m-c-ool Opublikowano 28 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2005 Witam !! chciałem przepiąc wentylatro z 12v na 5v bo głośno chodził !! i chyba cos spieprzyłem bo mi nie pokazuje wogule pędkości z proca !! chciałem go przemieżyc i na włączonym kompie miernikiem jeździłem po tych 3 pinach z procesora i coś sie zaiskrzyło i nie pokazuje juz obr. proca co sie mogło stac?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotruśPan Opublikowano 28 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2005 Pewnie zrobiłeś "zwarcie" między linią 12V, a linią czujnika - czyli na 99% pozamiatane :/. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m-c-ool Opublikowano 29 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2005 Pewnie zrobiłeś "zwarcie" między linią 12V, a linią czujnika - czyli na 99% pozamiatane :/.Dobra a jak moge samemu zrobic sobie regulator obrotów ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotruśPan Opublikowano 29 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2005 TUTAJ znajduje się odpowiedni temat w którym znajdziesz odpowiedź na Twoje pytanie :wink: . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
<<Martinez>> Opublikowano 29 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2005 Spróbuj się podpiąć pod inne gniazdko 3pin i będziesz miał z powrotem monitoring obrotów wentyla, bo chyba o to Ci chodzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m-c-ool Opublikowano 29 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2005 Spróbuj się podpiąć pod inne gniazdko 3pin i będziesz miał z powrotem monitoring obrotów wentyla, bo chyba o to Ci chodzino dokładnie tylko bede musiał kable przedłuż bo do 2 gniazda mam dośc daleko !! ale taki regulator itak mi się przyda Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m-c-ool Opublikowano 29 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2005 chce zrobić ten regulator http://modeemi.fi/~vesas/kytkis.html tylko mam pytanie niewiecie jaki to bedzie miało zakreś obrotów do regulacji ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotruśPan Opublikowano 29 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2005 Wszystkie układy tego typu tylko z nazwy regulują obroty. Tak naprawdę regulują one napięcie np. w przedziale 5 - 12V. Z tego powodu zakres regulacji obrotów wentylatora zależy od właściwości tegoż wentyla. Jeżeli przy napięciu 12 wentylator pracuje z prędkością 4000 obr/min to można się spodziewać, że przy nap. 5V jego prędkość będzie wynosić około 1600 - 2000 obr/min*. * To jest tylko przykład :wink: . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m-c-ool Opublikowano 30 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2005 Wszystkie układy tego typu tylko z nazwy regulują obroty. Tak naprawdę regulują one napięcie np. w przedziale 5 - 12V. Z tego powodu zakres regulacji obrotów wentylatora zależy od właściwości tegoż wentyla. Jeżeli przy napięciu 12 wentylator pracuje z prędkością 4000 obr/min to można się spodziewać, że przy nap. 5V jego prędkość będzie wynosić około 1600 - 2000 obr/min*. * To jest tylko przykład :wink: . witam okazało się że sie spalił czujnik w procesorze bo podłaczyłem inny wentylator w to samo wejście i pokazywało normalnie!! ale jest spoko regulator obrotów już zrobiłem :D pozdrawiam i dizeki !! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...