro poszukaj powinien byc w Kup teraz na pierwszej stronie u gory i do tego jakies ramy za 70-80 zl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rados Opublikowano 28 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2005 (edytowane) no całkiem niezła :-) ale ponoć chipset-y w gigabyte dość mocno się grzeją? Pozatym mam jeszcze pytanie jaki wybrać dysk nie musi być pojemny 40GB to aż nadto. Przedewszystkim zależy mi na szybkości no i żeby nie sypał się OS bez powodu, a cena była przyzwoita (czyli WD Raptor odpada :P) :) Edytowane 28 Grudnia 2005 przez rados Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...