Skocz do zawartości
mat_zab

Radeon 9700 Problem !

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kupilem karte Manli Radeon 9700 128mb/256bit 8 potokow pamieci samsung 2,8 karta na referencyjnej plucie ATI mam problem na sprzecie jak ponizej i zasilaczu FEEL 350W ( nowy ) dzieja sie dziwne zeczy, mianowicie: Karta po zainstalowaniu do kompa przy uruchomieniu zaczela walic dziwnymi paskami ( bez zadnych sterow system byl czysty swiezo instalowany ) potem to ustapilo po zainstalowaniu sterow ( ale dzialalem tylko w windzie chwile gralem w NFMS i nic sie nie dzialo ) potem w grze FEAR przy max detalach po pewnym czasie jakies 30 min gry zaczela walic paskami zielonymi wiec wylaczylem kompa potem komp sie nie uruchomil, wlozylem wiec karte 9550 i komp wstal, spowrotem wlozylem i dziala bez problemu jaka to moze byc przyczyna tych pasow i tego nieuruchamiania sie kompa moze byc to problem z zasilka ?? bo napiecie w speedfan mam: 3,25 w windowsie a niechce wiedziec ile podczas gry czy pomoze wymiana za zasilacz 400W ?? jest to roznica 50zł i troche niechcial bym nadarmo tego wymieniac...

pozdrawiam i z gory dzieki za pomoc!!

Acha i jeszcze jedna ciekawa zecz ze niby ta karta dobrze sie podkreca szczegolnie ze ma pamieci 2,8ns a gdy chcialem ja podkrecic programem AtiTool to karta nie chciala sie nawet o 20mhz podkrecic juz wywalala smieciami a te pamieci ponoc dzialaja spokojnie na 650 bez dodatkowego chlodzenia a nie chcialy chodzic na 600.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. jak wentylowana obudowa?

2. Jakie chłodzenie na tej karcie?

3. oczywiście podłączony kabel od zasilania ?

ad.1 obudowa otwarta :)

ad.2 standardowe chlodzenie ( ale karta nie jest podkracana standardowo 275/540)

ad.3 tak podlaczony :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możliwe że po prostu sie uwaliły 9700 to niezbyt nowy model (takiego posiadałem) byłem z niego zadowolony ale był strasznie wrażliwy... sprawdź czy wszystkie pamięci się grzeją

Sprawdzałem i wszystko jest lekko Cieple , miałem kilka dni wczesniej radeona 9800se i on duzo bardziej sie grzał.Zauwazyłęm dzis ze w trybie windows w ustawieniach ekranu 16 bit wszystko jest ok a w trybie 32 bit sa problemy.Zauwazylem tez ze czestosc wystepowania tych pasków zalezy tez od wersji sterowników.A mój problem wyglada mniej wiecej tak:

post-451-1135860345_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli ten problem wygląda tak to są to uwalone pamięci. Obniż taktowania pamięci! to jest modowany 9500 ? czy normalny radek 9700 ?

Jest to normalny 9700 , ale dziwne jest to ze grajac w NFS MW wszystko ok a kiedy probowalem grac w F.E.A.R

na max ustawieniach to po 30 minutach czaczelo sie tak dziac , ta karta ma ponad 2 lata nie byla krecona ,nic z tych zeczy.Jeszcze sprobuje wymienic paste na rdzeniu bo nie robilem tego.

Widze ze podobny problem ma MXrush :http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=172281

ale u niego wyglada to tragicznie , u mnie w grach nie ma takiego problemu a ta fotke co wam pokazalem to byl u mnie jagorszy objaw.

Wymienie paste jesli to nie pomoze to zmniejsze taktowania na pamieciach i zobaczymy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Wymieniłem paste ,stara byla zaschnięta paski nadal sie pojawialy , zmniejszylem taktowania pamieci z 270 na 250 Mhz i jest wszystko wpozadku , najwyrazniej pamieci sa uszkodzone.Zakladam teraz jeszcze radiatory na pamieci moze uda mi sie wrócic do standardowych ustawien.Smieszna jesyt to ze w 3dMarku 2003 na taktowaniach standardowych wyszlo mi 4088 a po zmniejszaniu pamieci o te 20 Mhz w 3dMarku uzyskalem wynik 3920.Dla mnie ta róznica jest bardzo mała.

pozdrawiam i dzięki za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli chodzi dobrze to tak powinno zostać ale czasem stan tych pamieci moze sie pogorszyc :?

Edytowane przez fredus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Btw ta karta nie jest w stanie odpalić Feara nawet w mid detalach, jeszcze na twoim procku...wiec jak dla mnie to jesteś czarodziejem:))

Ty wiesz co mówisz? Ja na sempraku i sprzecie takim jak w podpisie grałem w 1024 x 758 medium przy 40-50 fps na radku 9700 (3.6 ns) 370/700

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

otóż to

Racja,racja, u mnie na 9700pro 405/360 tylko tekstury na medium, reszta na max (oczywsicie bez soft shadows i bez oswietlenia objetosciowego), 1024x768 anizo x8 of coz :D (w 800x600 w tescie mam 1% ponizej 25klatek, a niekiedy 0% - 60% to miedzy 25 a 40 fps), gram w 1024x768 bo gierka mi chula.

Jak zrobie moda na memki to zalaczam AAx4 niema bata :D

PS. NFS MW 1024x768 wszystko do konca lacznie z AF i AA,

takze prosze mi tutaj nie podskakiwac do radosława <_<

Edytowane przez adamlop

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

takze prosze mi tutaj nie podskakiwac do radosława

no własnie co to ma byc? przecierz nie rozmawiamy tutaj o FX5200 tylko o Radku 9700 Pro który mimo swojego wieku potrafi rozłorzyc na łopatki nie jedną dużo nowszą karte :wink: RADZIU 9700 PRO RULEZZZZ :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi