Skocz do zawartości
m-c-ool

Problem Z Płytą

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !! chciałem przepiąc wentylatro z 12v na 5v bo głośno chodził !! i chyba cos spieprzyłem bo mi nie pokazuje wogule pędkości z proca !! chciałem go przemieżyc i na włączonym kompie miernikiem jeździłem po tych 3 pinach z procesora i coś sie zaiskrzyło i nie pokazuje juz obr. proca co sie mogło stac??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuj się podpiąć pod inne gniazdko 3pin i będziesz miał z powrotem monitoring obrotów wentyla, bo chyba o to Ci chodzi

no dokładnie tylko bede musiał kable przedłuż bo do 2 gniazda mam dośc daleko !! ale taki regulator itak mi się przyda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystkie układy tego typu tylko z nazwy regulują obroty. Tak naprawdę regulują one napięcie np. w przedziale 5 - 12V. Z tego powodu zakres regulacji obrotów wentylatora zależy od właściwości tegoż wentyla. Jeżeli przy napięciu 12 wentylator pracuje z prędkością 4000 obr/min to można się spodziewać, że przy nap. 5V jego prędkość będzie wynosić około 1600 - 2000 obr/min*.

* To jest tylko przykład :wink: .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystkie układy tego typu tylko z nazwy regulują obroty. Tak naprawdę regulują one napięcie np. w przedziale 5 - 12V. Z tego powodu zakres regulacji obrotów wentylatora zależy od właściwości tegoż wentyla. Jeżeli przy napięciu 12 wentylator pracuje z prędkością 4000 obr/min to można się spodziewać, że przy nap. 5V jego prędkość będzie wynosić około 1600 - 2000 obr/min*.

* To jest tylko przykład :wink: .

witam okazało się że sie spalił czujnik w procesorze bo podłaczyłem inny wentylator w to samo wejście i pokazywało normalnie!! ale jest spoko regulator obrotów już zrobiłem :D pozdrawiam i dizeki !!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi