Worms_14 Opublikowano 29 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2005 Witam ! Mam mały problem... Nie wiem jak ustawić kilka opcji w Biosie. Chodzi mi o to czy można jeszcze coś zrobić żeby komputer dostał " kopa " Mam tak ustawione i chciałbym żeby mi ktoś pomógł to ustawić żeby była największa wydajność albo większe mozliwości o/c 1. CPU Host Clock Control [ enable ] 2. CPu Host Frequency ( Mhz ) [133] - > standardowo. Maxymalnie udało mi się dojść do 143 - Pci/AGP Frequency (Mhz) jak mam wyżęj ustawione 133 to jest 33/66 a przy 143 mam 35/70 3. DRAM Clock Mhz [ Auto ] A. można wybrać - 133-DDr 266 - 166-DDr 333 - 200-DDr 400 4. CPU OverVoltage Control [ Auto ] A. można wybrać - +5% - +7.5% - +10% 5. AGP OverVoltage Control [ Auto ] A. można wybrać - + 0.1 - + 0.2 - + 0.3 6. DIMM OverVoltage Control [ Auto ] A. można wybrać - + 0.1 - + 0.2 - + 0.3 Mój sprzęt : Procesor: AMD ATHLON 2400+ Troughbert-B (15 x 133)@ 2600+ ( 15x143) -> napięcie 1,70 V Płyta Główna : Gigabyte KT 400 GA-7VA Karta Graficzna: Atlantis Shappire Radeon 9600 XT 128/128 500/600 @ 555/760 GPU/MEM Karta Muzyczna: Sound Blaster Augidy 2 Zasilacz: 300W Dysk:Barracuda 80 GB 7200 obr. Napędy: 1 x DVD + 1 x CD-RW Pamięć: 768MB DDR ( 3x 256 MB ) PC 3200 DDR SDRAM Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DRuMah Opublikowano 3 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2006 Zacznijmy od tego, że płyty GB na chipsecie KT400 to chyba najgorszy produkt tej firmy.. A teraz tak: 1) Procesor: w tej chwili masz już jedne z wyższych zegarów z procesorów Thoroughbred-B (one przeważnie sie kręcą do max ok. 2200 MHz, zależy od partii). Zawsze możesz dać CPU overvoltage i eksperymentować dalej z fsb, z tym że niesynchroniczna praca pamięci i proca może wywołać problemy ze stabilnością. Za wysokie taktowanie PCI/AGP może też doprowadzić do awarii układów innych niż procesor i RAM. Próbowałeś zmieniać FSB drut-modem? Zmienia on szynę FSB przy zachowaniu predkosci PCI/AGP i RAMu: http://www.ocinside.de/go_e.html?/html/wor...amd_pinmod.html 2) Grafika: Już masz bardzo ładnie wykręconą, przy takich zegarach zasilacz już się na bank strasznie poci. Grafiki już nie ruszaj, a proponowałbym nawet troszkę zmniejszyć zegary, żeby nie zajechać układów (z takimi zegarami żywotność spada drastycznie) 3) Mobo: KT400 to chyba najbardziej nieudany chipset VIA w historii firmy, na dodatek nie nadający się do zaawansowanego o/c. 4) Zasilacz: ehh... Podsumowując to, co osiągnąłeś na tym sprzęcie już i tak jest imponujące, więc jeśli dysponujesz odrobiną zdrowego rozsądku i chcesz żeby jeszcze komp troszkę pohulał to nie bądź łakomy na te kilka procent wydajności, które MOŻE by się udało jeszcze wyciągnąć metodą prób i błędów, z innym zasilaczemi dodatkowymi radiatorami, ale bez wydawania pieniędzy nic więcej raczej nie zyskasz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rydek Opublikowano 9 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2006 Zacznijmy od tego, że płyty GB na chipsecie KT400 to chyba najgorszy produkt tej firmy.. A teraz tak: 1) Procesor: w tej chwili masz już jedne z wyższych zegarów z procesorów Thoroughbred-B (one przeważnie sie kręcą do max ok. 2200 MHz, zależy od partii). Zawsze możesz dać CPU overvoltage i eksperymentować dalej z fsb, z tym że niesynchroniczna praca pamięci i proca może wywołać problemy ze stabilnością. Za wysokie taktowanie PCI/AGP może też doprowadzić do awarii układów innych niż procesor i RAM. Próbowałeś zmieniać FSB drut-modem? Zmienia on szynę FSB przy zachowaniu predkosci PCI/AGP i RAMu: http://www.ocinside.de/go_e.html?