Skocz do zawartości
sonic027

Plyta Cd Rw Zmienia Transfer Z Dma Na Pio!?

Rekomendowane odpowiedzi

Byl juz kiedys omawiany problem z powolnym nagrywaniem plyt. Po jakims czasie przyrafilo sie to i mi. No dobra to jeszcze przezyje;) Poczytalem i naprawilem. Ale potem zdziwienie na drugi dzien to samo. Co sie okazalo dzieje sie tak po wlozeniu plyty CD RW Platinum 4x-12x! i tylko wtedy (w ustawieniach Pomocniczy kanal IDE wskakuje opcjia PIO) Musze to naprawiac przez usuniecie sterownika i ponownej instalce;( plus pare restartow. Plyte wczytuje dlugo a potem ma trudnosci z odczytem danych. Na stacjonarnym juz tak sie nie dzieje!

Chyba musze wyrzucic plyte... A moze cos da sie zrobic? Zamieszczam to bo wiem ze dosc duzo uzytkownikow kompow (nie tylko przenosnych) ma takie problemy. Moze u was tez cos takiego sie dzieje? Tylko nie zawsze da sie to zgonic na jakies cd;)

pozdrawiam konrad

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja w ciagu 2 tygodni mialem to samo dwa razy.... najpierw od razu jak system zainstalowalem po kupnie lapka, a pozniej jakos tak patrze ze wolno mi nprzegrywa z CD na HDD... wchodze w 'Kanal pomocniczy IDE/Wlasciwosci' a tam PIO - i znow reinstall....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też raz miałem taki przypadek.

Przy próbie zgrania fimów z płyty DVD-RW która była wypełniona po brzeg, napęd miał problem z odczytaniem ostatniego pliu, wkońcu wywalił się błędem. I po tym przestawił mi się na PIO, ale odinstalowanie POMOCNICZEGO KANAŁU IDE i restart pomógł. Do tej pory jest OK:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi