Majkel_ Opublikowano 28 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2005 (edytowane) Mam możliwość kupna od znajomego ramów A jeżeli jeszcze moglibyście poradzić mi z tymi ramami, czy warto: Kingston 2*1024MB HyperX 400MHz DDR Non-ECC CL2 (2-3-2-6-1) za cenie 900zeta. on mówi że to okazja. albo Transcend 2*1024MB 400Mhz DDR Non-ECC CL3 DIMM za cene 700 zeta. A ja na ramach się wogóle nie znam więc pytam, co lepiej brac. I przyznam ze jezeli roznica niewielka to wolabym zaoszczedzic te 200 zeta. Przy okazji chciałbym się dowiedzieć czy standardowy wiatraczek w wersji BOX wystarczy do lekkiego podkrecenia athlona? Czy od razu kupowac freezera 64 pro? !! Parę postów niżej podałem konfiguracje tego kompa: Witam, chyba już się zdecydowałem na zestaw. Duży wpływ na to miała dostępność, czyli to co mogę dostać w ciągu najbliższego tygodnia, a nie czekać miesiącami. Ten zestaw, który chciałbym abyście ocenili: AMD Athlon 64 3700+ San Diego BOX Dfi LanParty nF4 Ultra-D 2x512 Kingston HyperX DDR 400 (cl2) Leadtec GF 6800GT Samsung Sata2 250GB Benq 1640 Chieftec CBX-02B Cenowo to wyjdzie cos kolo 3800. Prosze o oceny tego zestawu, bo już jutro chce brać. Edytowane 30 Grudnia 2005 przez Majkel_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 29 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2005 Bierz kingstony ze względu na cl2, kupuj może od razu freezera. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majkel_ Opublikowano 29 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2005 (edytowane) A co myślicie o tych tańszych TRANSCENDACH?? miał ktoś z was z nimi do czynienia? Edytowane 29 Grudnia 2005 przez Majkel_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 29 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2005 Mają cl3 co je wyklucza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majkel_ Opublikowano 29 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2005 (edytowane) Witam, chyba już się zdecydowałem na zestaw. Duży wpływ na to miała dostępność, czyli to co mogę dostać w ciągu najbliższego tygodnia, a nie czekać miesiącami. Ten zestaw, który chciałbym abyście ocenili: AMD Athlon 64 3700+ San Diego BOX Dfi LanParty nF4 Ultra-D 2x512 Kingston HyperX DDR 400 (cl2) Leadtec GF 6800GT Samsung Sata2 250GB Benq 1640 Chieftec CBX-02B Cenowo to wyjdzie cos kolo 3800. Prosze o oceny tego zestawu, bo już jutro chce brać. Edytowane 29 Grudnia 2005 przez Majkel_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pho Opublikowano 29 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2005 Zestawik spoko! Tylko jak chcesz krecic to kup AC Freezer 64Pro bo boxowe chlodzonko slabe jest! Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HucK Opublikowano 29 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2005 Może kupić tańszego proca a do tego 7800GT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DirtZ Opublikowano 29 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2005 Wtedy ten GF bedzie ograniczony prockiem ale zgadzam sie :> lepiej ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> innego procka (venice 3200/3000) i go podkrecić :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majkel_ Opublikowano 29 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2005 (edytowane) Już wam tłumaczę. Kwestia jest taka: że ja chce oczywiście to kręcić i selcta 3200+ moge miec od pitera za 800, a za 100 wiecej mam już 3700+ San Diego :), które przecież też mogę kręcić, a cachu ma 1mb. A co do karty graficznej to biorę tego 6800GT, bo udało mi się go załatwić za 950, a jeżeli chciałbym mieć 7800 to najtaniej to z 1300 chyba ;/ a aż tyle kasy mi nie starczy. Jak uważacie, zestaw jest spoko, starczy mi na dwa latka :D? A może za rok sobie dokupie drugie 6800 Gt, jak stanieją i zrobie SLI :) @maciaq tak wezme do tego freezera :) Edytowane 29 Grudnia 2005 przez Majkel_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pho Opublikowano 29 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2005 Starczy! A skad masz tak niska cene GF6800Gt nowka czy uzywana!? Choc lepsza byla by GF7800GT! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majkel_ Opublikowano 29 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2005 No właśnie nówka i to okazja, bo cena promocyjna, ale ostatnia sztuka :) Bo najpierw miałem brać 6800GS za ok.850 i jak gadałem ze znajomym który ma mi ten sprzęt ściągnąć, to powiedział, że za 100 więcej załatwi GT? Chyba się bardziej opłaca niż tego GS??? A ile kosztują te 7800GT, bo jak się orientowałem to 400 musiałbym dołożyć minimum? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pho Opublikowano 29 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2005 (edytowane) Te cztery stowki to trzeba dolozyc! to tanio trafil sie tobie ten GF.Ja sobie kupie GF6800GS.A jakiej firmy ten GF? Edytowane 29 Grudnia 2005 przez Maciag Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majkel_ Opublikowano 29 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2005 Leadtek, to dobrze, czy raczej nie? I mam nadzieje, że to się kręci??, bo muszę podrasować te 16potoków :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 29 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2005 Leadtek to dobra firma, i dobre karty robi, chyba jedne z lepszych do kręcenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pho Opublikowano 29 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2005 (edytowane) Dobra firma! Chlodzenie jest podobno glosne! pisze podobno bo akurat Leadteka nigdy niewidzialem w akcji na real! Mozliwosci O/C ma spore! :D Edytowane 29 Grudnia 2005 przez Maciag Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majkel_ Opublikowano 29 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2005 (edytowane) No to szykuje się kręcenie San Diego i 6800GT na DFI :) mam nadzieje, że to fajna zabawa, bo w sumie tak na poważnie to pierwszy raz się w to będe bawił. A tak z ciekawości, czy lepiej mi np. za rok sprzedać tą grafe i kupić coś innego czy bawić się w SLI :)? Chyba, że to pytanie do wróżki :D Edytowane 29 Grudnia 2005 przez Majkel_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majkel_ Opublikowano 29 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2005 (edytowane) A co do ulepszeń. To gdybym miał więcej hajsu o jakiś tysiąc :) to: -zamiast San Diego Athlona X2 -zamiast 6800GT 7800GT Ale to naprawdę z tysiąc więcej byłoby potrzebne. No jeszcze ew. zamisat 2*512 to 2*1024 :) Ale na całe szczęście zawsze po jakimś roku można coś sprzedać, dołożyć troche i wymienić. Albo to nurtujące mnie SLI :) A powiedzcie mi jedno, czy do SLI muszę dorzucić koniecznie tą samą kartę czyli w tym wypadku Leadtek 6800Gt, czy mogła to by być inna 6800GT, baa a nawet 6600 GT?? nurtuje mnie ta kwestia... Edytowane 29 Grudnia 2005 przez Majkel_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 29 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2005 Musiała by być tej samej firmy i o tych samych oznaczeniach, nie możesz łączyć 6800 z 6600. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majkel_ Opublikowano 29 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2005 (edytowane) No właśnie gdzieś czytałem, że przy nowych sterownikach Forcewarach czy jak je tam i nowym biosie do plytki mogą być innych firm. Ale nie wiem czy tylko innych firm, czy może też inne modele np. 6600 i 6800. Prosiłbym innych też o opinie. Edytowane 29 Grudnia 2005 przez Majkel_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mac' Opublikowano 29 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2005 nie musi byc tej samej firmy wane wersja i równe takty Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukmek Opublikowano 29 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2005 2x512 Kingston HyperX DDR 400 (cl2) Lepiej weś GEiLE Ultra-X 2x512MB. Różnica w cenie w stosunku do kingstona jest nieduża. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majkel_ Opublikowano 29 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2005 No właśnie chciałem wstępnie Geile lub Patrioty, ale problem z dystrybutorami. Trochę musiałbym czekać, a te mogę mieć od ręki w miare korzystniej cenie, chyba 450 za obie, wiec chyba sie oplaca?? czy te kingstony sa zle i slabo sie kreca ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilneo Opublikowano 29 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2005 Zależy na jakiej platformie pracujesz, bo jeśli chodzi o Intels to często spotykam się z opiniami, że priorytetem jest tu częstotliwość pracy, a nie timingi. Poza tym możesz zapytać się kolegi jak które pamięci się podkręcają oraz czy da się zaniżyć ich timingi. Do lekkiego podkręcenie BOX'owy cooler powinien wystarczyć, zawsze zamiast wydawać od razu pieniądze na nowe chłodzenie możesz przetestować nowe ustawienia. Poza tym ewentualnie na początek wystarczy dołożenie tańszych wentylatorków do obudowy co pozwoli obniżyć temperaturę gdy okaże się po overclockingu za wysoka, nie trzeba od razu kupować nowego, drogiego coolera! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MILANS Opublikowano 29 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2005 zamiast san diego mógłbys brac opterona i juz byś miał prawie na gf 7800GT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majkel_ Opublikowano 30 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2005 Zgadzam się Milans. Zaoszczędziłbym wtedy jakieś 100-200 zeta. Ale problem w tym, że jak się rozglądałem u dostawców w Polsce, a miałem okazje bo znajomy tym handluje to się wszyscy patrzyli na mnie jak na idiote - i jeszcze mi wmawiali ze nie ma optkow na 939 :D. Więc załatwienie tych Opteronow w jakims sklepie graniczylo z cudem. Jedyna opcja to sprowadzanie zza granicy, ale na to stary, ktory po czesci mi finansuje komputer sie nie zgodzilm, wiec wyszlo na San Diego :) Ale wybór chyba zły nie jest?? A druga kwestia to właśnie ta karta graficzna. Powiedzcie mi co radzicie bardziej 6800GT za 950 czy 6800GS za 850 :)? A kolejne pytanie to za ile mozna zalatwic tanio 7800GT? Jezeli ktos wie i moglby zarzucic od razu linka bylbym wdzieczny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majkel_ Opublikowano 30 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2005 Jak uważasz Milans. A inni jakie mają zdanie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MILANS Opublikowano 30 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2005 pc-shop.pl :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 30 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2005 Moje zdanie jest takie ze bierz selekta od pitera zamiast tego san diego, bo masz pewnosc ze sie wykreci, a ten moze ci sie kiepski trafic i wtedy 1mb "keszu" mu nie pomoze. karta dobra reszta tez. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...