/html/wor...amd_pinmod.html 2) Grafika: Już masz bardzo ładnie wykręconą, przy takich zegarach zasilacz już się na bank strasznie poci. Grafiki już nie ruszaj, a proponowałbym nawet troszkę zmniejszyć zegary, żeby nie zajechać układów (z takimi zegarami żywotność spada drastycznie) 3) Mobo: KT400 to chyba najbardziej nieudany chipset VIA w historii firmy, na dodatek nie nadający się do zaawansowanego o/c. 4) Zasilacz: ehh... Podsumowując to, co osiągnąłeś na tym sprzęcie już i tak jest imponujące, więc jeśli dysponujesz odrobiną zdrowego rozsądku i chcesz żeby jeszcze komp troszkę pohulał to nie bądź łakomy na te kilka procent wydajności, które MOŻE by się udało jeszcze wyciągnąć metodą prób i błędów, z innym zasilaczemi dodatkowymi radiatorami, ale bez wydawania pieniędzy nic więcej raczej nie zyskasz. Co do płyty Gigabyte GA-7VA to miałem tą płytę a teraz ma mój brat. Mogę o niej powiedzieć, że jest bardzo wydajna, moim zdaniem chipset KT400 jest jednym z najbardziej udanych chipsetów VIA jeśli chodzi o wydajność. Wydajnością bije na łeb nowszy model Gigabyte GA-7VT880-L na chipsecie KT880, miałem te dwie płyty w kompie i wiem co piszę. Moim zdaniem jest wydajniejsza niż wiele płyt na chipsecie nforce 1 i 2. Nie wiem DRuMah czy testowałeś tą płytę, że masz takie o niej zdanie, ale naprawdę się mylisz co do oceny tego chipsetu i tej płyty. Może po prostu miałeś jakąś płytę na chipsecie KT400 ale na pewno nie Gigabyte, a wiadomo, że wydajność, wyposażenie i funkcjonalność jest różna od różnych producentów nawet z tym samym chipsetem. Nawet najlepsi mają wpadki. Wyniki 3dmark01: - GA-7VA, AMD Athlon XP 1700+ @ 1,75 GHz (10,5x166), 1x256DDR333, GeCube R9550XT (460/500) - 10700 - GA-7VT880-L, AMD Sempron 2800+ (2GHz), 2x256DDR400 DualCh, GeCube R9550XT (460/500) - 10690 Jeśli chodzi o możlwości overclockingu to zgodzę się, że ta płyta za bardzo się do tego nie nadaje, chyba że skorzystasz ze wspomnianego wyżej przez DRuMah drutmoda. Płyta ta jest niestety uboższa o możliwość zmiany mnożnika + brakuje zaawansowanych możliwości podkręcania jak na płytach opartych na chipsecie nforce. No i jeszcze może być problem z fsb 333 bo trzeba mieć pamięci albo DDR333 albo DDR400 (DDR400 działają wtedy na DDR333) i także brak magistrali FSB 400 MHz. Najlepiej się podkręca na starym biosie F6. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 9 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2006 Zacznijmy od tego, że płyty GB na chipsecie KT400 to chyba najgorszy produkt tej firmy.. Panu juz podziękujemy.. Worms teraz tak Ustaw synchro z rame czyli DDR 133>266 W biosie wcisnij jednoczesnie Ctrl + F1 wyskocza ci dodatkowe zakładki zwłaszcza od chipsetu Tam mozesz sobie ustawić Cas latency itp... Jesli nie chesz czegoś skopac to ustaw sobie Top performance na enabled bios juz reszte sam ustawi. Na Timnigi Agresive. Zreszta duzo o tej serii 7Va jest tu : http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=79282 Płyta moze nie do max OC ale po przeróbce lutownica troche potrafi :) i jest bardzo stabilna i wydajna. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DRuMah Opublikowano 10 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2006 (edytowane) Może po prostu miałeś jakąś płytę na chipsecie KT400 ale na pewno nie Gigabyte, a wiadomo, że wydajność, wyposażenie i funkcjonalność jest różna od różnych producentów nawet z tym samym chipsetem. Nawet najlepsi mają wpadki. Miałem właśnie GigaByte'a i wszystko było jak najbardziej ok- do momentu, gdy zechciałem wymienić RAM na DDR400 i podkręcić procesor... Panu juz podziękujemy.. Sam sobie podziękuj, albo raczej pogratuluj próżności. To, co napisałem opieram na własnym doświadczeniu i kryteriach- po pierwsze możliwości o/c, a po drugie właśnie obsługa pamięci. Stabilna i wydajna- owszem, ale nie z pamięciami DDR400, poza tym nie o to pytał Worms. Jakby chipset był taki dobry pod każdym względem to by go nie poprawiali na KT400A. Edytowane 10 Stycznia 2006 przez DRuMah Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 10 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2006 Płyta ta jest niestety uboższa o możliwość zmiany mnożnikaHmm, można chyba jednak spróbować zmienić mnożnik (o ile nie jest zablokowany) za pomocą wpcre (eksperymentalny datasheet do KT400: http://www.georgebreese.com/net/software/d...FILE=kt400.zip). Odpowiada za to bodajrze bajt D7 lub D8. Jak ktoś próbował, to niech da znać. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...