Skocz do zawartości
rados

Stabilna Ale Niezbyt Droga Płyta Główna Z Procem Oraz Ram-em

Rekomendowane odpowiedzi

Nowa płyta jest mi bardzo potrzebna, ponieważ ze starej nastąpił wyciek z tranzystorów. Jeżeli nie wymienię jej na nową może pociągnąć za sobą i uszkodzić inne komponenty PC-ta. Nie mam zbyt dużo pieniędzy więc nie mogę sobie pozwolić na super wydajność. Chodzi mi głównie o stabilność i niezawodność ponieważ mam już dość wycieków z tranzystorów, schrzanionych zworek, nagłych zwiechnięć, padającego i nieuruchamiającego się systemu. Chodzi raczej o płytę pod socket A lub płytę z procem pod socket 754, ponieważ na płytach i procach pod P III zbytnio się nie znam. Przydałby się również zasilacz, bo on chyba też decyduje o stabilności i zużywaniu się komponentów? No i nowszy ram - DDR. Na płytę z procem mam trochę ponad 400zł na zasilkę wydębi się jeszcze od dziadków lub rodziców kasę, tak samo z ram-em ;) Preferuję MSI. Choć nie wiem czy ta firma produkuje najstabilniejsze płyty? Proszę tu o podanie przykładów i kombinacji. Na razie tylko 256 MB ram-u a na zająca by się poprosiło jeszcze o kostkę 512 ;) A na urodziny o jakąś grafikę np. 6200 turbo Cache i by w co nieco można by było pograć :). Więc podsumowując podawajcie przykłady stabilnych płyt z procesorami do 400 zł oraz ram-u i dobrych zasilaczy do 250 razem (256 DDR 400 około 80zł więc na zasilkę zostaje 170 zł) Nie będzie to służyło do o/c. Ma być stabilne i nie psuć się przez najbliższe kilka lat!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no całkiem niezła :-) ale ponoć chipset-y w gigabyte dość mocno się grzeją?

Pozatym mam jeszcze pytanie jaki wybrać dysk nie musi być pojemny 40GB to aż nadto. Przedewszystkim zależy mi na szybkości no i żeby nie sypał się OS bez powodu, a cena była przyzwoita (czyli WD Raptor odpada :P) :)

Edytowane przez rados

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi