muciek Opublikowano 28 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2005 (edytowane) Witam :) Jako iż w naszym pięknym i cudowny kraju skraplaczyka na wentyl 120mm dostać nie można, postanowiłem wykonać go sam. Ofiarą był skraplaczy (pokazywany w innym topicu) z uszkodzonym kolankiem, pogiętym szrołdem z blachy. Wymiary miał też takie nijakie i niczym szczególnym się nie wyróżniał. No, więc jazda. :] 1 dzień Oto mój wspaniały tymczasowy warsztat :D Widać tu zawodnika do skrócenia. Zacząłem od pozbycia się jak największej ilości blach i odcięcia jednej połowki skraplacza. Po odcinałem kolanka, i schowałem je do pudełeczka. Przyjdzie kolej i na nie. Z bocznej blaszki usunąłem rurki, odpowiednio ją przyciąłem. Z dobrej połówki usunąłem wszystkie finy, do odpowiedniej długość, dużo roboty. Polecam rękawice, bo można pociąć se paluchy ;) Następnym krokiem było nałożenie z powrotem bocznej blachy, która ochroni cieniutkie alu finy przed stopieniem, podczas spawania kolanek. Blaszka to był najdłużej robiony element gdyż strasznie ciasno nachodziła na rurki, a nie chciałem jej zdeformować. Zajęło mi to półtora godziny! Jakoś przeżyłem :P I wyszło coś takiego :) Na zdjęciu widach jak by trochę krzywy, ale tak nie jest. Nie mam bladego pojęcia czemu tak dziwnie foto wyszło :| KLIK KLIK Dzień 2 Zaczął się już o 4.30 nad ranem, kiedy odrysowywałem szrołd na PCV. Po 6 godzinach snu zacząłem go wycinać. Brzydko wyszło, ale oszlifuje sie i będzie dobrze. :) KLIK Szrodł skończę, jak wykończę ostatecznie skraplacz, który po 2 dniu prac wygląda tak. (Skończyłbym już dzisiaj, ale tarczki z promocji się rozleciały i omal nie amputowały mi klejnotów :| ) KLIK Cięcie może nie jest chirurgiczne, ale ujdzie ;) Edytowane 29 Grudnia 2005 przez muciek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 28 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2005 by dremel ? :> wyżynarki nie masz? ;/ ładnie sie takie rzeczy wycina.... na więcej razy pożycz ;) kusi Cie małe mini fc z którymś z mini kompresorów które masz ?:> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 28 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2005 To nastepny projekt czy zmieniles wersje normalna na mini-fc? Chcesz miec to w budzie :) ? Liczylem na pokaz tego pierwszego fc ktore bylo juz w zasadzie skonczone . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muciek Opublikowano 29 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2005 (edytowane) by dremel ? :> wyżynarki nie masz? ;/ ładnie sie takie rzeczy wycina.... na więcej razy pożycz ;) kusi Cie małe mini fc z którymś z mini kompresorów które masz ?:> by gumówka Pegasus :] Tych kompresorów już urzedowo nie mam. Bedą nastepne. To nastepny projekt czy zmieniles wersje normalna na mini-fc? Chcesz miec to w budzie :) ? Liczylem na pokaz tego pierwszego fc ktore bylo juz w zasadzie skonczone .Pokaz oczywiście bedzie, trzeba co nie co poprawić i dokupić, a jestem pusty jak kozacki bęben <_< Edytowane 29 Grudnia 2005 przez muciek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 29 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2005 a nie mysłałeś żeby np taki przecięty skraplacz złączyć i zrobić podwójny (grubość podwojona) a wymiary 120x120 mm.... wiesz o co chodzi nie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muciek Opublikowano 29 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2005 a nie mysłałeś żeby np taki przecięty skraplacz złączyć i zrobić podwójny (grubość podwojona) a wymiary 120x120 mm.... wiesz o co chodzi nie ? owszem wiem, ale nie ma drugiego skraplacza, najlepiej uszkodzonego. Przeciez sprawnego nie będe psuć. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 29 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2005 mogłeś zrobić pożytek z drugiej połowy tego gdyby była sprawna ;) <(kurde, taki gruby skraplaczyk to cos fajnego, szrołdzik(2 wentyle z dwóch stron?) i przyzwoita wydajność :D )> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 29 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2005 Tu fajny przyklad wykozystania takiego skraplaczyka z xs. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 29 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2005 @aerial wszyscy dążą w strone miniaturyzacji (ja tez) i coraz więcej takich projektów będzie ;) zobaczycie, kazdy chce fc... nawet najmniejsze :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muciek Opublikowano 8 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2006 Coś poszperałem, pogmerałem i coś wyszło :) Najpierw małe siłowanko z aluminiowym papstem 220v który pójdzie na skraplator. Smigło i silniczek poza obudową :] KLIK Niestety obudowa wentylka była obdrapana i odłaziła farba, zmatowiłem i wyczyściłem do malowania, napewno nie czarny, jakim kolorkiem jeszcze nie wiem ;) KLIK Wykończyłem również front schrouda. KLIK to na tyle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusz 2 Opublikowano 12 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2006 Coś poszperałem, pogmerałem i coś wyszło :) Najpierw małe siłowanko z aluminiowym papstem 220v który pójdzie na skraplator. Smigło i silniczek poza obudową :] KLIK Niestety obudowa wentylka była obdrapana i odłaziła farba, zmatowiłem i wyczyściłem do malowania, napewno nie czarny, jakim kolorkiem jeszcze nie wiem ;) KLIK Wykończyłem również front schrouda. KLIK to na tyle. Fajnie. Ale po co tyle roboty ze skraplaczem ? Sprężarki i tak nie zmniejszysz!!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muciek Opublikowano 12 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2006 Fajnie. Ale po co tyle roboty ze skraplaczem ? Sprężarki i tak nie zmniejszysz!!!!Owszem nie zmniejsze. Ale co Ty na to, że mam malutki kompresorek 43mm wyższy od skraplacza ? Kompresor kompresorowi nie równy, wydajnościa jak i gabarytami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sheep Opublikowano 13 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2006 Zapodaj zdjecia tego cuda :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dioda Opublikowano 16 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2006 Cos za cos... w moim systemie wszystko zmiescilem do budy - www.icebox.prv.pl - wersja rev2, sa male kompresorki, gorzej z ich moca :/, jakby co nieoficjalnie ta wersja bedzie na sprzedasz kolo kwietnia-maja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...