Skocz do zawartości
donio

Kac

Rekomendowane odpowiedzi

Widze że wszyscy piszą tu jakie drinki piją ale przydało by się coś na rano... chyba każdy wie co to jest kac :D Także prosze o propozycje jak leczyć kacucha...

Ja zawsze rano staram się jak najdłużej spać ... :) Oczywiście przygotowuje wodu gazowaną koło wyrka. Potem kefirek bułeczka ...

A najlepsza metoda to piwko z rana hehe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1.Przed zasnieciem aspiryna lub inny srodek przeciwbolowy.

2.Alca-Seltzer

3.Kefir

Klin to odkladanie kaca na pozniej ;)

widze tu profesjonaliste...

ale ten kefir zamienilbym na cos cieplego. i sen... to najlepsze lekarstwo. najgorsze to obudzic sie jeszcze w stanie upojenia. wtedy nie ma wstawac... 8O :roll: :o

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzis sie obudzilem jeszcze pod wplywem , dowloklem sie do domku i dalej w kime. Mineralna i moze kawy to jest to. Zadnych APAPow nie biore abym wiedzial ze jak sie pije to trzeba potem cierpiec. Jeszcze 3 h temu czulem jakby w mojej glowie siedzila taki malutki krasnal i napie... TAKIM WIELKIM MLOTEM w czache.

Trzeba DZIECIOLA albo udobruchac albo odganiac :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja moze bardziej tradycyjnie po "ludowemu"  :P  

"Woda" z :

- ogorkow (kiszone/konserwowe)

- papryki konserwowej

- pieczarek konserwowych

klin  :P  

pifko

ludowo nie ludowo ale po

- ogorkow (kiszone/konserwowe) gestaltyla jelit raczej normalna nie bedzie :D

- papryki konserwowej pfuuj(są oczywiśce gusta i gusciki)

- pieczarek konserwowych ooooo na wątrobę troche cieżko

ale powiem ze ja TAK kiedyś robiłem i pomaga np zamienia sie bół głowy na bół brzucha :D

i dołacze również ludowo "czym sie strułeś tym sie lecz" ale w mniejszych ilościach nie ma to jak piwko czy seta na kaca i 15 minut w ciepłym fotelu.zaraz pózniej można do pracy iść :D

mam nadzieje ze nie jako kierowca autobusu :D 8O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja sie ciagle zastanawiam, co to jest ten kac ? Jak wypije, to rano nie dosc, ze wczesniej niz zwykle wstaje, to sie czuje calkiem dobrze... Moze wy jestescie niewyspani i dlatego was glowa boli (np. jak gram do pozna, to mnei tez), a kac, to tylko mit ? :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nieeeee, kac to fakt potwierdzony eksperymentalnie i naukowo. Największego kacora ma się po piwsku i siarach. Najlepiej jest po wódzie.

Nieprawda, najlepiej jest po czystym spirytucie i to zwlaszcza wtedy jak nie jarasz w trakcie fajek. 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, właśnie na gazeta.pl znalałem taki tekst, poczytajcie sobie,a pomoże;];]

<b>Przed</b>

Na bal najlepiej stawić się wyspanym i wypoczętym. Twój organizm będzie potrzebował energii, by unieszkodliwić zalewający go alkohol.

Jeśli ktoś pali, tego dnia powinien sięgać do paczki dwukrotnie rzadziej - nikotyna potęguje zatrucie alkoholowe.

Godzinę przed wyjściem należy najeść się porządnie (najlepiej tłusto) i popić obficie (ale nie alkoholem - ponoć niezłe efekty daje wypicie szklanki nieodtłuszczonego mleka). Dzięki temu przyswajanie etanolu zacznie się później i będzie rozciągnięte w czasie.

Zaplanuj, co i ile będziesz dziś pił. Pierwsze uchroni cię przed ciężkim kacem, drugie przed spiciem się na umór.

<b>W trakcie</B>

Kolejne drinki wychylaj nie częściej niż co 20 minut, bo tyle mniej więcej czasu potrzebuje organizm na wchłonięcie alkoholu.

Nie przytrzymuj alkoholu w ustach - delektowanie się daje podobny efekt jak picie przez słomkę. Alkohol spożywany w ten sposób szybciej (bo z pominięciem wątroby) uderza do głowy.

Nie mieszaj alkoholi! Mając do wyboru - postaw na gin lub wódkę. Unikaj ciężkich, gatunkowych trunków.

Nigdy nie przepijaj piwem ani szampanem. Zawarty w nich dwutlenek węgla przyspiesza wchłanianie etanolu.

<b>Po </b>

Dwie szklanki wody przed pójściem do łóżka (by rano nie szukać wazonu).

Rano: kogel-mogel lub jajecznica (niekoniecznie z sowich jaj, jak zalecał Pliniusz), puszka bogatego w jony napoju izotonicznego (np. Izostar lub Dynamic), szklanka obfitującego w potas soku pomidorowego (chyba że ktoś woli banany), herbata z cytryną (kwas askorbinowy unieszkodliwia wolne rodniki) i co najmniej dwiema łyżeczkami miodu (zawarta w nim fruktoza przyspiesza rozkład szkodliwego aldehydu octowego.

Uważać z paracetamolem, który nasila uszkadzające działanie alkoholu na wątrobę.

Nie nadużywać środków przeciwbólowych aspirynopochodnych (jak Alka-Prim, czy Alka-Seltzer), które co prawda zmniejszają ból głowy, lecz nadwerężają i tak już podrażnioną przez alkohol śluzówkę żołądka.

A gdyby sępy nadal krążyły nad naszym łóżkiem, pomyślmy, że (o ile oczywiście nie będziemy przedłużać agonii kolejnymi klinami) najpóźniej za 24 godziny nasze cierpienia ustaną. Wystarczająco szybko, byśmy rychło o nich zapomnieli i za rok... powtórzyli wszystko od nowa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja moze bardziej tradycyjnie po "ludowemu"  :P 

"Woda" z :

- ogorkow (kiszone/konserwowe)

- papryki konserwowej

- pieczarek konserwowych

klin  :P 

pifko

ludowa metoda jest good ale z ogórków domowej roboty... z tych konserwowych to nie to ;P a na klina to bym sie w życiu nie dał przekonać :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja standardowo na kaca najczęsciej przyjmuje duzo płynu ale niegazowanego.. Gazowany jak juz w miare dochodze do siebie dopiero..

A najczęsciej robie test czy jestem trzeźwy wypijając z 0,5 l zimnego kefiru . Metoda dośc brutalna bo jesli kefir sie przyjmie to jest ok a jesli nie to następne pól dnia spędzić można w ubiku ;) :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nieeeee, kac to fakt potwierdzony eksperymentalnie i naukowo. Największego kacora ma się po piwsku i siarach. Najlepiej jest po wódzie.

Nieprawda, najlepiej jest po czystym spirytucie i to zwlaszcza wtedy jak nie jarasz w trakcie fajek. 8)

Oj racja. A najgorzej jest jak się pomiesza wszystko ze wszystkim :( Tak jaj ja teraz :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...