john_doe Opublikowano 23 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2002 Witam... niestety to ciag dalszy moich problemow z chlodzeniem, przez co musialem przelozyc moje plany dotyczace przejscia na fsb 166. Nagle wiatrak na radiatorze na cpu przestal odpalac przy starcie systemu (trzeba go troche pomolestowac recznie) a jak juz odpala to jego obroty wahaja sie od 1000-5100 obr/min. Co dziwniejsze wyjalem z starego zasilacza wentylator i podlaczylem go z tylu budy by wyciagal gorace powietrze i rowniez on ma problemy ze startem. Sprawdzialem napiecia w biosie i bylo w miare w normie ale wszytskie narzedzia diagnostyczne w windzie pokazuja za -12V wynosi 0.18 do 0.28. wiec czyzby winnym byl zasilacz? I co z tym zrobic? zakup nowego uniemozliwia brak $ a chcialbym uzywac kompa przez swieta.. :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
john_doe Opublikowano 23 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2002 Help!? :( anyone ?! :cry: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koralik Opublikowano 23 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2002 Może coś nie styka. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rider Opublikowano 23 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2002 Szczerze mowiac nie wiem dokladnie co sie moglo stac ale moze cos nie tak w napieciach w BIOS-ie ??? Moze gdzies jest Spiecie ??? Sprawdz polaczenie wiatrakow. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrz3j Opublikowano 23 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2002 NIe sugeruj sie napieciami pod winda.. weź miernik i podłacz pod wtyczki a zasilanie coolera przełacz w inne gniazdo na płycie.. A komp sie uruchmia , wszytko pozatym dział?? A może masz wentyl z regulacja obrotów?? np supersilent pro?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
john_doe Opublikowano 23 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2002 No tak ale kiedys wskazania z sisoftsandry,cpucool'a czy speedfana zgadzaly sie z tym co w biosie. A innym problemem jest brak miernika - wtedy nie zapodaalbym posta na forum tylko sie zmierzyl... Co do niewstawania to mial jakis czas tem z tym problemy (piski i trup) ale po wyjeciu mobo z budy i ponownym zlozeniu na stole zaczal odpalac. i mniej wiecej od tego czasu zaczely sie numery z coolerem - standardowy jakis tam titan bez regulacji obrotow. Teraz zasuwa z 5440 obr/min a za chwile zaczniz zwalniac-przyspieszac-zwalniac az w koncu przestanie przyspieszac - temp na procu skacze na max (rekord 104 st C wg biosu). gdyby nie brak $ to wy%## bym :twisted: go w diabli z zasilaczem i kupil nowe ale to treaz niemozliwe :cry: czy to mozliwe zeby przepalil sie jakis kondensator a zasilacz jako calosc chodzilby tak jak teraz? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrz3j Opublikowano 24 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2002 .........wszytskie narzedzia diagnostyczne w windzie pokazuja za -12V wynosi 0.18 do 0.28. wiec czyzby winnym byl zasilacz? ..... :( Gdyby to była prawda to nawet HDD by ci nie ruszyl, przy takim napieciu to nawet dioda sie nie zapali.. Teraz zasuwa z 5440 obr/min a za chwile zaczniz zwalniac-przyspieszac-zwalniac az w koncu przestanie przyspieszac - temp na procu skacze na max (rekord 104 st C wg biosu). 104'C ... 8O 8O A może to porprostu wybryki ECS K7S5A?? :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek_p Opublikowano 24 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2002 1. Jak miałem K7S5A to żaden program nie pokazywał mi -12V poprawnie, zawsze było tak jak u Ciebie 0,18 - 0,28V. 2. Co ma HDD do -12V. 3. Sprawdź mocowanie collera do procesora (najlepiej ściągnij i załóż od nowa). 4. Titan ma wiatraki które max. kręcą się na 3400obr., skąd te 5400. Pozdr. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrz3j Opublikowano 24 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2002 ..... 2. Co ma HDD do -12V. .... 4. Titan ma wiatraki które max. kręcą się na 3400obr., skąd te 5400. Pozdr. Odp. 2.A urządzenia takie jak HDD, FDD, CDIk itp nie wykorzystują napiecia 12 V?? 4. A titan d4Tb ma obroty >6500 !!!Titan TTC Mv1ab mocowany na GPU grafy ma >5000 ... itd jest tego od groma.. Z titanów pamietam tylko że ten nowy ma obroty (TTCd5tb)ok 3400 . A wszystkie inne maja wysokie obroty bo m.in są wykonane radiatory z kiepskich materiałow ...... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek_p Opublikowano 24 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2002 ..... 2. Co ma HDD do -12V. .... 4. Titan ma wiatraki które max. kręcą się na 3400obr., skąd te 5400. Pozdr. Odp. 2.A urządzenia takie jak HDD, FDD, CDIk itp nie wykorzystują napiecia 12 V?? 4. A titan d4Tb ma obroty >6500 !!!Titan TTC Mv1ab mocowany na GPU grafy ma >5000 ... itd jest tego od groma.. Z titanów pamietam tylko że ten nowy ma obroty (TTCd5tb)ok 3400 . A wszystkie inne maja wysokie obroty bo m.in są wykonane radiatory z kiepskich materiałow ...... Ad. 2. -12V nie wykorzystują te urządzenia które wymieniłeś, tylko +12V. -12V może być wykorzystywane do zasilania różnych badziewi na płycie ale na pewna nie do HDD, CD, FDD itp. Ad. 4. Masz rację, możliwe że istnieją takie wiatraczki, pisałem o tym najbardziej popularnym TTC-D5TB ale źle to sformułowałem. Pozdr. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 24 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2002 Poprawcie mnie jezeli sie myle 8O Ale czy czasem nie potrzeba +12 i -12 V zeby jakiekolwiek naped dzialal :?: 8O Zreszta HDD niezle szarpie 12Voltami, widac to np na wentylu swiecacym CM (ktory ma szergowo diody polaczone) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lookout Opublikowano 24 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2002 Przy ECS nie sugeruj sie tym co pokazuja prog. diag. u mnie tez temp. proca to tezc czasem 104'C, obroty akurat dobrze ale napiecia to mam z kosmosu :)) Patrz tylko na bios albo poprubuj skonfigurowac np. CPUCool tak zeby pokazywal w miare realne wartosci... z temperaturami mi sie udalo, z napieciami juz gorzej :( Powodzenia. PS: Albo pozycz od kogos zasilke i sprawdz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...