Skocz do zawartości
rob_e

axp 1700+ (0.13) problem

Rekomendowane odpowiedzi

witam.

mam mały problemik.

kilka dni temu padł mi athlon 1700 AGOIA (nie był krącony)... poprostu pewnego dnia komp sie nie włączył i tyle. Załatwiłem sobie wymiane na nowego athlonika i dostałem 1700+ w technologii 0,13... i tu zaczynają sie schody... moja płyta szaleje. Widzi procka jako 2000+ 1900+ albo jak jej sie podoba. jesli zresetuje kompa to jest wszystko ok, ale przy pierwszym odpaleniu jest zawsze tak samo: płyta zle widzi proca...

Co dziwne błąd nie polega tylko na złym opisie procesora... on nawet chodzi z nieswoją częstotliwoscią, np 1666mhz dla 2000+.

narazie działa na fsb 100 (tez przetaktowany mnoznikiem: 1250mhz) i jest ok ale nie po to mam athlona zeby go na 100 puszczać...

czy ktos wie w czym lezy problem? mam wymieniać płyte (która mi w zupełnosci wystarcza)? czy szukac "starego" athlona?

z góry dzieki za odpowiedz.

[/u]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Twoja płyta jest na KT266A?? Jeśli tak to nic nie poradzisz, już kilka osób pisało o problemach z t-bredem i KT266 i nie ma rozwiązania, tylko wymiana płyty.

Albo ewentualnie zmiana biosu na najnowszy. Bo skoro moja stara KT133A dziala z najnowszymi Throughbreadami to czemu KT266 nie moze?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

płyta jest na kt266a... bios jest najnowszy.

płytka nie jest az tak stara. to ze te athloniki nie chodzą na kt133a to sie nie dziwie... ale kt266a. cholera mnie bierze. dziwne ze tego problemu nie ma na ecsach, asrockach itp...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam takiego Shutla AK 312 v3.1 i z najnowyszym (starym - z sierpnia) biosem nie mam problemów. Tzn. płyta nie może sobie sama ustalić jakiego mam dokładnie proca i najcęściej mnożnik ustawia sobie na 12.5 ale przecież możesz sam go zmienić.

Ja mam ustawione 11*145 bo mam Titana TTC-DT5TB.

A tak apropo RS sprawdził byś czy uciebie też kontroler dysków powyżej 37.5 sie sypie i czy max mnożnik to 12.5.

Bo mnie max to udało sie osiągnąć na 12.5*150. BO mnożnika więcej nie moge a przy wyższych to mi brakuje chłodzenia i kontroler sie pierdzieli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Twoja płyta jest na KT266A?? Jeśli tak to nic nie poradzisz, już kilka osób pisało o problemach z t-bredem i KT266 i nie ma rozwiązania, tylko wymiana płyty.

trochę nie chce mi sie w to wierzyć, mam ECS na KT266A i nie tak dawno wypuszczono Bios z obsługa XP2600+ (wcześcniejsze wersje mówiły o 2400+) na płycie koło socketu jest naklejka 0,13 na stronie ECS w opisie obsługiwanych proców są Athlony 0,13 wiec dlaczego miało by nie działać.

Sprawdze to... zanim sie wkopie :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

płytka nie jest az tak stara. to ze te athloniki nie chodzą na kt133a to sie nie dziwie... ale kt266a. cholera mnie bierze. dziwne ze tego problemu nie ma na ecsach, asrockach itp...

Ja nie napisalem, ze nie CHODA TYLKO, WLASNIE, ZE CHODZA. Testowalem ostatnio kumplowego Athlona XP 2400+ :!: :!: I hulal, az milo, ale za krotko go mialem - tj.3h, zeby dokladnie potestowac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie napisalem, ze nie CHODA TYLKO, WLASNIE, ZE CHODZA. Testowalem ostatnio kumplowego Athlona XP 2400+ :!: :!: I hulal, az milo, ale za krotko go mialem - tj.3h, zeby dokladnie potestowac.
nie mowie ze powiedziałes ze nie chodzą.

mowie ze nie dziwi mnie fakt iz na kt 133a nowe athlony nie chcą chodzić... przykładem jest gigabyte ga7zxe, albo abit kt7a-raid. pimimo ze te płytki potrafią obsłuzyc athlona 2200+ to po włozeniu proca w 0.13 są martwe...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co dziwne błąd nie polega tylko na złym opisie procesora... on nawet chodzi z nieswoją częstotliwoscią, np 1666mhz dla  2000+.

narazie działa na fsb 100 (tez przetaktowany mnoznikiem: 1250mhz) i jest ok ale nie po to mam athlona zeby go na 100 puszczać...

czy ktos wie w czym lezy problem? mam wymieniać płyte (która mi w zupełnosci wystarcza)? czy szukac "starego" athlona?

z góry dzieki za odpowiedz.

[/u]

Po pierwsze mnie się wydaje że te 1666 to normalna częstotliwość na xp2000+ (12,5 x 133)

PO drugie skoro wszystko chodzi ok na magistrali 100, a przy 133 się system sypie to prawdopodobnie winny jest za słaby zasilacz który nie wyrabia przy większym obciążeniu...

POdaj jakie napięcia zasilacz daje po obciążeniu i jaki on wogóle jest...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...