Skocz do zawartości
malcik441

Wybór Pompki. Atman 305 Czy 306?

Rekomendowane odpowiedzi

I tak jak w temacie niewiem którą pompke wybrac. Mam zamiar zrobic WC do mojego kompa.

Sempron 2800+ s462. MSI KT 880 i Radeon 9600.

Bedą trzy bloki, a w przyszłości może wiecej np. w zasilaczu.

Za chłodnice bedzie słuzyc nagrzewnica z Opla Rekorda.

i tak sie zastanawiam czy Atman 305 wystarczy do tego. I czy Atman 306 jest sporo głośniejszy.???

A jeszcze jaka byłaby róznica w *C wody jak pomiedzy 305 a 306?????

doradzcie jak mozecie.

Oczywiście bede podkrecał proca i grafe.

jestem nowy na tym forum wiec piszcie jak coś nie tak zrobiłem.

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

306 jest mocniejsza, a sa bloki ktore lubia wiekszy przeplyw (konstrukcje ala PX) i tam moze byc roznica miedzy 305 a 306 w wydajnosci. Z drugiej strony wiecej W w pomce to tez nagrzewanie wody (chociaz nie wiem czy to ma zauwazalne znacznie w przypadku tych atmanow).

Ja bym odradzal zarowno jedna jak i druga pompke. Taka moc jest niepotrzebna, te pompki latwo uszkodzic (za wysoka temp wody, rozruch) i ceciach!a sie wszystkimi wadami tego typu pompek wirnikowych. Tzn sa ludzie ktorzy maja atmana od dluzszego czasu i nie narzekaja, ale moje doswiadczenia z 305 byly jak najbardziej negatywne.

Z czegos w podobnej cenie to moze aquael (najtansza i najprostsza), a w ogole to lepiej dolozyc do CWU.

Edytowane przez aerial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do pytań "czy Atman 305 to pociągnie" to już była dyskusja. Ja mam 3 bloki i 2 chłodnice do tego dwa trójniki i borygo w układnie i na pompce nie robi to wrażenia. Misiek pisał kiedyś że podpiął pod 305 6 bloków i chłodnice i spokojnie to ciągnęła. Sądzę więc, że nie ma sensu w inwestowanie w takie potwory jak 306 czy, ponieważ:

1. Są głośnie

2. Są mało oszczędne

3. Tak jak już wcześniej Aerial wspomiał z uwagi na dużą moc podgrzewają wodę

Edytowane przez malkstons

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi